Wednesday, June 25, 2008

MECLİS ZEYTİN KOMİSYONU KARACABEY'DE

İHA
25 Haziran 2008,Çarşamba


Zeytin ve zeytin yağı ile diğer bitkisel yağların üretiminde ve ticaretinde yaşanan sıkıntıların tespiti için kurulan ve 16 milletvekilinden oluşan komisyonun 10 üyesi, Bursa'nın Karacabey ilçesinde incelemelerde bulundu.

Zeytin Araştırma Komisyonu Başkanı Balıkesir Milletvekili Ahmet Edip Uğur, komisyon üyeleri Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, Bursa milletvekilleri Kemal Demirel, Ali Koyuncu, İsmet Büyükataman, Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya, Kilis Milletvekili Hüseyin Devecioğlu, Yalova Milletvekili İlhan Evcin, Balıkesir Milletvekili İsmail Özgün, Balıkesir Milletvekili Mehmet Salih Erdoğan, evvela Trakya Birlik Yağlı Tohumlar Fabrikası'nda incelemelerde bulunarak, fabrika müdürü İlker Adsoy'dan bilgiler aldı.

Komisyon Başkanı Ahmet Edip Uğur ve beraberindeki komisyon üyeleri daha sonra Ticaret Borsası konferans salonunda toplantıya katıldılar. Uğur burada yaptığı konuşmada, 70 milyon nüfuslu Türkiye'de kişi başına bitkisel yağ tüketiminin ortalama yıllık 21 kilogram olduğunu, bunun da yılda toplam bir milyon 500 bin tonu bulduğunu belirterek, bu bir milyon 500 bin ton yağın 900 -950 bin tonunun ayçiçek yağının diğer kalan kısmını da soya, mısır, pamuk ve margarin gibi yağların teşkil ettiğini ifade etti. Uğur ,ayrıca ülkede sabun, boya ve yem sanayinin iki yüz bin tona yakın yağ tükettiğini söyleyerek, Türkiye'nin ortalama yıllık 100 bin tonluk yağ ihracatı, 150 bin ton margarin ihracatı yaptığını anlattı.

Uğur,"Türkiye'nin yıllık yağ ihtiyacı bir milyon 700 bin ile bir milyon 750 bin ton arasında. Türkiye'nin bunun ne kadarını kendi kaynaklarından karşıladığını soracak olursanız, maalesef Türkiye tükettiği yağın yüzde 70'ini ithalat yoluyla karşılıyor, geri kalan yüzde 30'unu da kendi kaynaklarından karşılıyor. Tabii bu komisyonun kurulmasının amacı bu sorunları tespit ederek çözüm üretmek. Türkiye'nin hakikaten bitkisel yağ ile ilgili bir açığı var, bunun yanında zeytin ve zeytin yağı ile ilgili sorunları da var. Son yıllarda zeytincilik teşvik edildi desteklendi dolayısıyla zeytin varlığımız arttı. Şu anda iki yüz milyon ağaca ulaşmış durumdayız ve Türkiye'de ortalama 150-160 bin ton zeytin yağı elde ediyoruz. 275-280 bin tonda sofralık zeytinimiz var. Fakat tükettiğimiz zeytin yağı 70 bin ton civarında, sofralık zeytin tüketimimizde 170-180 bin ton. Yani ürettiğimiz zeytin yağı ve zeytinde 100 er bin tonluk fazlalık var bunu da ihraç ediyoruz. Tabii bu zeytin varlığımızın artmasıyla birlikte önümüzdeki birkaç yıl içinde çok büyük rekolteler bekliyoruz. Zeytin yağı olarak tahminlerimiz 2-3 yıl sonra 250-300 bin ton zeytin yağı rekoltesi, sofralık zeytinde de 300 bin tonu geçen bir kapasite olacak. Tabii bunları işlemek için fabrikalarımız mevcut. Bizler bir çok işletmeleri gezerek bilgi alıyoruz. Şu anda zeytin ve zeytin yağı işleme kapasitelerimiz rekoltelerimizden çok fazla. Buraya sizlerin meselelerini dinlemeye geldik" dedi.

Üreticiler adında konuşan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, 8 yıl önce Karacabey'de zeytin kooperatifi kurduklarını belirterek, üyelerinin yarısının Edincik, yarısının da Mudanya kooperatifinde oldukları için aktif olamadıklarını söyledi. Karaca, Karacabey'de yetişen zeytinin Gemlik zeytini gibi birinci sınıf bir zeytin olduğunu belirterek,"600 bin zeytin ağacımız mevcut ve 21 bin dekar alanda zeytin tarımı yapılıyor, fakat yaptığımız tüm müracaatlara rağmen Marmarabirlik yönetimi bize olumlu bakmıyor ve bizi kooperatife almıyor. Biz Karacabey ve Mustafakemalpaşa çiftçileri olarak Marmarabirlik'e katkıda bulunacağımıza inanıyoruz ve bu konuda bizlere yardımcı olmanızı bekliyoruz" dedi.

No comments: