Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Saturday, December 08, 2007
Kaliteden hiç taviz vermedik
Veli ŞAKIR
Hürriyet Ege
8 Aralık 2007,Cumartesi
Ege denilince akla ilk gelen ürün; zeytin. Onbinlerce kişinin ekmek kapısı. Zeytin ve zeytinyağında 33 kooperatifle örnek bir uygulama TARİŞ. Tez konusu. 22 yıldır Zeytinyağı Birliği’nin başındaki Cahit Çetin’le konuştuk.
Türkiye’de zeytincilik denilince aklınıza neler geliyor?
- Türkiye, zeytin ağacının anavatanıdır. 1950’li yıllara kadar dünya zeytinyağı üretiminde İspanya ve İtalya’dan sonra üçüncü sıradaydı. Bu tarihten sonra zeytinyağının uygulanan politikalar veya politikasızlıklar nedeniyle geri plana itilmesi, yerini başka ürünlerin alması sonucu üretimde gerileme oldu ve Türkiye, bugün dünya zeytinyağı üretiminde Suriye’nin arkasından altıncılığa geriledi. Dünya üretim pastasından yüzde 7-8 paya sahip. 57. hükümet ile, "Bozuk orman alanlarının zeytin alanlarına dönüştürülmesi" projesiyle zeytincilik adına milat başlatıldı. 59. hükümet döneminde ise TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu kurularak ulusal bakış açısı getirildi. Aynı dönemde zeytin ve zeytinyağı konusunda ülkede yeniden bir kalkınma seferberliği başlatıldı. Türkiye, zeytinyağı üretip de tüketmeyen tek ülke. Yunanistan’da yıllık kişi başına tüketim 25 kilo, İtalya’da 13, İspanya’da 12, Tunus’ta 10 ve Suriye’de 6 kilo seviyesinde.
İLK SANAL MAĞAZAYI BİZ AÇTIK
Birliğin ilkleri?
- Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’ne 2001’de "gözlemci üye" statüsünde girdi. 2002’den bu yana Kalite Kontrol Programı’na dahil oldu. Konseyin dünyada kalitesine garanti verdiği 16 firmadan biri ve Türkiye’deki tek firma. Harrods’a giren ilk ve tek Türk zeytinyağı olduk. Zeytinyağının özel hediye kapsamına alınmasına öncülük ettik. "Kişiye özel zeytinyağı" ürettik. Sektörün ilk sanal mağazası olduk. Uluslararası Seçme Enstitüsü, üç ürünümüze büyük altın madalya verdi. Dünya Gıda Teşkilatı FAO’dan ödül aldık. Birçok uluslararası özel katoloğa girerek, Türk zeytinyağının temsilcisi olduk.
TARİŞ’İN ÖNÜ 2000’DE AÇILDI
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği’ni özetler misiniz?
- Türkiye’nin en büyük, en eski ve en köklü kuruluşlarından. 33 kooperatif, 28 bin üretici ortakla temsil edilmektedir. Son yıllarda gerçekleştirilen atılımların miladı ise 16 Haziran 2000’de yürürlüğe giren, "Özerklik Yasası" olarak adlandırılan yasa ile gerçekleşti. Üretimden gelen gücü satış ve pazarlama yoluyla da desteklemek amacıyla 2001’de Tariş Zeytin A.Ş.’yi kurduk. Sektörde son yıllara kadar tüketicilere sızma ve riviera olarak iki tat sunulurken, zeytinin yetiştiği bölgenin mikro klimasından etkilenerek "Ege Koleksiyonu" hazırladık. Yeni ürünün geliştirilmesinden, ambalajın ve etiketin seçimine kadar büyük titizlikle çalıştık. Zeytinyağı ürünlerinde pazar ikincisi, sızma zeytinyağında ise lideriz. Tariş markasıyla 39 ülkeye ihracat gerçekleştirirken, iç satışımız 700 ton seviyelerine ulaştı. Zeytinyağı piyasasının yaklaşık yüzde 50’sini kapsayan İstanbul’da satılan her 4 litre zeytinyağının bir litresi Tariş olmuştur. ABD’nin Chicago kentinde ardından Kanada Montreal ve Toronto ve son olarak Almanya Düsseldorf mağazalarını açtık.
22 yıldır başkan
1941’de Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde doğdu. Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi mezunu. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanlığı’nı 22 yıldır sürdürüyor. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Danışma Kurulu üyesi de olan Çetin, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclisi üyeliği, TOBB Genel Kurul Delegeliği ve Edremit Ziraat Odası Başkanlığı’nı da yürütmektedir.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment