Friday, December 14, 2007

Ziraat Odalarından Kaz Dağları'nda İnceleme


İhlas Haber Ajansı
14 Aralık 2007,Cuma


Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısında Kaz Dağları'nda altın aranması ele alınırken, toplantı öncesinde oda başkanları ve yönetim kurulu üyeleri Kaz Dağları'nda incelemelerde bulundu.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Edremit Ziraat Odası Başkanı Cahit Çetin'in ev sahipliğinde Güre Belediyesi Afrodit Termal Tesisleri'nde buluşan Balıkesir'in bağlı 16 ziraat odasının başkan ve yönetim kurulu üyelerinden oluşan 36 kişilik heyet, önce Kaz Dağları'nın eteklerine tırmanarak incelemelerde bulundu. Bölgenin ekolojik dengesi, zeytincilik faaliyetleri, yerleşim yerleri ve bitki örtüsü bakımından yerinde incelemeler yapan heyete başkan Cahit Çetin rehberlik yaptı. İncelenen yerlerin tarihi, kültürel ve zirai yapıları hakkında bilgiler veren başkan Çetin, "Kaz Dağlarım, efsaneleriyle, yerleşik düzeniyle, eşsiz bitki ve endemik türleriyle, dünyaca ünlü oksijeniyle ve bunun gibi bir çok farklılığıyla adını herkese duyurmuş bir mirasımızdır. Bu mirasın zedelenip zedelenmeyeceğini incelemek, altın arama çalışmalarının yanında veya karşısında mı olduğumuzu tespit edebilmek için incelemelerde bulunuyoruz. Bu dağlar, herhangi bir dağ değil. Bu dağların nimetleri saymakla bitmez. Yapılan altın arama çalışmalarında ekolojik denge bozulacaksa bir bu duruma kesinlikle karşıyız. Bu dağların mutlaka korunması gerekmektedir" dedi.

Kaz Dağları incelemesini tamamlayan heyet, yeniden Afrodit Termal Tesisleri'ne gelerek, Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Kaz Dağları'nda altın aranması konusunun tarım, hayvancılık gibi, ziraat odalarını ilgilendiren tarafı olması nedeniyle toplantının ana gündem maddesini Kaz Dağları'na ayırdıklarını söyledi. Konuyu yerinde incelemek amacıyla Güre'de bir araya geldiklerini vurgulayan başkan Sözat, "Altın arama çalışmalarının Kaz dağları'na bir zararı olup olmadığı konusunda yetkililerin geniş bilgiler vermesi gerekir. Bölgedeki dengelerin yerinde kalması kaydıyla yapılan her türlü çalışmanın yanındayız. Bu durumun aksi bir durum söz konusu olursa, bilinmelidir ki, tüm ziraat odaları, diğer sivil toplum kuruluşları gibi Kaz Dağları'nda altın aranmasına hayır diyecektir" diye konuştu.

Toplantıya konuşmacı olarak katılarak altın aranmasıyla ilgi geniş çaplı araştırmalar yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Filiz Meriçli, yaptığı konuşmasında bölgedeki ekolojik dengenin korunması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Meriçli, "Biz Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği olarak, çevreyi, doğayı, ekolojik dengeleri tehdit eden her türlü konuyu incelemekteyiz. Kaz Dağları'nda altın aranması konusunda geniş çaplı araştırmalarda bulunuyoruz. Ziraat odalarının da bu konuyu ana gündem maddesine alarak geniş çaplı araştırması çok güzel bir durum. Toplantının ve incelemelerin hayırlı olacağına inanıyorum. Bizler doğru yapılan her şeyin yanındayız" dedi.

Prof Dr. Filiz Meriçli'nin ardından konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan da Meriçli'nin görüşlerine katılarak, bölgedeki ekolojik dengenin korunmasını istedi. Altın aranmasına karşı olmadıklarını, sadece dengelerin bozulmaması için uğraştıklarını dile getiren başkan Mustafa Tan, "Biz de diğer sivil toplum kuruluşları gibi kaz Dağları'nda altın aranmasına karşı bir kuruluş değiliz. Fakat, üstüne basarak ifade etmeliyim ki, bu bölge pasife alınacak, küçümsenecek bir bölge değildir. Kaz Dağları, koruma altındadır ve nimetleri saymakla bitmez. Bizlerin buraları koruması ve gelecek nesillere taşıması gerekli. Bu mirasımızı yok etmeden diğer kuşaklara bırakmanın yolları aranmalıdır. Zeytincilikte ön saflarda olan bu bölgemizin yok olmaması için elimizden geleni yapmaya hazırız" diye konuştu.

Son olarak konuşan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Edremit Ziraat Odası Başkanı Cahit Çetin, Kaz Dağları'nın ülkeye katkıları, genel durumu, ekolojik dengeleri gibi önemli bilgileri davetlilerle paylaştı. Başkan Çetin, "Zeytinciliğin ülke ekonomisine olan katkısı ve Kaz Dağları'nın önemini sizlere anlattım. Bizim amacımız, altın arama çalışmalarında doğanın ekolojik dengelerinin yerinde kalıp kalmadığına bakmaktı. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar kapsamında yönümüzü belirleyeceğiz. Bizler yapılan hizmetlere ve çalışmalara tepkili falan değiliz. Fakat, bölgenin ekolojik dengesinde bir değişiklik olursa o zaman tepkimiz olur. Oksijen deposu kaz dağları'ndaki dengelerin bozulmasını istemiyoruz" dedi.

Edremit ticaret Odası Başkanı Erol Ürer'in de katıldığı toplantının son bölümünde katılımcı oda başkanları ve yönetim kurulu üyelerinin soru ve görüşleri ele alındı.

No comments: