Monday, December 10, 2007

Marmarabirlik'in Zeytin Üreticilerine Geç Ödeme Yapması TBMM Gündeminde


İhlas Haber Ajansı
10 Aralık 2007 Pazartesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Marmarabirlik'in zeytin alım kampanyası kapsamında üreticilere yapacağı ödemelerin gecikmesinin nedenini sordu.

Öymen, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in yanıtlaması için verdiği soru önergesi ile Marmarabirlik'in zeytin alımlarını TBMM gündemine taşıdı. Öymen önergesinde, Marmarabirlik'in 29 Ekim 2007'de başlayan 2007-2008 zeytin alım kampanyasıyla ilgili olarak açıkladığı ödeme takvimine göre, 21 Kasım'dan 10 Aralık'a kadar yapılan zeytin alım bedellerinin yüzde 40'ının Kurban Bayramı öncesinde, 11 Aralık'tan kampanya sonuna kadar alınan zeytin bedellerinin yüzde 40'ının ise kampanya bitiminden sonra 10 gün içinde, her iki alımdan geride kalacak olan yüzde 60'lık kısmın ise ancak 2008'in Temmuz ayı içerisinde üreticilere ödeneceğini kaydetti. Marmarabirlik'in, geçen kampanya döneminde toplam 28 bin ton zeytin almış, 61.1 milyon YTL'lik bedelin tümünü Mart ayı ortasına kadar ödediğini hatırlatan Öymen, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Bu rekolte dönemindeki ödemelerin bakiye miktarının yüzde 60'ının gelecek yılın Temmuz ayına ertelenmesinin sebebi nedir? Bu ödemenin daha erken bir tarihte yapılarak zeytin üreticilerinin daha fazla mağdur edilmemesi için hükümet bir girişimde bulunmayı düşünmekte midir?"

No comments: