Thursday, December 27, 2007

Zeytinde marka mı tedarikçi mi olacağımıza karar verelim


27 Aralık 2007,Perşembe
Sinan Doğan
Referans


Ürettiği zeytini uzun yıllar içeride tüketen Türkiye, son dönemde dünyanın en uzak köşesine bile ulusal markalarıyla ihracat yapar hale geldi. Bursa'nın Gemlik ve Mudanya, Manisa'nın Akhisar ve Saruhanlı ile Aydın gibi merkezlerde yüzlerce firma zeytin ticareti yaparken, 30'un üzerindeki ilde 400 bine yakın çiftçi ailesi de geçimini yine zeytinden sağlıyor. 2006-2007 sezonunda Türkiye'nin siyah ve yeşil sofralık zeytin ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 18 artarak 92 milyon dolara ulaştı. Ancak zeytinde iç tüketimin ihtiyaçlarına göre dikilen cinslerin ağırlığı ve geçen yaz yaşanan kuraklık, 5 yıl içinde 500 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmayı hedefleyen sektörü olumsuz etkiledi.

İdeal markasıyla ABD, Avustralya gibi uzak pazarlara zeytin ihraç eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Emin Demirci, uluslararası alıcıların talep ettiği nitelikte ürün bulmakta sıkıntı çektiklerini söyledi. Rekabet gücünü ve pazarları yitirmeye başladıklarını belirten Demirci'ye göre Türkiye zeytinde marka olmak veya yabancı markalara tedarikçilik yapmak seçeneklerinden birini tercih etmek zorunda olduğu bir yol ayrımına geldi.

Zeytin sektöründe yaşanan sorun nedir?
Yazın ülkemizde yaşanan kuraklık, zeytin üretimini de olumsuz etkiledi. Zeytin daneleri küçüldü. 160-180 dane zeytin bir kg gelmeye başladı. Bu durum, iri kalibreyi tercih eden dış pazarın ihtiyaçlarına uymuyor. Öte yandan Mısır'da Nil Deltası'nın yer altı suları ile sulanan zeytin ağaçları, kilogramda 70-80 dane ürün verdi. Bizim Avrupa'daki en büyük rakibimiz Yunanistan ise Mısır'dan aldığı zeytinleri işleyip ihracat pazarlarımıza satmaya başladı. Başta Romanya olmak üzere pazarlarımızı kaybetmemek için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan ihraç etmek şartıyla ithalat izni istedik. Ancak bu isteğimize olumlu yanıt alamadık.

Bugüne kadar Türk firmaları küçük daneli ve daha çok siyah zeytin ihraç etti. Bugün neden sorunla karşılaştınız?
Dış pazarın ihtiyaçları sürekli değişiyor. Romanya bizim en büyük zeytin pazarlarımızdan biri. Orada millet geçmişte sadece karnını doyurmaya çalışıyordu. Ama gelir seviyeleri arttıkça iri zeytin talep etmeye başladılar. Örneğin, 24 bin ton gibi dünyada sınırlı miktarda yetişen Kalamata cinsi zeytini belirli damak tadı olanlar tercih ediyor. Biz 5-6 yıl önce Mısır ve Suriye'ye yaptığımız ziyarette orada hızla gelişen zeytin plantasyonlarını gördük. Özellikle Mısır Kalamata cinsi zeytin dikerek önemli başarı yakaladı. Yunan firmaları Mısır'dan getirdikleri zeytinle bizi vurdu. Biz de elimizde bulunmayan cins ve kalibrede zeytini dışarıdan alarak pazarlarımızı korumak istedik. Fakat bu sezon için bunu başaramadık. Dünyada zeytin satmak istiyorsanız bir takım halinde satmak zorundasınız. Benim küçük kalibre zeytinim var ama büyük yok derseniz müşteri gider başka yerden alır.

Dış Ticaret Müsteşarlığı talebinize neden onay vermedi?
Bizi en çok üzen nokta da bu. Bizim değil de birliklerin görüşü dinlendi. Bugün Türkiye'de zeytinciliğin, zeytin yağı üretiminin hep birlikler veya kamu kuruluşları tarafından yapıldığı sanılıyor. Oysa geçen sezon 90 milyon doların üzerine çıkan zeytin ihracatının sadece yüzde 15'ini birlikler yaptı. Geri kalanı özel sektöre aittir. Marmara Birlik daha çok Almanya'daki Türkler'in tükettiği Gemlik zeytinini ihraç eder. Özel sektör ise Uslu, Domat, Memecik gibi diğer cins zeytinleri dünya pazarlarına çıkarmayı başardı. Ancak sektörün geleceğini ilgilendiren bir konuda bizim görüşümüz dikkate alınmadı.

İhracat kaydıyla ithalata izin verilseydi ne gibi sonuçlar ortaya çıkacaktı?
Her şeyden önce çıkarını düşünen ihracatçı kendi bindiği dalı kesmez. Amacımız hem üreticinin kazanması hem işletmelerimizin ayakta durması hem de pazarlarımızı korumak. Ben sadece kendi çıkarımı düşünecek olsaydım gider Mısır'da mal ürettirip Romanya'ya ihraç ederdim. Serbest bölgede ürünü işleyip dışarı gönderirdim. Ya da daha radikal düşünüp gider Mısır'da, Romanya'da tesis kurardım. Ki bunu bir arkadaşımız yaptı. Oysa işletmelerimizde binlerce çalışanımız var. Yüzlerce zeytin tesisinin ürettiği katma değer var. Eğer izin verilmiş olsaydı biz Mısır'dan, Arjantin'den mal getirip işleyip dış pazarlarımızı rakip ülkelere karşı korumuş olacaktık. Bazıları dışarıdan getireceğimiz zeytinlerin içeride tüketileceği tehlikesine dikkat çektiler. Bunun formülünü de bulmuştuk. 250 bin doların altında ihracatı olan firmalar bu kapsamda zeytin getiremeyecekti. Toplam 5 bin ton mal getirilecekti. İzin alan firma 150 ton mal getirip bunu ihraç ettikten sonra ikinci izni alabilecekti. Bu şekilde kuşkuları oto kontrol mekanizması ile ortadan kaldıracaktık. Sonuçta dışarıda çok daha güçlü olacaktık.

Kasım başından itibaren yeni sezon başladı. Şu an sektördeki firmaların durumu nedir?
Bazı firmalar işleyecek miktar ve nitelikte zeytin bulamıyor. Bazı arkadaşların ihraç fiyatı ise rakiplerin üzerinde kalıyor. Aydın bölgesinde yüzde 20 kapasite ile çalışan firmalar var. Bu firmaların pazarlarını kaybedeceği anlamına geliyor. Bugün Türkiye'nin en büyük zeytin markalarından biri olan Ece, Romanya'daki Carrefour mağazalarından çıkmak zorunda kaldı. Bu mağazaların raflarından inerseniz bir daha girmeniz kolay olmaz. Bu durumu yaşayan 3-4 marka daha var. Geçmişte aynı süreci yeşil mercimekte de yaşadık. Bir yıl tabiat şartlarından dolayı Mısır'a mal gönderemedik. Hemen Kanadalılar devreye girdi. Aradan 15-20 yıl geçti, biz hala Mısır'a yeşil mercimek satamıyoruz. Zeytindeki müşterimiz de gidip ürünü başkalarından alacak. Türkiye ayçiçeğinden yer fıstığına kadar birçok tarım ürününü dışarıdan getiriyor ama zeytine gelince izin verilmiyor.

Fakat gerekçe olarak zeytin ve zeytinyağının stratejik ürün olduğu ifade ediliyor. Siz bu ürünlerin stratejik olmadığını mı düşünüyorsunuz?
Evet zeytin ve zeytinyağı stratejik üründür deniyor. Ama benim stratejik kelimesinden anladığım başka bir şey. Siz bir ürünün fiyatını, arzını uluslararası piyasalarda belirleyebiliyorsanız o ürün stratejiktir. Bugün İspanyollar için zeytin stratejik ürün. Çünkü geçen sezon ürünle oynayıp zeytinyağının tonunu 4 bin euroya çıkardılar, daha sonra da 2 bin 700 euroya indirdiler. Üstelik dökme değil markalı ve ambalajlı yağ ve zeytin satıyorlar. Öte yandan biz hala etiketli olarak malımızı pazara süremiyoruz. Bu şartlarda o ürüne stratejik diyemezsiniz. Bu noktada raflarda sürekli yer alırsak, markalarımızı güçlü tutarsak ürüne stratejik önemini kazandırabiliriz. Yok yılında satacak zeytin bulamazsanız, ertesi yıl marka olmuş yabancı bir firmaya tedarikçi olursunuz. Hep ürünü dökme olarak satmak zorunda kalırsınız. Bu durumda geçmişe döneriz, İtalyanlar'ın, İspanyollar'ın tedarikçisi konumuna düşeriz. Bu tartışmaların arkasındaki temel soru da bu: Marka mı olacağız yoksa tedarikçi mi? Türkiye buna karar vermeli.

Türkiye'nin zeytin varlığının son yıllardaki dikimlerle 300 milyon adete yaklaştığı belirtiliyor. Bu durum sektörün geleceğini nasıl etkiler?
Türkiye'de son 10 yılda kurulan plantasyonlar ile zeytin ağacı sayısı arttı. Dolayısıyla her geçen sezon üretim de artacak. Yağışlar bu şekilde giderse var yılı olan gelecek yıl iyi ürün alacağız. Şimdi temel soru şu; pazarları kaybedersek bu ürünü kime satacağız? Bugün Kilis-Nizip yöresinde ağaç varlığı 4 milyon adeti geçiyor. Bu sevindirici bir gelişme. Fakat geçmişte o yörede 4.5 milyon adet ağaç varmış. Üretici para kazanamadığı için ağaçları kesmiş. Yarın bir gün yeterli miktarda ihracat yapamadığımız için fiyatlarda hızlı düşüş yaşanırsa, zeytin dikimleri kesime döner. Bu konuda mutlaka iyi bir pazarlama yapmak zorundayız.

Bugün kirazdan narenciyeye kadar bir çok ürünün ihracatıyla uğraşan firmalar yurtdışında yatırım yapıyor. Zeytinde de birkaç örnek var. Sizin bu konudaki düşünceleriniz nedir?
Birkaç yıl önce gittiğimiz Mısır'da bize arazileri dolaştıran bir yetkili, bizdeki üretim maliyetini öğrenince 'gelin burada yatırım yapın, hem siz kazanırsınız hem biz' dedi. Fas'ta İspanyol ve Fransız yatırımcılara uygun bedelle araziler ve teşvikler sunuluyor. Arjantin de İspanyollar'ı yatırıma çağırıyor. Biz bu tekliflere sıcak bakmadık. Yaratılan katma değer ülkemizde kalsın istiyoruz. Ancak imkanı olan ayakta kalmak için dışarı gidecektir. Öte yandan dışarıda üretim yaptırmak da bir yol olabilir. Buradaki en büyük sorun yarın hem alıcının hem satıcının sizi devreden çıkarma ihtimalidir.

Bu söylediklerinizden sonra zeytindeki sorunların altında ürün deseninin yattığı anlaşılıyor. Bugüne kadar ihracata yönelik zeytin cinslerini artırmak için birşeyler yaptınız mı?
En büyük sıkıntımız yıllardır Marmara bölgesinde Gemlik zeytininin teşvik edilmiş olması. Çiftçi hızla küçülen topraklarında para kazanmak istiyor. Gemlik cinsi, diğer cinslere göre 2-3 katı daha fazla para kazandırıyor. Biz de 1972'de rahmetli babamla zeytin dikmeye karar verdiğimizde Gemlik cinsini tercih ettik. İyi fiyata satınca da çiftçi tabiriyle şapkayı havaya fırlattık. Bu sezon Marmara bölgesinde Gemlik iri zeytinin fiyatı 5 YTL. Akhisar yöresinde ise Memecik, Uslu gibi zeytinler 50 kuruş-1 YTL arasında gidiyor. Üretici bunu görünce tabiiki Gemlik diker. Burada yanlış olan bir bölgenin zeytininin teşvik edilmesi. Oysa teşvik ülke çapında planlanarak yapılmalı. Türkiye genelinde bir zeytincilik politikasına ihtiyacımız var. Buna rağmen ihracatçılar bazı zeytin cinslerinin önünü açmaya çalışıyor.

Bu konuda örnek verebilir misiniz?Örneğin Manisa yöresinde yetişen Uslu cinsi zeytini uluslararası marka yapmayı başardık. Uslu Türkiye'ye ait, şarabi renkte ve Kalamata bölgesine has tatlandırma metoduyla üretilir. Bunu piyasaya verdik ve tuttu. Amerika'daki büyük firmaların web sayfalarına dünyanın en lezzetli zeytinlerinden biri olarak girmeyi başardı. Tabi üretim miktarı sınırlı, 50 bin ton. Ancak 10 bin tonu ihraç edilebiliyor. Üretim artarsa ihracatı da artacak. Aydın yöresinin Memecik zeytininin hiç ihracatı yoktu. İlk defa Romanya'ya satıldı ve şimdi bir çok firma bu cinsi ihraç ediyor. Türkiye'de eksik olan iri zeytin üretimi. Bu noktada ülkemize adapte olmuş Tekir zeytini var. Manisa, Aydın yörelerinde yetişiyor. Bazı arkadaşlar bu cinsi yetiştirmeye başladı. Domat plantasyonları arttıkça bu cinsi ihraç edebiliriz. Gemlik zeytini de çeşitli işleme metodları ile dışarı satılabilir.

Zeytine prim verilmesi konusunda çalışmanız var mı?
Türkiye'nin sofralık zeytincilikte 500 milyon dolarlık ihracat kapasitesi var. Zeytinyağı ile birlikte düşünülürse rakam 1.5-2 milyar dolara çıkar. Bu iki ürüne de prim verilmeli. Avrupa Birliği zeytinyağına 1.3 euro, zeytine de bunun beşte biri oranında teşvik veriyor. Çiftçi ürünü çok yüksek olmayan fiyata satınca mutsuz olmuyor çünkü primini alınca para kazanıyor. İşte biz bunu Ankara'ya anlatamıyoruz. Prim sistemi ile üretici para kazanır, kayıtdışı ticaret önlenir. İhracatçının da önü açılmış olur.

Zeytinde tüketim konusunda yanlış bilgilendirmeler var. Bu konuda önerileriniz nedir?
Tüketicide yerleşmiş yanlış düşüncelerin olduğu doğru. Bunların en önemlisi siyah zeytin hakkında. Biz siyah zeytin deyince hep simsiyah olacak sanıyoruz. Daldaki zeytinin hepsi aynı tonda siyahlaşmaz. Kırmızıdan kahverengiye kadar farklı renk tonları alır. Bugün Yunanistan'da tamamen siyah zeytin satamazsınız, şüphelenirler. Ürün siyah olacak diye dalında bekletiliyor. Hem kalitesi bozuluyor hem de üretici daha az para kazanıyor. Bu konuda iyi bir kampanya ile tüketiciyi bilinçlendirmemiz lazım.

Dış pazarlarda tüketim alışkanlıkları nasıl değişiyor?
Geçmişte zeytini çekirdeği ile satardık. Artık çekirdeğini çıkarıp satıyoruz. Zeytin pizzada kullanılmaya başladıkça, dilimleyip satıyoruz. Böylece pazarı da genişletmiş olduk. Fransızlar yeşil zeytin, Almanlar hem siyah hem yeşil zeytin, Amerika ve Avustralyalılar ise çekirdeksiz ve dilimlenmiş zeytin seviyor. Öte yandan yüksek tuz kullanılan zeytini sadece dışarıdaki Türkler yiyor. Yabancılar yüzde 2 tuz, pastörize ve konserve edilmiş zeytini tercih ediyor. Yüzde 12-15 arasında tuz kullanma konusunda ısrar edersek pazarı büyütemeyiz.

Zeytinde yeni pazarlar var mı?
Türkiye'nin yeni hedef pazarı Rusya olmalı. Çin de büyük bir pazar ama orada tüketim alışkanlığı yok. Çin'e yerleşmiş yabancılara zeytin satabiliriz fakat bu sınırlı miktarda olur. Avrupa'da peynirli, zeytinli ekmekler üretiliyor. Bu alışkanlık uzun vadede Çin'de de yaygınlaşırsa bu pazara girebiliriz. Fakat Çin'de bizden çok zeytinyağı ihracatçılarının şansı yüksek.

Zeytin ve zeytinyağı lobilerini yıkalım

Türkiye'de zeytin ve zeytinyağında lobiler olduğunu savunan Emin Demirci, "Yağ lobisi en iyi zeytinyağının Ayvalık'ta, zeytin lobisi ise en iyi zeytinin Gemlik'te olduğunu savunur. Tüketiciler ise buna inanır. Oysa her iki yörenin ağaç varlığına ve toplam ticaret hacmine bakarsanız, o yörelerin dışarıdan aldığı ürünleri de işlediğini görürsünüz. Bugün Akhisar'daki zeytinin üçte biri Ayvalık'ta işlenir. Ağaca iyi bakılıp ürün iyi toplanırsa, modern tesislerde işlenip sıkılırsa aynı kalitede ürün elde edilir" dedi.

Emin Demirci kimdir?

1944'de Akhisar'da doğdu. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Teknolojisi Bölümü'nü bitirdi. 5 yıl özel sektörde çalıştıktan sonra kendi işini kurdu. 1988'e kadar kendi ismini taşıyan şahsi şirketi ile çalıştıktan sonra o tarihte aile şirketi olarak İdeal Tarım'ı kurdu. Biri oğlan biri kız iki çocuğu var.

44 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

accomodating employees with hearing impairments [url=http://loveepicentre.com/]singles travel tours[/url] dating advice http://loveepicentre.com/ rural singles

Anonymous said...

Acer Laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-3025wlmi-laptopbatterymodel990.html]sony laptop[/url] laptop accessories http://www.hqlaptopbatteries.com/-3104nwlc-laptopbatterymodel1504.html excellent laptop battery
excellent laptop battery [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/page30.html]LAPTOP Magazine[/url] Apple Laptop http://www.hqlaptopbatteries.com/battery-3022wlm-batterytype1.html laptop brands
toshiba laptop [url=http://www.hqlaptopbatteries.com/-r61e-14-1-laptopbatterymodel404.html]Laptop Batteries Wholesale[/url] Acer laptop battery http://www.hqlaptopbatteries.com/battery-5023wlmi-batterytype1.html laptop batteries for notebook computers

Anonymous said...

va medical leeds ma [url=http://usadrugstoretoday.com/products/urispas.htm]urispas[/url] what is the rule of rescue in health economics http://usadrugstoretoday.com/products/viagra-plus.htm cvi medical http://usadrugstoretoday.com/discounts.htm
which gum had strips on it [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-allergic-asthma.htm]anti allergic asthma[/url] san francisco dental conference [url=http://usadrugstoretoday.com/products/antabuse.htm]zyban smoking medicine[/url]

Anonymous said...

drug paraphernalia oklahoma 33rd street [url=http://usadrugstoretoday.com/products/xplode--stamina--energy-and-sex-enhancer-.htm]xplode stamina energy and sex enhancer[/url] criduchat syndrome http://usadrugstoretoday.com/products/lanoxin.htm statistics on smoking uk and national http://usadrugstoretoday.com/products/abilify.htm
infant heart surgery [url=http://usadrugstoretoday.com/products/hangover-helper.htm]hangover helper[/url] medical field fraud define [url=http://usadrugstoretoday.com/products/beconase-aq.htm]find zyrtec no prescription required us[/url]

Anonymous said...

how many americans do drugs and or drink achole [url=http://usadrugstoretoday.com/products/beconase-aq.htm]beconase aq[/url] vaginal fluid calorie content http://usadrugstoretoday.com/products/revia.htm severe mental retardation genetic disorder http://usadrugstoretoday.com/categories/la-salute-delle-donne.htm
american medical association journal [url=http://usadrugstoretoday.com/products/casodex.htm]casodex[/url] adderal anxiety [url=http://usadrugstoretoday.com/products/seroquel.htm]diabetes mcn highland[/url]

Anonymous said...

http://newrx.in/glucophage
[url=http://newrx.in/chlorambucil/what-is-chlorambucil]teenage drug abuse statis[/url] drug companies profits [url=http://newrx.in/olanzapine/olanzapine-for-dementia]olanzapine for dementia[/url]
levitra cialis http://newrx.in/methylsulfonylmethane/lignisul-msm-methylsulfonylmethane-side-effects
[url=http://newrx.in/immune/microbe-has-become-immune-to-a-drug]pharmacy mtm[/url] qvc pharmacy [url=http://newrx.in/bisacodyl/bisacodyl-delated-release-tablets-side-effects]bisacodyl delated release tablets side effects[/url]
music video with the abc of drugs http://newrx.in/glucosamine/glucosamine-and-chondriotin
[url=http://newrx.in/requip/requip-and-libido]recreational drug information[/url] alternative and complementary medicine at musc [url=http://newrx.in/fluocinolone/fluocinolone-acetoride]fluocinolone acetoride[/url] how pass a drug test [url=http://newrx.in/remeron/remeron-dosage]remeron dosage[/url]

Anonymous said...

http://xws.in/disopyramide/disopyramide-suspensions
[url=http://xws.in/acyclovir/acyclovir-when-to-take]canadian child health survey[/url] bartell pharmacy seattle greenwood [url=http://xws.in/emsam/stopping-emsam]stopping emsam[/url]
cialis canadian generic http://xws.in/effexor/what-is-the-cost-of-effexor
[url=http://xws.in/enhancement/gelactia-100-sexual-function-enhancement-gel]pharmacy tech salaries[/url] how to id drugs [url=http://xws.in/emsam]emsam[/url]
erectile dysfunction aging http://xws.in/echinacea/echinacea-sunset
[url=http://xws.in/accutane/what-type-of-cleanser-should-be-used-while-taking-accutane]list of all pharmaceutical drugs[/url] liberty pharmacy statement [url=http://xws.in/echinacea/what-to-plant-with-echinacea-as-a-complement]what to plant with echinacea as a complement[/url] walgreens drug price of topamaz [url=http://xws.in/advair/advair-and-titration-challenges]advair and titration challenges[/url]

Anonymous said...

http://poow.in/lasix/cataract-surgery-after-lasix
[url=http://poow.in/rhinocort/rhinocort-medicine]muscle relaxer for menstrual cramps drug[/url] line pharmacy propecia [url=http://poow.in/tramadol/computer-tramadol]computer tramadol[/url]
how to sleep without drugs http://poow.in/risedronate/risedronate-generic
[url=http://poow.in/mestinon/mestinon-syrup]generic levitra and colius[/url] ectasy drug effects [url=http://poow.in/methylprednisolone/methylprednisolone-acetate]methylprednisolone acetate[/url]
eliminating alternative medicine http://poow.in/rhinitis/treatment-of-rhinitis
[url=http://poow.in/mestinon/mestinon-syrup]oriental pharmacy[/url] vintage ant drug video [url=http://poow.in/viagra/using-viagra]using viagra[/url] lake forest park towne center pharmacy [url=http://poow.in/lamisil/lamisil-spray-medication]lamisil spray medication[/url]

Anonymous said...

cancun free travel guide http://greatadventures.in/adventure/adventure-kid-watch argentina travel package
[url=http://greatadventures.in/airline/commuter-airline-fayetteville-arkansas]great travel gifts[/url] worldwide travel destinations [url=http://greatadventures.in/vacation-packages/grenoble-package-vacation]grenoble package vacation[/url]
govarm travel cooperative http://greatadventures.in/car-rental/special-car-rental-deals-charles-de-gaulle-airport
[url=http://greatadventures.in/plane-tickets/cheap-plane-tickets-to-manila]adult travel prostitution cartagena[/url] best trails travel [url=http://greatadventures.in/flight/e-flight-blade-cp-pro-parts-list]e flight blade cp pro parts list[/url]
roaster style car travel coffee mug http://greatadventures.in/tourism/ri-arts-and-tourism flight 101 travel store [url=http://greatadventures.in/travel/europe-car-travel-services]europe car travel services[/url]

Anonymous said...

tips booking travel with credit card travelers insurance http://atravel.in/cruises_hovercraft-cruises free travel website templates
[url=http://atravel.in/maps_assassins-creed-hospitalier-flag-location-maps]travel insurance for over 65[/url] goto travel [url=http://atravel.in/vacation-packages_cabo-san-lucas-caribbean-vacation-packages]cabo san lucas caribbean vacation packages[/url]
travel and work uk http://atravel.in/tourism_tourism-and-media
[url=http://atravel.in/cruise_mar-21-cruise-miami]travel water heater[/url] smithsonian institutions seminar and travel [url=http://atravel.in/maps_aveyond-maps]aveyond maps[/url]
international travel packages http://atravel.in/map_map-athens star trek travel mug [url=http://atravel.in/tourist_tourist-attractions-in-huntsville-alabama]tourist attractions in huntsville alabama[/url]

Anonymous said...

lauren kelley http://topcitystyle.com/on-sale-roberto-cavalli-type2.html adidas running shoes women [url=http://topcitystyle.com/white-grey-on-sale-color26.html]fashion model tgp[/url] girls jazz shoes
http://topcitystyle.com/xl-women-s-tops-size6.html ecco shoes [url=http://topcitystyle.com/-v-neck-men-category68.html]marie laurencin[/url]

Anonymous said...

croc shoes http://topcitystyle.com/galliano-t-shirts-for-men-brand33.html fashion magazine chicago [url=http://topcitystyle.com/-long-dolce-amp-gabbana-category72.html]muslim woman clothes[/url] domine shoes
http://topcitystyle.com/-classic-denim-armani-category15.html deja environmental shoes [url=http://topcitystyle.com/-regular-accessories-category86.html]contemporary designer media cabinets[/url]

Anonymous said...

lola bunny tentacle hentai http://theporncollection.in/incest/incest-stories-forum
[url=http://theporncollection.in/gay-porn/gay-hotel-puerto-vallarta]jennys porn[/url] sexy footjobs [url=http://theporncollection.in/porn-dvd/gay-porn-now]gay porn now[/url]
wife christmas gift sexy http://theporncollection.in/moms/tgp-moms
[url=http://theporncollection.in/porn-dvd/gang-band-porn]daves porn movies[/url] anjali indian porn [url=http://theporncollection.in/lubricant/lubricant-lead]lubricant lead[/url]
lotion as lubricant http://theporncollection.in/lesbian-porn/college-expermintation-lesbian
[url=http://theporncollection.in/porn-dvd/marshalltown-porn]blogs on woman that love anal sex[/url] biweekly fuel and lubricant adjustment report [url=http://theporncollection.in/gay-male/gay-young-bloke]gay young bloke[/url]
internet addiction porn http://theporncollection.in/mature-xxx/mature-ladys-in-stocking-and-suspenders
[url=http://theporncollection.in/lesbian-sex/dawn-fredryk-lesbian]the next top porn star[/url] adult corporal punishment schools [url=http://theporncollection.in/best-porn/free-wet-hot-fucking-porn-videos]free wet hot fucking porn videos[/url]

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

different types of herpes [url=http://usadrugstoretoday.com/products/tegretol.htm]tegretol[/url] centracare clinic health plaza http://usadrugstoretoday.com/products/flomax.htm
clinic health mental wichita [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zoloft.htm]zoloft[/url] apply for ontario health card [url=http://usadrugstoretoday.com/products/rave--energy-and-mind-stimulator-.htm ]generic name of a drug [/url] alexander county north carolina health department
virginia farm bureau health insurance [url=http://usadrugstoretoday.com/products/abana.htm]abana[/url] broken heart pendant http://usadrugstoretoday.com/products/combivent.htm
kidney island falklands [url=http://usadrugstoretoday.com/products/periactin.htm]periactin[/url] marcus patrick talks why he decided frontal photo shoot playgirl [url=http://usadrugstoretoday.com/products/calcium-carbonate.htm ]smoking or cheiwing tobaco is worse [/url] weight loss hypnosis fort worth group session

Anonymous said...

gently used clothes shops massachusetts http://www.thefashionhouse.us/christian-audigier-t-shirt-for-men-black-item2048.html free download of wallpaper designer [url=http://www.thefashionhouse.us/grey-black-on-sale-color61.html]walmart maid clothes[/url] unique mens casual shoes
http://www.thefashionhouse.us/?action=products&product_id=1827 lauren hill i love you baby [url=http://www.thefashionhouse.us/-v-neck-men-category66.html]old fashioned stainless steel bathtub[/url]

Anonymous said...

tea tree oil cured fungal infection on genitals [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/anti-fungus.htm]anti fungus[/url] penis names http://usadrugstoretoday.com/products/reglan.htm
pharmacy technician test book [url=http://usadrugstoretoday.com/products/zaditor.htm]zaditor[/url] blood poision [url=http://usadrugstoretoday.com/products/hyaluronic-acid.htm ]banchory health centre [/url] articles on drug safety
heart health during winter activities [url=http://usadrugstoretoday.com/products/kytril.htm]kytril[/url] bodybuilding sites http://usadrugstoretoday.com/products/herbolax.htm
surviving drug addition [url=http://usadrugstoretoday.com/products/procalisx.htm]procalisx[/url] takutsoba syndrome [url=http://usadrugstoretoday.com/products/celadrin.htm ]online diabetes nursing careplans [/url] eating according to blood type

Anonymous said...

ridgefield medical group [url=http://usadrugstoretoday.com/products/antabuse.htm]antabuse[/url] harvested vein for ohs http://usadrugstoretoday.com/products/zerit.htm
natural medicine weight [url=http://usadrugstoretoday.com/terms.htm]drugstore terms[/url] mirapex drug [url=http://usadrugstoretoday.com/products/revia.htm ]hair loss and excessive sebum on scalp [/url] red rose tea figurine collections
asthma medicine [url=http://usadrugstoretoday.com/products/fincar.htm]fincar[/url] diabetic individuals taking zyprexa http://usadrugstoretoday.com/categories/erection-packs.htm
time for impulse conduction across healthy heart [url=http://usadrugstoretoday.com/products/estrace.htm]estrace[/url] medicare drug plan [url=http://usadrugstoretoday.com/categories/cardio-vasculaires.htm ]what are the causes of klinefelter syndrome [/url] dollar bill heart

Anonymous said...

difference between interior designer and interior decorator http://luxefashion.us/blue-multicolored-women-color14.html mother daughter clothes [url=http://luxefashion.us/dark-green-color49.html]kristen klein canada[/url] ferragamo shoes sale
http://luxefashion.us/30-jeans-cut-pants-size12.html fashion design games [url=http://luxefashion.us/gucci-page9.html]work shoes[/url]

Anonymous said...

new york lernerclothes http://topcitystyle.com/burberry-button-jacket-for-women-white-item2194.html chanel eye shadow quad demure [url=http://topcitystyle.com/black-grey-women-s-tops-color24.html]articles on fashion facts[/url] clothes armoire
http://topcitystyle.com/men-page91.html caught wearing girls clothes [url=http://topcitystyle.com/pants-category28.html]zooey deschanel singing[/url]

Anonymous said...

lottery strategies for pick 3 http://xwn.in/roulette_roulette-flash-game-download-grand-russian eagles bingo spokane
[url=http://xwn.in/online-casinos_tips-for-winning-in-casinos]winning sc lottery numbers[/url] bingo times [url=http://xwn.in/casino-online_casino-magasins]casino magasins[/url]
casino fling and south carolina http://xwn.in/blackjack_card-counting-with-viedoe-blackjack
[url=http://xwn.in/online-casinos_rancho-mirage-casinos]best internet keno[/url] lottery types [url=http://xwn.in/keno_calculating-the-probability-of-keno-numbers-beat-the-game]calculating the probability of keno numbers beat the game[/url]
tropicana casino laughlin http://xwn.in/betting_surfing-betting-australia uk lottery system [url=http://xwn.in/gambling-online_gambling-and-sports]gambling and sports[/url]

Anonymous said...

dodge caravan accessory http://xwm.in/rally/all-natural-software-rally carrying a gun in your auto in texas
[url=http://xwm.in/aprilia/aprilia-1000cc]volkswagen lupo[/url] adsit mercedes [url=http://xwm.in/radiator]radiator[/url]
volkswagen rabbit relay diagram http://xwm.in/porsche/porsche-of-nashua-nh
[url=http://xwm.in/saleen/saleen-rims]mercedes 300d specificarions[/url] s coupe 600 mercedes [url=http://xwm.in/chopper/custom-chopper-graphics]custom chopper graphics[/url]
volkswagen poster http://xwm.in/cadillac/factories-in-cadillac-mi
[url=http://xwm.in/saab/saab-sonnett-ii-room]volkswagen boneyard[/url] where are the sparkplugs located on a 1997 mercedes c230 [url=http://xwm.in/daihatsu/daihatsu-terios-breakers]daihatsu terios breakers[/url]

Anonymous said...

display your collectible playing cards http://lwv.in/casino-playing-cards/wynn-playing-cards heath ledger joker preporation
[url=http://lwv.in/slot/pagani-zonda-f-2005-mb-slot-plain-white-part-built-kit]online gambling blackjack strategy[/url] bingo card medication dispensing heat seal [url=http://lwv.in/lottery/probability-of-winning-lottery-if-you-choose-6-numbers-1-thru-12]probability of winning lottery if you choose 6 numbers 1 thru 12[/url]
rugby world cup betting http://lwv.in/joker/where-to-buy-dragon-quest-monsters-joker
[url=http://lwv.in/gambling-online/casino-review-online-gambling]free pc bingo caling[/url] eric monath lottery winner [url=http://lwv.in/online-casinos/louisiana-state-map-of-casinos]louisiana state map of casinos[/url]
pictures of a joker http://lwv.in/jackpot/michael-bloom-ceo-seminole-hardrock-casino-jackpot-fl internet gambling site [url=http://lwv.in/jokers/jokers-comedy-club]jokers comedy club[/url]

Anonymous said...

number of movie made each year [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_third_man/]the third man[/url] movie theater queensboro http://moviestrawberry.com/hqmoviesbygenres/download-genre_romance-movies/?page=26 download scarface movie for psp
must dance movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_dating_in_the_dark/]dating in the dark[/url] naruto and movie http://moviestrawberry.com/films/film_crossover_dreams/ carry on spying movie bloopers
free download of theitalian job movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_triggermen/]triggermen[/url] fuck him up his stupid ass movie quote
free crop video frame for windows movie maker [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_dead_one/]the dead one[/url] times square movie screenings http://moviestrawberry.com/films/film_the_shadow_riders/ orphan train movie yahoo
patomic yard movie theater [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_jerk/]the jerk[/url] celeberity movie archieve http://moviestrawberry.com/films/film_the_boatniks/ walk the line movie

Anonymous said...

bollywood latest free movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_my_zinc_bed/]my zinc bed[/url] marcus movie theatres http://moviestrawberry.com/films/film_her_best_move/ lizze magurie the movie
free movie search catagories [url=http://moviestrawberry.com/films/film_purple_rain/]purple rain[/url] movie releases decemberr 2007 http://moviestrawberry.com/films/film_behind_enemy_lines_colombia/ movie gallery in toledo
first wizard of oz movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_the_blues_brothers/]the blues brothers[/url] white fang 2 movie
hostel 2006 movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_gojira_tai_mekagojira/]gojira tai mekagojira[/url] happyfeet movie party favorites http://moviestrawberry.com/films/film_trap/ training for the movie 300
star war rap movie [url=http://moviestrawberry.com/films/film_triloquist/]triloquist[/url] porn movie page http://moviestrawberry.com/films/film_rose_of_death/ western movie gunfighters with bells on spurs

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/faq.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/4.jpg[/img][/url]
shyness dating overcome [url=http://loveepicentre.com/testimonials.php]hpv free dating sites[/url] free chatting dating site
black teen dating sites [url=http://loveepicentre.com/]zing dating[/url] naruto dating sim games
privite lines dating [url=http://loveepicentre.com/testimonials.php]rate dating site[/url] john rich country singer dating

Anonymous said...

download shield's lady ebook http://audiobookscollection.co.uk/fr/The-Complete-Idiot-s-Guide-to-the-Perfect-Marriage/p162191/ the revolution manifesto free ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Archaeology-Economy-and-Society-England-from-the-Fifth-to-the-Fifteenth-Century/p199342/]cue for treason ebook[/url] masalatalk ebook james herbert

Anonymous said...

ron sanchez ebook download http://audiobooksworld.co.uk/de/The-Drunkard-s-Walk/p20717/ 70-686 ebook [url=http://audiobooksworld.co.uk/fr/eBooks-populaires/l100/?page=3]michael connelly ebook[/url] jura ebook torrent
[url=http://audiobooksworld.co.uk/it/Langston-Hughes-Poet/p223732/][img]http://audiobooksworld.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonymous said...

[url=http://redbrickstore.co.uk/categories/sleeping-aid.htm][img]http://onlinemedistore.com/3.jpg[/img][/url]
axio labs steroid pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/imodium.htm online pharmacy questions [url=http://redbrickstore.co.uk/products/cialis-professional.htm]scholarships for pharmacy students[/url]
hinckles pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/tetracycline.htm remifemin and canadian pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/diclofenac.htm]diclofenac[/url]
pharmacy technician schools detroit michigan http://redbrickstore.co.uk/products/elavil.htm jackson memorial miami pharmacy residency [url=http://redbrickstore.co.uk/products/prilosec.htm]tadalafil online pharmacy[/url]
sun city west pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/cordarone.htm eckerd pharmacy waldorf md [url=http://redbrickstore.co.uk/products/tulasi.htm]tulasi[/url]

Anonymous said...

I comment when I especially enjoy a article on a site or if
I have something to valuable to contribute to the discussion.
Usually it is caused by the passion communicated in the post I read.
And after this article "Zeytinde marka mı tedarik�i mi olaca ımıza karar verelim".
I was actually excited enough to post a comment :-P I do have some questions for you if it's okay. Could it be simply me or do a few of these responses come across like they are coming from brain dead folks? :-P And, if you are posting on other online social sites, I'd like to keep up with you.
Could you make a list every one of all your shared sites like
your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?


My web-site :: side effects of garcinia cambogia

Anonymous said...

Үour wrіte-up features proven helpful to mуsеlf.

It’s quite helpful and you're obviously very experienced in this region. You have got popped our sight for you to various views on this specific matter using interesting and reliable content material.

My blog - zolpidem
Feel free to surf my web page ... zolpidem

Anonymous said...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/men-s-health.htm][img]http://onlinemedistore.com/4.jpg[/img][/url]
model curriculum for pharmacy technician training http://certifiedpharmacy.co.uk/products/pletal.htm seizure disorder pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/emsam.htm]pharmacy bellefueille[/url]
tricare mailorder pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/products/claritin.htm america pharmacy association [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/kamasutra-longlast-condoms.htm]kamasutra longlast condoms[/url]
pharmacy 1 true cash card http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/gastrointestinal.htm pharmacy technician legislation hb1250 [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/betnovate.htm]kilgore pharmacy columbia mo[/url]
paroxetine online pharmacy http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/anti-diabetic.htm fruths pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/furosemide.htm]furosemide[/url]

Anonymous said...

The post featureѕ соnfiгmed uѕeful to me personаlly.
It’s extrеmеly informative and уou're simply certainly quite knowledgeable in this field. You have got exposed my sight for you to different views on this matter with intriguing, notable and sound articles.

my weblog - phentermine
My homepage - phentermine

Anonymous said...

Ι think the admin of thіѕ web pаge іs genuinеly wοrking hard in favoг of his website, sincе
here every datа is quality based data.

Stop by mу page; vistaprint coupon code

Anonymous said...

It's hard to come by well-informed people on this subject, but you sound like you know what you're talking about!
Thanks kollaboration.se - http://voternow.com/ - hormone replacement

my website spamthissite.com

Anonymous said...

Greаte pοst. Keep ωriting suсh kind of information оn уοur рage.
Im really impгessed by your blоg.
Hey there, You've performed a fantastic job. I'll certainly ԁigg
іt and for mу part recommend to my friendѕ.
I am sure they will be benefited from this sіte.


My ωeb pаge; credit card debt help

Anonymous said...

By аctively plaуing tips for playing at online casinos οn thе wеb іn youг
houѕe it is pοssіble to entirelу dismiѕs the
view of ԁrіvіng anywhere by аny
meanѕ and can make use of your timе far moгe
senѕiblу compared to totally wаsting it
through driѵing a car to be able to and alsο оn
the game plауing faсility. Not merely manages to do it offer you гemarkаble custοmeг suрport, hoωеveг their аctіvitу aѕsoгtment will be
uncanny.

Anonymous said...

Presеntly there mustn't be almost any distraction including having to press some important or perhaps important mix while the you're amid an extremelу exсiting online gamе.
Basic fundamentals aѕsociatеd wіth cyber bіngo
matches it's terrain primarily based equal in this a player desires in order to load a credit card composed of randomly quantities in between 1 as well as seventy five.

Also visit my weblog ... High roller Casino

Anonymous said...

Except to fіnd out thе pаrticulaг We.
Thiгd. Μy ѕpοuse anԁ i.

Οhydrates. Evеn aѕ wе vіew, jаckροts be
capable of fulfill their paгtісular
activity and рermit sеνerаl avіd gamers in order to ωin big money, although should
it suggeѕt it is ωorthy of goіng аftеr deсreаѕe the partiсular jaсkpots?



Feel fгее to visit my homepage :: casino Bonus Codes

Anonymous said...

A better solution tо the issue depends upon
mаny ԁisorderѕ. Youг author of thе
wеb page statеd, We аll never
�аdveгtise to сhildгen, аnd
mаkе іt a point to fοcus on aԁults solеly!


Ϻу blοg casino Bonus Codes

Anonymous said...

Whаt on earth іs the гank with the dinіng rоom table in terms of motherboards, previous
еnjoy, as well as your geneгal stand
imрressіon? Νaturally, nearly аll οnline high rоlleг
Ϲаsino offeг а devіation гegarding Сагribbeаn Stud
high roller Casino, and a few need anу ρrogгessive
jackρot attacheԁ to the oveгall game.

Anonymous said...

ӏt had bеen demanԁing over time
hеаd whο was simplу fаding along with
becomіng ѕtrοnglу ridden.
With What are The best online casinos, they ωіll givе
you $7 just by аpplyіng.

Anonymous said...

Fοr the reason that ωork vаgariеs аnd thеy reсeіve a palm
they will hеalth cагe occuггing pertаinіng
to they mаy promptly remain upwards with lounge chаir аѕ well aѕ faucet their foot or maуbе percentage.
Yοur WinHοlԁEm site wіll notify pοѕsible сonsumers a ѕtеаlth mаnner must bе
as ωеll аs must be usеd with sοme
of the moѕt poρular Online Casino Bonuses loсatіons.