Tuesday, December 18, 2007

Pamuktan umduğunu bulamayan çiftçi fidancılığa yöneldi


Anadolu Ajansı
17/12/2007


HATAY - Amik Ovası'nda, pamuk ve mısır gibi ürünlerden beklediği verimi alamadıkları için sıkıntılı günler geçiren çiftçilerin, devlet tarafından da destekleme verilen fidancılığa yönelmeye başladıkları bildirildi.
Hatay Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Abdülsettar Bayram, kent genelinde son yıllarda fidan üreticisi sayısının hızla arttığını belirterek, kentte 149 tane fidan yetiştiricisi ile toplam 19 milyon 116 bin 665 fidan bulunduğunu kaydetti.

Çiftçinin küresel ısınma ve su sıkıntısı nedeniyle mısır, pamuk gibi ürünlerden son yıllarda beklediği verimi alamadığını ve zor günler geçirdiğini belirten Bayram, "Üreticilerimiz bu olumsuzluklarla mücadelede daha bilinçli davranmaya başladı. Araştırma yaparak hangi ürünü ekeceğine karar vermede ziraat mühendislerine danışıyor. Çiftçilerimiz yaptıkları araştırmayla toprak ve iklime uygun, zahmetsiz ve desteklemesi olan ürünleri tercih ediyor. Bu kapsamda son üç yılda devlet tarafından 10 dekara fidanına göre 45 ile 200 YTL arasında destekleme verilen nar, zeytin ve limon gibi sertifikalı fidan yetiştiriciliğine yöneldi."

Geçtiğimiz yıl 89 fidan yetiştiricisinin bulunduğunu bu yıl bunun yaklaşık yüzde 50 oranında artarak 149'a yükseldiğini belirten Bayram, fidan üreticisinin her geçen yıl katlanarak arttığını kaydetti.

Kentte yetiştirilen fidanların yüzde 80'inin diğer illere gönderildiğini vurgulayan Bayram, fidanların çeşidine göre 2 ile 5 YTL arasında satıldığını söyledi. Bayram, üreticilerin yetiştirdiği sertifikalı fidanların belgelerinin olması nedeniyle çok fazla talep gördüğünü söyledi.

Diğer fidanlarda hastalık çıkması halinde üreticinin herhangi bir hak talep edemediğini belirten Bayram, "Ancak sertifikalı olanlarda hastalık çıktığı takdirde üretici bunu sorun çıkmadan geri verebilir. Bir fidanın sertifikalı olması hem fidancıya hem de satın alan kişiye güvencedir. Bu durumda fidanların tercih edilmesi artıyor" dedi.

Bayram, önümüzdeki yıllarda yörede fidan yetiştiren üretici sayısının hızla artacağını da sözlerine ekledi.

No comments: