Tuesday, December 25, 2007

Tariş Zeytinyağı'nın 'Güney Ege'si ve 'Edremit Körfezi' piyasada


Dünya
25 Aralı 2007,Salı


İZMİR - Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin Türk Patent Enstitüsü'nden alınan "Coğrafi işaret tescili" ile 'Güney Ege' ve 'Edremit Körfez Bölgesi' zeytinyağlarında iki ayrı tescille piyasaya girdi.
Coğrafi işaret logolu ürünlerin tüketicilerin kendi tat algılarını belirlemesi açısından da büyük önem taşıdığını belirten Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, bu tescille üreticinin olduğu kadar tüketicinin de korunduğuna işaret etti. Çetin, zeytinyağı tüketiminden, damak tadından uzak bireylerin de coğrafi işaretli ürünlerle kendi damak tatlarına en uygun ürünü bulacaklarını da ifade etti.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ürünlerinin Ege Bölgesi'nin kuzeyden güneye 6 ilinde 33 kooperatif bölgesinde üretilen zeytinyağlarının kendine has özellikleri de içinde barındırdığını belirten Çetin, coğrafi işaretle ürünün tüm özelliklerinin tüketiciye yansıyacağını anlattı. Zeytinyağının meyve suyu olduğunu belirten Çetin, zeytinyağının yetiştiği yörenin tüm coğrafi özelliklerini şişeye ve tüketiciye taşıdığını kaydederek, şunları söyledi: "Zeytinyağı, yetiştiği bölgenin tüm özelliklerini yansıtması açısından bölgesel farklar son derece önemlidir. Zeytinyağı gerçek bir meyve suyudur. Zeytin meyvesinin sıkılmasıyla elde edilen ürünün şişeye taşınmasıdır. Bölgemizde de zeytinde iki ana varyete olan kuzeyde 'Edremit yağlık', güneyde ise 'memecik' tipi yaygındır. Bölgelerin klimatik özellikleri de bu cinslere kattığı değer farklı tat ve aromalarda zeytinyağları yaratır. Ancak bugüne kadar tüketiciler, zeytinyağını karışık bir lezzetle tanıdı. Bu aynı zamanda kuzey ve güneyin yağları karıştırılarak piyasaya sunulması üreticiyi de mağdur etti. Bu noktadan sonra hologramlı ürünlerle artık tüketiciler aldıkları ürünün içindeki yağın hangi bölgeye ait olduğunu bilerek tüketecek. Tüketici de kendi tercihlerini belirlerken, damak tadının yönünü de bilecek."

Logo sektöre değer katacak
İki ana varyeteden oluşan Edremit Körfez Bölgesi ve Güney Ege tescillerinden sonra daha lokal tescillerin de yapılabileceğini vurgulan Çetin, bunun bir başlangıç olduğunu Türk zeytinyağının tescillerle iç ve dış piyasalarda daha da değer kazanacağını anlattı. Çetin, coğrafi işaret tescil uygulamasının zeytinyağı sektörü adına son derece önemli bir başlangıç olduğunu, sektörün gelişmesine destek vereceğini ifade etti.

Hologramı kullanmak isteyen başvuracak
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği tescillerinin sadece kendi ürünleri için geçerli olmadığını bu hologramları kullanmak isteyen firmaların da kendilerine başvurabileceklerini belirten Çetin, uygulamaya ilk başvuran markanın Tariş Zeytinyağı olduğunu kaydetti. Ürününe Edremit Körfez Bölgesi ya da Güney Ege hologramlarını koymak isteyen firmaların Tariş Zeytinyağı Birliği'ne başvurmaları gerektiğini dile getiren Çetin, "kişi (şu miktardaki, şu ürünüme, şu bölgenin yağından üretilmiştir ifadesini koymak istiyorum) dedikten sonra alt denetim kurulumuz o bölgede denetimlerini yapacak. Denetimlerde, verilen bilgilerle bölgedeki verilerin uygunluğu karşılaştırılacak ve yerinde incelemelerde bulunulacak. Ancak bu tek başına yeterli değil. Aynı zamanda ürünün teknik ve duyusal analizleri de yine birliğimiz kombinası bünyesinde bulunan Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'nin akreditasyonuna sahip laboratuvarımızda yapılacak. Uygun olduğu tespiti yapıldıktan sonra ürünlerinde bu tescili belli bir ücret karşılığında kullanabilecek" dedi.

Tescil almadan kullanana hukuk yolu
Hologram kullanımının isteğe bağlı olduğunu belirten Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, ancak bu tescillerin ürünün kalitesini belgelenmek isteyen firmaların tercihi olacağını söyledi. Edremit Körfez Bölgesi ya da Güney Ege zeytinlerinden üretilmiştir ibaresini tescilleri almadan kullananların hukuki yaptırımlarının da bulunduğunu dile getiren Çetin, "Haksız kullanım ile ilgili yapılacak herhangi bir tespit hukuki yollardan yaptırım ve cezaları içermektedir" dedi. Her ürün için yeni ürün sezonunda yeni bir tescil alınmasının zorunlu olduğunu da vurgulayan Çetin, ilk başvuruyu da Tariş Zeytinyağı Birliği'nin yaptığını söyledi.

No comments: