Wednesday, December 05, 2007

Ayvalık Zeytin Hasat Şenliği'ndeyiz


Durmuş Odabaşı / Adım Adım Ege
Yeni Asır
05 Aralık 2007, Çarşamba


Ayvalık Ticaret Odası'nın düzenlediği 3. Zeytin Hasat Şenliği'ne davetliyiz.
Daha önceki yıllarda yapılan iki şenliğe katılmış "kıdemli davetliler" olarak, mükemmel organizasyonlarına ve harika ev sahipliklerine tanık olduğumuz Ayvalık Ticaret Odası'nın genç ve atak başkanı Rahmi Gençer ile arkadaşlarına bu kez de "hayır" diyemiyor ve Cuma akşamı yola çıkıyoruz.
Bergama yakınlarında başlayan yağmur gittikçe şiddetini artırırken, Ayvalık'a tam bir sağanak altında giriyoruz.
3 gün sürecek Zeytin Hasat Şenliği'nin Türkiye'nin dört bir yanından gelecek misafirlerine konaklama yeri olarak, Alibey Adası girişindeki 4 yıldızlı Haliç Park Oteli seçilmiş.
Otel girişinde bizi, etkinlik hostesleri olarak görevlendirilen Ayvalık Turizm Meslek Yüksekokulu öğrencileri karşılıyor.
Tek tip giysileri ve güler yüzleri ile dikkati çeken genç kızlar elimize Hasat Şenliği programından Ayvalık hatıralarıyla dolu birer poşet tutuşturarak odalarımıza uğurluyor.

"Taze zeytinci"den tadım turları...
Şenliğin ikinci gününe otelde kahvaltı ile başlarken, önceki şenliklerde tanışıp dost olduğumuz meslektaşlarımız ve zeytin dostlarıyla hasret giderme fırsatını da buluyoruz.
Kahvaltıyı sürdürürken, elinde bir yeşil zeytin kavanozu ile, Aydın'daki şenlikte tanıştığımız Reşat Akkan yaklaşıyor;
- Size taze zeytinyağımdan ve kırma zeytinimden ikram edebilirim.
Reşat Bey'in nazik teklifini memnuniyetle kabul ederken, kendisini de masamıza davet ederek mini bir söyleşi yapıyoruz.
- Ne zaman başladı sizin zeytinciliğiniz?
- 2000 yılında başladım. Ağaçlarımla beraber büyüyorum.
- Araziniz nerede?
- Arazilerimiz, Salihli yakınlarındaki Bintepeler Mevkii'nde.
- Kaç ağacınız var?
- 10 bine yakın ağacımız var.
- Organik üretim mi yapıyorsunuz?
- Evet organik üretim yapıyorum. Bu yediğiniz zeytinde sadece tuz ve limon var. Bunun dışında hiç bir katkı maddesi yok. Örneğin zeytinin daha dayanıklı olması, renginin muhafaza edilebilmesi için belli bir oranda askorbik asit kullanımı serbestmiş. Biz her türlü katkı maddesinin yasak olduğunu zannettiğimiz için onu da kullanmadık.
- Bu tattığımız zeytin gerçekten çok lezzetliydi.
- Afiyet olsun. Sizlere daha sonra organik gemlik ve domat cinsi zeytinimizden de

Hava güzel, ortam güzel... Yemekler ise birer harika
Ayvalık zeytin Hasat Şenliği'nin öğlen programında, Altınova yakınlarındaki Sural Çiftliği'ne gezi var.
Bu çiftliği birçoğumuz, bazı sinema ve televizyon filmlerinden tanıyoruz. Gösterime girdiği dönemde büyük ilgi çeken "Babam ve Oğlum" filmine, Kırık Kanatlar ve Kurşun Yarası gibi dizilere ev sahipliği yapan çiftlikte hem zeytin hasadına tanık olacağız, hem de öğle yemeği yiyeceğiz.
Akşamdan yağan yağmur, tarlaları çamur deryası haline getirdiği için, hasat gösterisine mankenlik yapacak zeytin ağaçlarına fazla yaklaşamıyoruz.
Hal böyle olunca, ünlü isimlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 300 kişi, çiftlik binalarının ortasında yer alan geniş avluya kurulmuş, üzerlerinde yöre otlarından hazırlanmış salatalar, peynirler ve halis köy ekmeğinin bulunduğu masalardaki yerlerini alıyor.
Az ileride kurulu "Sevilen Standı"ndan, kırmızı, beyaz ve rose şaraplar ikram ediliyor.
Az sonda kuzu tandır, yanında enfes bir iç pilav ve bir parça da kızarmış et sucuğunun bulunduğu sıcak tabakları, Meslek yüksekokulu öğrencisi genç kızlar tarafından konuklara sunuluyor.
Hava güzel, ortam güzel, yemekler güzel, insanlar güzel...

No comments: