Tuesday, December 04, 2007

Yarımada'nın en iyi zeytinyağını seçecekler


NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
4 Aralık 2007,Salı


Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, yörede bir ilke imza atarak bölgenin en kaliteli yağını belirlemek için yarışma düzenleyecek

Bundan 35 yıl önce kurulan Gödence Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Seferihisar, Urla, Karaburun ve Çeşme'yi içine alan Yarımada'nın en iyi zeytinyağını belirlemek için bir yarışma düzenleme kararı aldı.
Hasad ve sıkımın ardından bölgede numune toplamaya başladıklarını kaydeden Kooperatif Başkanı Özcan Kokulu, "Körfez Bölgesi olarak adlandırılan Edremit, Ayvalık yöresinden sonra Türkiye'nin en kaliteli zeytinyağı Yarımada'da üretiliyor. Yörede bir ilke imza atarak bölgenin en iyi zeytinyağını seçeceğiz. 15 gün önce başlayan hasat yılbaşına kadar devam edecek. Şu ana kadar 5 numune aldık. Bu sayının en az 30'u bulmasını hedefliyoruz" dedi.

13 yıllık süreç
Yarışmanın sonuçlarını Mayıs ayında düzenleyecekleri şenlikte açıklayacaklarını kaydeden Kokulu, "Markalaşma ve kaliteli üretimi 20 yıl önce gündemimize aldık. 1994'te 4 zeytinyağı markasının bulunduğu İzmir'de 5'inci markayı hayata geçirdik. Aradan geçen 13 yılık sürede geldiğimiz noktada yaptığımız butik üretimle iç pazarın yanı sıra Almanya'ya da ihracat yapar noktaya geldik. Yeni hedef, İtalya" dedi.

Tüm ürünler markalı
Zeytinyağının dışında ev tarhanası, bal, kuru üzüm, incir, badem üreterek sattıklarını bandrol uygulamasının ardından ev şarabı üretimine son verdiklerini ifade eden Kokulu, "Son 3 yıldır önce soğuk hava ve don nedeniyle zeytin veren genç sürgünlerin ölmesi, ardından sulama yetersizlikleri ve bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşıyoruz. Var yılında 2 bin ton zeytin işliyoruz. 100 ton kapasiteli depo ve 40 ton işleme kapasiteli tesisimizde işlediğimiz zeytinden 500 ton yağ elde ediyoruz. Ancak bölgede yoğun bir fidan ekimi var. Şu an 130 üyeye sahip kooperatifin yeni projesi ise sulama göleti ve tarımsal turizmi geliştirmek olacak" dedi.

No comments: