Monday, December 17, 2007

Kazdağları’nın altını zeytindir


Ahmet ERTAN / EDREMİT, (DHA)
Hürriyet Ege
17 Aralık 2007,Pazartesi


Balıkesir’in Edremit İlçesi’nde yapılan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda "Kazdağları’nda altın madeni aranmasının Körfez tarımına etkileri" tartışıldı.

Edremit’in Güre Beldesi’ndeki Afrodit Termal Tesisleri’nde buluşan 16 ziraat odasının başkan ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda, Kazdağları’nda çıkarılacak altın madeninin yöre tarımını yok edeceği savunuldu, Kazdağları’nın altınının zeytin olduğuna vurgu yapılarak, 26 yer için verilen arama ruhsatlarının iptal edilmesi istendi.

OLUMSUZ ETKİLERİ

Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Kazdağları’nda altın aranmasının tarım ve hayvancılık üzerinde olumsuz etki bırakacağı yönünde şikayetlerin sıklıkla gelmeye başladığına dikkat çekti, "Bu konuda görüşlerimizi ortaya koyup, tavrımızı belirlemek için bu toplantıyı düzenledik" dedi. İstanbul Üniversitesi nden Prof. Dr. Filiz Meriçli, dünyanın çevre sorunlarıyla savaştığı bir dönemde Kazdağları’nın "elmas" gibi korunması gerektiğini vurguladı.

ÇETİN’DEN ÇAĞRI

Tariş Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Bölge aynı zamanda mitolojinin de etki alanını oluşturuyor. Kazdağları’nı korumak ve korunması için gözleri oraya çevirmek bizim görevimiz olmalı. Çünkü biz Kazdağları olmadan nefes bile alamayız. Kazdağları yoksa, zeytin yok, hayvancılık yok, tarım yok. O zaman biz de yokuz" diye konuştu. Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Kazdağları’nda 300 bin ton siyanürün kullanılmasının ve bunun yüzde 30’unun doğaya ve havaya karışmasının tahmin edildiğini belirtti, "Bu madenleri yerli veya yabancı firmaların işletmesini tartışmak anlamsız. Kazdağları’nda söz konusu olan şey nadide bir doğanın tahribatı. Zeytinin, hayvancılığın, tarımın yok olması. Aklı başında olan hiçkimse, bu yok oluşa evet diyemez" dedi.

SONUÇ BİLDİRGESİ

Toplantının sonuç bildirgesinde şu ifadelere yer verildi; "Bizler Balıkesir İli Ziraat odaları İl Koordinasyon kurulu Üyeleri olarak Kazdağıları’nın Edremit Körfezi’nde altın madeni arama çalışmalarına bir an önce son verilmesini ve bu bölgede verilmiş yeni 26 değişik yöredeki arama ruhsatlarının iptal edilmesini, ormanları ve çevreyi emanet ettiğimiz Çevre ve Orman Bakanlığımızın bu bölgede altın çıkarma ruhsatı iznini vermemesini arz ve talep ederiz."

KİMLER KATILDI

Toplantıya Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Şen, Balya Ziraat Odası Başkanı Ali Ceyhan, Bandırma Ziraat Odası Başkanı Süleyman Dönmez, Bigadiç Ziraat Odası Başkanı Eyüp Karameşe, Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman, Dursunbey Ziraat Odası Başkanı Özcan Savur, Edremit Ziraat Odası Başkanı H. Cahit Çetin, Erdek Ziraat Odası Başkanı Mehmet Saçıl, Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, Havran Ziraat Odası Başkanı Emin Ersoy, İvrindi Ziraat Odası Başkanı Safa Aşık, Kepsut Ziraat Odası Başkanı Hilmi Yalçınkaya, Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, Savaştepe Ziraat Odası Başkanı M.Zeki Topçuoğlu, Sındırgı Ziraat Odası Başkanı Yusuf Sidan, Susurluk Ziraat Odası Başkanı Özkan Gürkök katıldı.

No comments: