Monday, December 31, 2007

Kilis'te Sofralık Zeytinin Kilosu 2 YTL 50 Ykr'a Yükseldi


İhlas Haber Ajansı
29 Aralık 2007 Cumartesi


Kilis'te, zeytin hasadının sonuna yaklaşılırken, sofralık zeytinin kilosu 2 YTL 50 YKr'a yükseldi.

Türkiye'de önemli bir zeytin üretimine sahip olan Kilis'te, zeytin hasadında sona yaklaşılırken, sofralık yeşil zeytin sabah pazarında kilosu 2 YTL'den 2 YTL 50 YKr'a yükseldi.

Sabah Pazarında tane zeytin satıcısı Mehmet Ali Katmer, Kilis ve yöresinde üretilen zeytinin, Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde üretilen zeytinlerden yüzde 10 ile 20 oranında daha yağlı olduğunu söyledi.

Katmer, "Kilis'te, Zeytin hasadı kasım ayı içerisinde başladı. Aralık ayı sonuna kadar hasat tamamlanır. Bayram nedeniyle belki ocak ayı içerisinde de hasat sürebilir. Sofralık yeşil zeytin piyasaya Kasım ayı içerisinde çıktı. 2 YTL'den satıyorduk. Zeytin hasadının sonuna yaklaşıldığı için piyasada tane zeytin azaldı. Bu nedenle sofralık zeytin fiyatları yüzde 25 oranında yükseldi. Yeşil zeytinin kilosunu 2 YTL 50 YKr'dan satıyoruz. Kilis'te, yeşil zeytin tatlandırıldıktan sonra kahvaltı sofrasını süslüyor. Kentte yeşil ve siyah tane zeytin tüketimi çok yüksektir. Zeytin hasadı yapılırken sofralık zeytin, yağ olarak değerlendirilecek zeytinlerden ayrılarak, evlerde tatlandırılır. Bu zeytinler, diğer zeytinlere göre daha iridir. Yeşil ve siyah olan bu zeytinleri zeytin bahçesi olmayanlar pazardan alarak evlerinde tatlandırır" dedi.

No comments: