Tuesday, January 22, 2008

Kara su akıyor müdürler bakıyor


Sefer TALAY/BURHANİYE, (DHA)
Hürriyet Ege
22 Ocak 2008,Salı


Zeytinyağı fabrikalarından çıkan kara suyun nehirlere bırakılıp sudaki canlılara yaşama hakkı tanımayacağını 4 Aralık 2007 Salı günü yayınladığımız çevre sayfasında duyurmuş, yetkilileri göreve çağırmıştık. Maalesef uyarılara kimse aldırmadı ve Burhaniye’deki Üvecik Deresi’nin suları katran karası akmaya başladı.

BALIKESİR’in Burhaniye İlçesi’nden doğup Burhaniye’de denize dökülen Üvecik Deresi siyaha büründü. Katran karası akan dere, çevrecilerin tepkisini çekti. Balıkesir İl Genel Meclisi’nin AKP’li üyesi Bayram Kalay, dere yatağında incelemelerde bulundu, Orjan ve Denetko tatil siteleri arasından denize karışan Üvecik Deresi’nde, son bir aydır yaşanan aşırı kirliliğin çok sayıda balık ve kurbağanın ölümüne neden olduğunu söyledi.

Kalay, dereye zeytinyağı fabrikasının atıklarının karıştığını savunurken, bir an önce önlem alınmasını istedi. Suyun renginin tamamen değiştiğini ve derenin artık simsiyah aktığını anlatan Kalay, "Kimsenin doğayı kirletmeye hakkı yok. Üvecik Deresi’ne dökülen zeytinyağı fabrikalarının atık suları, sudaki canlılara yaşam hakkı tanımıyor. Bir an önce önlem alınmalı" dedi.

Kaymakam inceleme başlattı

Burhaniye Kaymakamı Bekir Şahin Tütüncü deredeki kirlilikle ilgili İlçe Sağlık Grup Başkanlığı’na bağlı ekiplerin inceleme yaptığını bildirdi. Tütüncü, "İlk tespitlerimize göre kirlilik ilçe sınırları dışından kaynaklanmaktadır. Ekiplerimizin incelemesi devam ediyor. Konuyu hazırlayacağımız raporla ve tutacağımız tutanaklarla Çevre İl Müdürlüğü’ne bildireceğiz. Kirliliğe neden olan işletmeler hakkında yasal işlem başlatılacak" diye konuştu. Burhaniye ve Havran’da 30’a yakın zeytinyağı fabrikası bulunuyor. Fabrikalardan özellikle dere yatağına yakın olanlar mercek altına alınacak.

YiNE ÇEVRE KATLiAMI

Zeytin kara suyu, evsel atık sudan 200-400 kat daha zehirli. Kara su karıştığı sudaki oksijeni tüketip canlılara yaşama hakkı tanımıyor, yeraltı sularını bile zehirliyor. Kirletmeyi önlemenin yolu arıtma veya kara suyu çökertme havuzlarında biriktirip buharlaştırmak.

Belediyeler ve Çevre Bakanlığı yetkililerini 4 Aralık’ta kara su konusunda kirletenlere ’dur’ diyelim uyarısı yapmıştık.

1 comment:

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]discount vista software, [url=http://firgonbares.net/]software source code for sale[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] between academic software is quarkxpress 8 compatible with quarkxpress 7
i sell oem software [url=http://firgonbares.net/]buy cheap software reviews[/url] cheap computer software
[url=http://firgonbares.net/]microsoft office 2003 in jacksonville florida[/url] buy microsoft office 2007 software
[url=http://firgonbares.net/]buy cheap computer software[/url] office 2003 oem software
software market discount [url=http://firgonbares.net/]buy used adobe software[/b]