Saturday, January 26, 2008

Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesi


İhlas Haber Ajansı
26 Ocak 2008 Cumartesi


Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, zeytin ve zeytinyağı üreticilerine verilen primin, Avrupa Birliği (AB) düzeyine çıkarılması gerektiğini söyledi.

Tan, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde (ÇGC) düzenlenen Doğu Akdeniz Zeytin ve Zeytinyağı Zirvesi toplantısında, Adana'nın zeytincilik için çok uygun bir iklime ve toprağa sahip olduğunu belirterek, çeşitli projelerle bölgedeki zeytin üretimini artırmayı hedeflediklerini söyledi. Adana Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içerisindeki 12 bin hektar bozuk orman alanında bulunan yabani zeytinlerin aşılanması ve üretime kazandırılmasına yönelik çalışmanın başlatılacağını belirten Tan, ayrıca zeytin yağını bölge halkının mutfağına tekrar sokarak tüketimi artırmak istediklerini kaydetti. Fidan dikiminin teşvik edilmesi, ürün çeşitliliğinin artırılması ve ihracatın istenen seviyeye çıkarılması için devlet desteğinin devam etmesi gerektiğini belirten Tan, "Zeytin üreticilerine verilen prim, AB düzeyine çıkarılmalı" diye konuştu.

Başkan Mustafa Tan, Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması için AB ülkelerine gümrüksüz zeytin ve zeytinyağı ihraç edebilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

No comments: