Monday, June 16, 2008

Tariş Zeytinyağı Eğitimi Mudo'da

Aslı Altan Altundal
http://www.zeytinagaci.blogspot.com/
16 Haziran 2008,Pazartesi


Geçen haftasonu Mudo-Tariş işbirliğiyle Ankara 'da bir ilk gerçekleşti; Panora Mudo Concept' te sanal davetiye gönderilen katılımcılara, Tariş Mağazalar Müdürü Buket Ergök Hanım tarafından "zeytinyağı eğitimi" verildi. Eğitim, zeytinyağı tüketicilerinin genel olarak bilmesi gerekenleri kapsıyordu. İşte zeytinyağı ile ilgili sorular ve cevapları:

1.Zeytinyağı nedir?
Zeytinyağı zeytin meyvesinin suyudur.Tıpkı portakalı sıkıp suyunu içebildiğimiz gibi zeytini de sıkıp yağ olarak kullanıyoruz. Zeytinyağı zeytin meyvesinin katkısız , tamamen doğal suyudur. Diğer yağlardan farkı da buradan gelmektedir.

2.En iyi zeytinyağı hangisidir?
Natürel olarak adlandırılan , zeytin meyvesinin doğal niteliklerini bozmadan elde edilmiş, kendine özgü tat ve kokuda , oleik asit oranı %3 den az olan , gerçek bir meyva suyudur. Asit oranına göre sızma, natürel ve natürel birinci olarak üçe ayrılır.

3. Zeytinyağında asitlik derecesi nedir?
100 gr zeytinyağında bulunan "oleik asit" miktarının yüzde olarak belirlenmesidir.
Asit oranı %1 e kadar olan zeytinyağları "sızma" olarak adlandırılır.
Asit oranı %1-2 arasında olan zeytinyağları "natürel "olarak adlandırılır.
Asit oranı %2-3 arasında olan zeytinyağları "natürel birinci " olarak adlandırılır.

4. Asit oranına göre damak tadımıza uygun zeytinyağını nasıl bulabiliriz?
Asit oranı % 0,1 den %3 kadar değişen naturel zeytinyağlarında, damak tadımıza uygun zeytinyağını seçebiliriz.Asit oranı azaldıkça yağdaki zeytin tadı hafifliyor. Eğer zeytinyağı tadı size ağır geliyorsa, asit oranı düşük yağları tercih etmelisiniz. Asit oranı yükseldikçe zeytin tadı yoğunlaşıyor ve hissediliyor.En iyi tada, asit oranı düşük veya asit oranı yüksek zeytinyağı sahiptir diyemeyiz, bu tamamen kişinin damak tadına bağlı.

5.Natürel zeytinyağının lezzetini etkileyen faktörler nelerdir?
İklim, zeytinağacının yetiştiği bölge, zeytinin toplandıktan sonra sıkılana kadar bekletilmesi, zeytinin erken veya geç toplanması, zeytinin her yıl renk , koku ve tat açısından değişiklik göstermesi, zeytinin sıkımında kullanılan yöntemler zeytinyağının tat açısından farklılık göstermesine neden olur. Farklı bölgelerin farklı asit oranındaki yağları farklı tatlara sahiptir.
İyi bir naturel zeytinyağı zeytin meyvasının taze tat, koku , ve aromasını içermeli kusursuz olmalıdır.

6.Zeytinyağında tağşiş olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Zeytinyağına farklı yağlar karıştırılarak piyasaya sürüldüğünü duyuyoruz. Bu durumla karşı karşıya gelmemenin en iyi çözümü , güvenilir, markalaşmış zeytinyağlarını satın almak . Ama evde basit yolla, kullandığınız zeytinyağında tağşiş olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Zeytinyağı +4 C - +5 C de bulanıklaşır, 0 C ile 6 C arsında ise donar. Oda ısısında normal haline döner. Yağın donması kalitesini etkilemez. Aldığınız yağın bir örneğini buzdolabına koyun , donmasını bekleyin. Yağ katkısız ise tamamının katılaşması beklenir. Donmayan kısım varsa katkılı olduğunu anlarsınız.

7. Sızma zeytinyağı ile kızartma yapabilir miyim?
Zeytinyağının kızartmaya en uygun yağ olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.Zeytinyağı yüksek ısıya daha dayanıklı bu yüzden kızartma yağı olarak daha sağlıklıdır. Zeytinyağı asitlik oranına göre 210 C- 240 C de değişirken, tereyağı 110 C , ayçiçekyağı 170 C de özelliğini kaybeder ve zararlı hale dönüşür. Kızartmaların genellikle 140- 180C de yapıldığını göz önünde bulundurursak 'zeytinyağıyla kızartma olmaz, öteki bitkisel yağlarla daha sağlıklı olur inanışı' bilimsel olarak çürümüş oluyor.

8. Zeytinyağını nasıl saklamalı?
Isı ve ışık zeytinyağının düşmanlarıdır. Zeytinyağı farklı kokulardan da çok çabuk etkilenip bozulabilir. Zeytinyağı ışık almayan, serin ve kokusuz bir ortamda cam, seramik veya teneke kutularda saklanabilir.Uygun koşullarda 5 yıl saklanabilse de en iyisi 2 yılda tüketilmesidir.

Bu cevapların yanında zeytinyağının faydalarından, sıkma tekniklerinden ve Tariş 'in tarihçesinden de bahsedildi. Son olarak düşük asitten yükseğe doğru sıralanmış zeytinyağlarını tattık. Moskonisi, Erkence, Olgunca , Eskisi Gibi ve Doğal Turunç Aromalı Zeytinyağı , hepsi birbirinden farklı lezzette, güzel ama ben "Eskisi Gibi " de karar kıldım. Ta-Ze Tariş 'in butik mağazası, Ankara 'da henüz açılmadı. Belli ürünler Panora Kippa ve Mudo mağazalarında satılıyor.
Zeytinyağı eğitiminden Mudo'nun sürprizleriyle ayrıldık: 1 adet yağdanlık , Tariş zeytinyaprağı çayı ve 250 ml Eolia Zeytinyağı.
Dileğimiz margarinin göklere çıkarıldığı Türkiye 'de , zeytinyağı ile ilgili bu tür etkinliklerin artırılması ve daha fazla insana ulaşılması. Buket Hanım zeytinyağı eğitiminin İstanbul ve İzmir Mudo mağazalarında da tekrarlanacağını söyledi.

No comments: