Monday, December 17, 2007

Ayvalık'a zeytinyağı müzesi kuruluyor


Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, "Gelecek kuşaklara her dönemdeki üretim teknolojisini göstermek istiyoruz" dedi

NİLGÜN KAYA (AYVALIK)
Yeni Asır
17 Aralık 2007, Pazartesi


Ayvalık Ticaret Odası, ekonomisi zeytinyağına dayanan ilçede Zeytinyağı Müzesi kurmak için proje geliştirdi. Bunun için kent içindeki eski bir fabrikayı müze olarak düzenlemeyi düşündüklerini söyleyen Oda Başkanı Rahmi Gencer, "Avrupa'da bunun örnekleri var. Kurmayı düşündüğümüz müzede zeytin ve zeytinyağı üretim araçlarını sergileyerek, gelecek kuşaklara her dönemdeki üretim teknolojisini göstermek istiyoruz. Bu müzede zeytin bahçelerinin sürüldüğü saban ve pulluklardan, tırmıklara, sıkma taşlarından pres makinelerine kadar her döneme ait araç gereçler bulunacak" diye konuştu.

Tanıtım gerekli
Yeni Asır Yayın Grubu Başkanı Osman Gençer, Bölge Haberler Müdürü Tevfik Tortamış ve Halkla İlişkiler Müdürü Demet Koşay'a bilgi veren Başkan Gencer "30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında bu yıl ilki düzenlenen 'Ayvalık Zeytinyağı Pazarı'nın çok verimli geçtiğini belirterek, "Bu pazarı her hasat döneminde tekrarlamak istiyoruz. Hedefimiz pazarı bir fuara dönüştürmek... Bizim için çok önemli bir ürün olan zeytin ve zeytinyağımızı böylece daha geniş kitlelere tanıtmak istiyoruz" dedi.
Son yıllarda patentli mala teşvik olduğunu ancak paketli malın özendirilmesi gerektiğini ifade eden Gencer, "Yurtdışına hala çok fazla dökme yağ satıyoruz. Butik ürünlerimiz için yurtdışında piyasa yok. Tanıtmak lazım. Ama güzel gelişmeler var" dedi.

Coğrafi işaret
Ayvalık adıyla tescil ettirdikleri coğrafi işaretin 2008'den itibaren kullanılmasına başlanacağını kaydeden Gencer, "Ayvalık zeytinyağının damak kalitesi ve damak lezzeti zaten biliniyordu. Coğrafi işaret ile tescilini de sağlamış olduk" diye konuştu.
Yeni Asır Yayın Grubu Osman Gençer ise zeytinyağını Avrupa'dan önce Anadolu'nun tanıması gerektiğini kaydetti. Osman Gençer, "Zeytinyağını önce Türkiye tanımalı. Çok dar bir alanda, tüketimi çok düşük. Zeytinyağının varlığı ve kıymetini Anadolu'ya anlatmak lazım" diye konuştu.

Her zeytinyağı Ayvalıklı değil'
Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, büyük kentlerde Ayvalık, hatta 'öz' Ayvalık adıyla zeytinyağlarına rastlandığını, fakat bunların denetiminin yapılamadığını söyledi. Her türlü yağın üzerine bu sıfatın yapıştırılabildiğini söyleyen Gencer, "Kalitesiz, yüksek asitli yağlar, Ayvalık zeytinyağı diye satılıyor, bunun üzerinden büyük vurgunlar yapılıyor. Biz 'Kendi yağımız en iyisidir' demiyoruz, ama 'Başka yörelerin yağından farklıdır' diyoruz. Coğrafi işarette bu yüzden ısrarcı olduk. Coğrafi işaret tüketiciyi de koruyacak, aldığı ürünün ne olduğunu bilmesini sağlayacaktır" dedi.

No comments: