Saturday, December 22, 2007

'Tuzsuz' Zeytinler Geliyor


İhlas Haber Ajansı
22 Aralık 2007 Cumartesi


Gazi Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı bir ilke imza atarak tuzu ve içindeki katkı maddesi azaltılmış zeytini sofralara getirdi. Artık kalp hastalarından, diyabete ve hipertansiyon hastalarına kadar herkes yıllardır uzak durduğu zeytine sofralarında tekrar yer açabilecek.

Gazi Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı, besin değeri yüksek zeytinin hem tekrar sofralardaki yerini alması hem de ülke ekonomisinin zarara uğramaması için bir ilke imza attı. Üniversite, yaptığı çalışmayla tuzu ve katkı maddesi büyük oranda azaltılmış zeytin üretti. Bu buluşla kalp ve damar hastalıkları olanlardan hipertansiyon hastalarına kadar belki de yıllardır zeytinin tadını bile unutmuş kişiler artık korkusuzca zeytin tüketebilecekler.

Gazi Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Erkoç, kahvaltı sofralarının vazgeçilmez ürünü zeytinin lezzeti ve geleneksel tüketiminin yanı sıra, lif, yüksek protein oranı, esansiyel amino asitler, doymamış yağ asitleri, vitaminler ve temel elementleri içermiş olmasıyla da besleyici değeri oldukça yüksek bir besin maddesi olduğunu vurguladı.

Zeytinin sadece besleyici değerinin yüksek olmasıyla değil ülke ekonomisine sağladığı katkı nedeniyle de önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Prof. Dr. Erkoç, Türkiye zeytin üretiminde dünya sıralamasında yüzde 30'luk payıyla ilk sırada yer alırken, yaklaşık 500 bin ailenin de geçimini bu yolla sağladığını kaydetti. Ancak zeytin sektöründe kullanılan katkı ve boya maddelerinin hem insan sağlığını tehdit ettiğini, hem de kalitesini düşürerek dış pazarda sorunlar yaşanmasına neden olarak ekonomiye zarar verdiğini anlatan Erkoç, "Ayrıca her ne kadar besleyici değeri fazla da olsa, yüksek tuz oranı nedeniyle zeytin pek çok kişi için uzak durulması gereken gıdaların başında yer almaktadır. Özellikle kalp ve damar hastalıklarıyla yüksek tansiyon riski olanlar tuzun bol miktarda kullanıldığı zeytini sofralarından kaldırmak zorunda kalmışlardır" diye konuştu.

No comments: