Friday, January 25, 2008

22 Ocak 2008 - TIM - Zeytindostu ve Bolgeler Toplantisi‏


Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde 22 Ocak 2008’de düzenlenen toplantıda TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın başkanlığında Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı sektörüne hizmet veren bölgelerin Ticaret ve Sanayi Odaları biraraya geldi. Satıcı toplantıda sektörün ayakta kalması ve gelecekte uluslararası pazarlarda söz sahibi olması gerektiğini söyleyerek “İç ve dış pazarda ürünlerimizin kabul görmesi için çalışmalar yapacağız. İç pazarda özellikle 17-19 Nisan 2008 tarihleri arasında Dünya Ticaret Merkezi’nde bu yıl 2’incisi düzenlenecek olan Anatolive fuarı 5-10 yıl sonra bölgenin sektörel merkezi olacak.
Zeytin-zeytinyağı dünyasında bir iddiamız var ise mutlaka bu fuarı yaşatıp, geliştirmemiz, bu kaleyi sağlam tutmamız ayrıca Anatolive’i uluslararası tanıtımın bir öğesi olarak da görmemiz gerekiyor.” diye konuştu.

TİM Başkanı Satıcı, “Anatolive bizim önem verdiğimiz bir fuar. Anatolive’in Asya-Avrupa-Afrika bölgesinde uluslararası bir ihtisas fuarı olmasını istiyoruz. Bu sektörden pay almak isteyen tüm bölgelerin bu fuara sahip çıkıp İstanbul ve yurtdışına taşıyacak şekilde güçlendirmesi gerekiyor. Ülkenin tümünü bir yerde kümelemek zorundayız.” diye görüşlerini açıkladı.

Sektörün vitrini Anatolive
Sektör içerisindeki birlik ve beraberliğe değinen Satıcı, “Burada yapacağımız tek şey, kendi aramızda birbirimizin ayağına çelme takmamak. Bu işler et ve tırnak gibidir. Birlik ve beraberlik içerisinde Türkiye’nin zenginleşme hedefleri içerisinde çalışmalıyız. İçerideki kavgaları bırakıp pazarlama konusunda ortak bir akılla hareket edelim. Herkes ayrı bir yerlerde olacağına fuar zemini üzerinde toplanıp yolumuza devam etmeliyiz. İleri de herkes bu fuardan bahsedecek.” diyerek &n bsp;“Vitrininize sahip çıkın.” önerisinde bulundu.

Uluslararası arenada hedef Çin
Satıcı, 23 eyaletten oluşan Çin’in 1 eyaletinde 40 milyon kişinin yaşadığını ve bu pazar için yeni açılımlar ve çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Satıcı, mayıs ayında Shangay’da düzenlenecek olan Oil China fuarında da Türkiye zeytin ve zeytinyağı sektörünün sıkı bir şekilde organize olması gerektiğini kaydetti.
Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, sektörün tek yumruk altında kendini ortaya koyması halinde yurtiçi ve yurtdışında ilerlemenin mümkün olacağını ifade etti.
Ezgi-A Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Seydali Gönel ise, Anatolive fuarının Zeytindostu hareketinin bir yansıması sonucu ortaya çıktığını hatırlatarak, “Fuarımız hem sektörel hem de ekonomi dünyasında ses getirdi. Tüm sektörün 2008 Anatolive fuarında yer alarak desteklemelerini istiyoruz. Çünkü bu tüm sektörün fuarı. Fuarı mız şu an da bir bebek ama bilirsiniz ki bebekler büyür ve gelişir. Biz bu bebeği hep birlikte büyütüp, geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Aydın Focus Bölge’ye Talip, İzmir’den Finansal Destek
Bölgesel değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda İzmir Ticaret Odası adına katılan Aykut Terzioğlu, Anatolive fuarına katılan üyelerine finansal olarak teşvik ettiklerini kaydetti. Fuarda yapılacak olan “FOCUS BÖLGE” etkinliğine Aydın Ticaret Odası ve Borsası da talip olduğunu belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nde düzenlenen toplantıya TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, Ayvalık Ticaret Odası, Altınözü Zeytinyağı Derneği, Antakya Ticaret Odası, Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası, Akhisar Ticaret Odası, İzmir Ticaret Odası, Burhaniye Zeytin Üreticileri Derneği, Burhaniye Ticaret Odası, Çanakkale Ticaret Borsası, Doğu Akdeniz Zeytin Birliği, Gemlik Ticaret Borsası, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası, Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası başkan ve yetkililer düzeyinde katıldılar.

No comments: