Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Tuesday, December 18, 2007
'Gemlik' zeytini 'Manzanilla'ya karşı
Anadolu Ajansı
09 Aralık 2007, Pazar
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, dünya zeytin üretiminde lider konumunda bulunan İspanya'nın sofralık zeytini ''Manzanilla'' ile rekabet edecek tek türün ''Gemlik'' olduğunu bildirdi.
DAZB Başkanı Güler, yaptığı açıklamada, 1963 yılında başlatılan ve 1965 yılında iptal edilen ''Tüm yurtta 200 milyon zeytin fidanı dikilmesi projesinin'' bugünkü hükümet tarafından yeniden canlandırıldığını söyledi.
Türkiye'nin resmi zeytin ağacı sayısının Cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda 20 milyon adet olarak belirlendiğini, 2006 yılı sonu itibari ile 134 milyon adet fidana ulaşıldığını bildiren Güler, son 5 yılda sadece Doğu Akdenizde dikilen zeytin fidanı sayısının yaklaşık 20 milyon adet olduğunu ifade etti.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ''meyve veren'' zeytin ağaçlarının yüzde 50'sini ''Memecik'', yüzde 20'sini ise ''Ayvalık'' çeşitlerinin oluşturduğunu belirten Güler, ''Gemlik'' türünün ise yüzde 11 olarak tespit edildiğini ifade etti.
-AŞIRI TUZ KAYBETTİRİYOR-
Güler, üretimdeki payı az olmasına karşın Gemlik türü zeytinin yüksek kalitesiyle dünya zeytin üretiminde lider konumda bulunan İspanya'nın sofralık olarak bilinen ünlü ''Manzanilla'' cinsi zeytin ile rekabet edecek tek zeytin türü olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Gemlik türü zeytinimiz Manzanilla'dan daha kaliteli olmasına rağmen işleyiş biçimi iyi olmadığı için Avrupa pazarında rağbet görmüyor. Ayrıca Gemlik zeytini işleyişinde teknoloji kullanılmıyor. Salamurahanelerde halen dahili pazarlama amacıyla aile işletmeciliği mantığı ile üretim yapılıyor. Genellikle yüzde 12-18 arasında değişen tuz miktarı ile birlikte kullanılan sitrik asit AB ülkelerinde istenmeyen kimyasallardır. Ancak ülkemizdeki işleyiş biçiminde tuz miktarının yüksek olması nedeniyle Gemlik, Avrupa'da rağbet görmüyor. Gemlik'ten daha kalitesiz olan Manzanilla ise işleyişinde kullanılan tuz miktarının az olması pazar şansını artırıyor. Avrupalının damak tadına uygun üretim yaparsak Gemlik zeytini Manzanilla'nın yerini alabilir.''
Türkiye'nin yılda 200 bin ton zeytinyağı ve 800 bin ton zeytin üretiminin olduğunu vurgulayan Güler, İspanya'nın ise yıllık bin 200 ton yağ, yaklaşık 1 milyon 600 bin ton siyah zeytin ürettiğini kaydetti.
Güler, Gemlik zeytininin özellikle yeşil olarak değerlendirilmesi yönünde çalışmalara ağırlık verilmesinin, pizza, salata, pasta ve böreklerde kullanılabilmesi amacıyla üretim değişkenliğine gidilmesinin Avrupa'daki tüm ön yargıları yok edeceğini de kaydetti.
Gemlik çeşidinin son 10 yıldır dikiminin artarak devam ettiğini anlatan Güler, ''Gemlik zeytini, Marmara Bölgesi dışındaki yörelerin iklimine de iyi uyum sağlıyor, Çukurova yöresi için de iyi bir çeşit. Doğu Akdeniz zeytincileri de bu çeşidi değerlendirmeli'' dedi.
Türkiye'de kişi başına yıllık yaklaşık 1 kilogram zeytinyağı tüketiminin, iyi bir tanıtımla ikiye katlanacağını ve elimizde ihraç edecek zeytinyağının kalmayacağını vurgulayarak, her yıl 1 milyon bitkisel yağ ithalatına da gerek kalmayacağını sözlerine ekledi.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment