Thursday, December 27, 2007

Tariş Zeytin, 200 çeşit ürüne imza atıyor


Durmuş Odabaşı
Adım Adım Ege
Yeni Asır
27 Aralık 2007,Perşembe


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki tesislerini gezdikten sonra tekrar Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin'in yanındayız;
Sohbet bu kez, Cahit Bey'in önerisi üzerine gelen sahlep eşliğinde sürüyor.
Kurumda, üst düzey çalışanların çoğunun bayan olduğunu belirterek söze başlayan Çetin, 200 çeşit ürüne imza attıklarının altını çizerek devam ediyor;
- Farklı tat ve ambalajlarda çok çeşitli ürünlerimiz var. Bunlardan 33 çeşidi kooperatiflerimizin yağı. Zeytin, zeytin ezmelerimiz, kişisel bakım ürünlerimizşle beraber yaklaşık 200 civarında ürün çeşidimiz var.
- Kişisel bakım ürünlerini burada mı üretiyorsunuz?
- Bu ürünlerimiz zeytinyağı hammaddeli. Üretimi Otacı'da yapılıyor.
- Aromalı zeytinyağı üretimi de yapıyorsunuz değil mi?
- Tabii, biberiyeli, mandalinalı, turunçlu... Bir çok aromalı ürün çeşidimiz var. Örneğin Turunç aromalı zeytinyağımız ile yapılan kek çok güzel oluyor.
- Bir de sektöre öncülük yapıyorsunuz değil mi?
- İlk olmak çok önemlidir biliyorsunuz. İlk olanlar hatırlanır. Sektörde zeytinyağını bir butik anlayışı ile sunulması ve meyve suyu özelliğinin tanıtılmasının öncülüğünü yaptık. Sektör bizi takip etti.
- Yurtdışında nerede mağazalarınız var?
- Yurtdışındaki mağazalarımız, Chicago, Montreal,Toronto ve Duseldorf gibi önemli yerleşim yerlerinde. Yurtiçindeki mağazalarımız, İzmir, Konak ve Konak Pier, İstanbul, İstinye Park ve Suadiye'de. Bunlar butik konseptindeki mağazalarımız. Bütün mağazalarımız aynı, metrekarede aynı konseptte. Biz mağazalarımıza kendi markalarımıza girdik. Bunda kalitemize ve ürünümüze güvenimiz ön plana çıkıyor. İtalyan hakimiyetinin olduğu dış pazarda, kendi markamızla pazara girmek cesaret işidir. Yurtdışındaki mağazalarımızla dolaylı olarak Türk turizmine de katkıda bulunuyoruz. Örneğin Selçuk, Kuşadası, Altınoluk'u tanıyorlar. Buraya girenler "İtalyan butiğine girdik" diye giriyorlar. Biz bir Türk markası olarak, Amerika'da 120 bin Amerikalı'ya ulaşmış durumdayız. Bu da konusu komşusu, eşi dostuyla 500 bin kişi demek.
- Tarişin pazar payı yüzde kaç?
- Tariş 2000'de özerkleştikten sonra pazar payı yüzde 9'dan (5.sıra) yüzde 29'a yükseldi. Bu oran ortalama yüzde 22 ile 25 arasında değişiyor. Genel kategoride sektör ikincisi, sızma yağda sektör lideriyiz.
- Bu da çok kabul edilecek birşey değil aslına bakarsanız.
- Evet, değil ama herşey 2001 yılında başladı. Bukadar kısa sürede önemli bir başarı bu.

Zaman gelecek, herkes zeytinyağı kullanacak
Tariş Zeytin A.Ş.'nin 200 çişit ürününü tüm Türkiye'ye dağıtan Pazarlama Bölümü'nde Genel Müdür Hakkı Özmoralı'nın odasındayız.
- Hakkı Bey, nereden gelip nereye gidersiniz?
- Ben pazarlama kökenliyim. Önemli şirketlerde çalıştım. Yurtdışında da çalıştım. Bir Alman kozmetik firmasının başındaydım. Tesadüfen Tariş ile tanıştım ve ogün bugündür de burada çalışıyorum.
- Kaç yıldır genel müdürsünüz burada?
- Bir yılı geçti. Çok memnunum, çok keyifli burada çalışmak.
- Tariş markasıyla ürün satmak kolay değil mi?
- Tariş'in ürünlerini satmak kolay ama, zeytinyağı satmak o kadar kolay değil Türkiye'de.
- Niçin kolay değil?
- Çünkü zeytinyağını tanımıyoruz.
- Tanınmıyoruz, çünkü tanıtım yapılmıyor. Amerikalı'ya tanıtıyorsunuz ama Konyalı'ya tanıtmıyorsunuz.
- Zeytinyağı sağlık için çok önemli yararları olan bir ürün. Fakat yıllar içinde tüketici, çok büyük reklamların da etkisi ile yanlış yağlara yönlendirilmiş. Biz şu anda bu etkileri silmeye gayret ediyoruz.
- Sizin bir de internet üzerinden satışlarınız var galiba?
- Evet, internet üzerinden sanal market uygulamamız var.
- İnternet üzerinden perakende satış yapıyor musunuz?
- Tabii, bir şişe bile gönderiyoruz. Belli bir sınırın altındaki taleplerde nakil ücreti alıyoruz. Sipariş fazla ise ücretsiz gönderiyoruz.
- En çok neresi "tıklıyor" sitenizi?
- İstanbul ağırlıklı.
- Yurtdışından talep var mı?
- Yurtdışından da talep geliyor. Almanya ve Kanada internet sitemizi açtık. Amerika'da da açmak üzereyiz. Bütün siteleri Türkiye'den yönetiyoruz. Tüketiciler siparişlerini veriyorlar ve oradaki mağazalarımızdan ürünlerini gönderiyoruz.

No comments: