Sunday, December 09, 2007

'Girdilerin fiyatı arttı ama zeytinyağımızı geçen yılki fiyattan satıyoruz'


Kaynak : www.tarimmerkezi.com
08-Aralik-2007,Cumartesi

Gaziantep’te, zeytinyağını geçen yılki fiyattan satmak zorunda kalan üreticiler sıkıntı yaşıyor. Zeytin üreticileri, girdi fiyatlarının artmasına karşılık zeytinyağı fiyatının değişmemesi nedeniyle ekonomik kayba uğradıklarını söyledi. Üreticilerden Mehmet Doğan, “Girdilerin fiyatları arttı ama zeytinyağımızı geçen yılki fiyattan satıyoruz. Kazancımız her geçen yıl azalıyor” dedi.

Mazot, gübre ve işçilik maliyetlerinin önemli miktarlarda artış göstermesine karşılık zeytinyağının fiyatının değişmemesinin “çiftçinin yoksullaştığını” ortaya koyduğunu ifade eden Mehmet Doğan, şöyle konuştu:

“Fidanı dikersiniz, 6-7 yıl bekler ve sonra zeytini hasat edersiniz. Hasadı kışın bu soğuk günlerinde büyük zorluklar yaşayarak yaparsınız. Hasat ettiğiniz zeytini fabrikaya götürür yağını çıkarırsınız.

Yani bu zeytinyağı kolay meydana gelmiyor. Emek ve para harcayarak, alnımızın terini akıtarak ürettiğimiz zeytinyağını değer fiyatından satmak isteriz ama bunu yapamıyoruz. Bunun için sıkıntılıyız ve hasadı buruk yapıyoruz. Girdileri zamlı alıp zeytinyağımı geçen yılki fiyattan satıyorsam kazancımın azaldığı ortada.”

Bu arada, Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden olan Gaziantep’te zeytin hasadı sürüyor. Yağlık zeytin türlerinin tercih edildiği Gaziantep’te, 15 güne kadar tamamlanması beklenen hasat, genellikle kadınlar ve genç kızlar tarafından yapılıyor.

Bahçesindeki zeytinleri kızları ve gelinleriyle hasat eden Ayşe Fatma Yalım, zeytinyağı fiyatının düşük olmasının, hasat işini kadınların ve genç kızların üstlenmesine yol açtığını ifade etti.

Ayşe Fatma Yalım, şöyle konuştu: “Bahçelerimiz büyük değil. Ağaçlarımızın verimi düşük. Zeytini dalından hasat etmek de çok zahmetli bir iş. Topladığımız zeytinden çıkardığımız yağın fiyatı da düşük. Gelirimize yetecek kazancı elde edemiyoruz. Böyle olunca da eşlerimiz, oğlularımız başka işlerde çalışıyor. Zeytini hasat etmek de, biz kadınlara, kızlarımıza, gelinlerimize kalıyor. Hava çok soğuk, sopalarla vurarak dalından düşürdüğümüz zeytinleri ellerimizle topluyoruz.”

No comments: