Wednesday, January 09, 2008

İhracat şampiyonu Lio yağının sonu geldi


Zeytinyağında üst üste 7 yıl ihracat şampiyonu olan ve dünya pazarının yüzde 5'ini eline bulunduran Lio Yağ çöküşünü ilan etti. Şirketin tüm markaları 1.1 milyon YTL'ye icradan satışa çıkartıldı.


Star
08 Ocak 2008


ZEYTİNYAĞI sektöründe 1997-2003 arası Türkiye ihracat şampiyonu olan ve dünya zeytinyağı ihracatının yüzde 5'ini elinde bulunduran Lio Yağ çöküşünü ilan etti. Düştüğü mali krizden çıkamadığı için bankalara olan borcunu ödeyemeyen, fabrikalarına el konulan ve ortakları hakkında borsadaki Keriz Silkeleme Operasyonu sırasında suç duyurusunda bulunulan şirketin tüm markaları 1.7 milyon YTL muhammen bedelle icradan satışa çıkarıldı.

1992 yılında kurulan ve 150 kişiye iş sağlayan Lio Yağ aralarında ABD, İtalya, İspanya, Japonya ve Avustralya gibi dev pazarların da bulunduğu 40'tan fazla ülkeye ihracat yapıyordu. Dünyada hisse senetleri borsada işlem gören 3 sıvı yağ şirketinden biri olan Lio Yağ aralarında uluslararası olanların da bulunduğu 5 kalite sertifikasının sahibi konumundaydı. Lio Yağ'ın çöküşünü ilan eden yazı dün şirketten İMKB'ye gönderilen yazıyla duyuruldu.

14 OCAK'TA SATIŞTA

Lİo'dan yapılan açıklamada Lio, Lio Kızartma, Lio Fındıközü, Lio Gold, Lioantik, Lioface, Lio Visage, Lioantik Cunda, Lioantik Gökçeada, Lioantik Bodrum, Lio Balzamik markalarının Karşıyaka 2. İcra Müdürlüğü tarafından 14 Ocak 2008 tarihinde gerçekleştirilecek açık artırmada satılacağı belirtildi.

Açıklamada Lio, Lio Kızartma, Lio Fındıközü, Lio Gold, Lioantik, Lioface, Lio Visage, Lioantik Cunda, Lioantik Gökçeada, Lioantik Bodrum, Lio Balzamik markalarının 1 milyon YTL muhammen bedelle satılacağı kaydedildi. Ayrıca Lio'ya ait Bahçe markası da 100 bin YTL muhammen bedelle aynı açık artırmada satışa çıkarılacak. Açıklamada satış işleminin durdurulması için alacaklılarla görüşüldüğü belirtildi.

Keriz Silkeleme şirketin sonunu getirdi

Yerlİ ve yabancı 13 bin borsa yatırımcısına 22 milyon dolarlık hisse senedi satıp 2000 yılında halka açılan Lio Yağ'ın kaderinde İMKB'nin önemli bir yeri var. İMKB'den sağladığı kaynak sayesinde işlerini büyüten Lio'nun sonunu hazırlayan gelişmelerden biri de sahiplerinin borsada karıştığı manipülasyon oldu.

4 Temmuz 2006 tarihinde borsa çevrelerine bomba gibi düşen 'Keriz Silkeleme Operasyonu'nda Lio Yağ'ın patronlarının da bulunduğu 28 kişi gözaltına alındı. SPK'nın yaptığı suç duyurusunun ardından Şişli Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Lio Yağ'ın bedelli sermaye artırımı sırasında yapılan operasyonda, borsa manipülatörü Mehmet Tahir Görpeoğlu, Lio'nun patronları Ragıp Arsan ve Şevket Aksoy ortak operasyon yapmakla suçlandı.

Lio'nun sahipleriyle manipülatör Görpeoğlu arasındaki anlaşmayla işlemler Murat İlgeç, Mehmet Tahir Körpeoğlu ve Mecnur Çolak tarafından kullanılan hesaplar üzerinden yapıldı. Sermaye artırımı sonrası bu kişilerin kullandığı hesaplar üzerinden Lio Yağ hisselerinde spekülatif işlemlerle fiyat yükseltildi. Bu işlem karşılığı alınan 17 milyon YTL'nin yüzde 10'una karşılık gelen 1.7 milyon YTL komisyon alınarak, spekülatörlere ödendi.

Bu olaylardan hemen sonra 2006 yılını ekim ayında İMKB Yönetim Kurulu, Lio Yağ hisselerinin borsa kotundan çıkarılmasına karar vermişti. Keriz Silkeleme Operasyonu'ndan sonra alacaklı bankalar da Lio Yağ'ın kapısına dayanınca hacizler peşpeşe geldi ve şirket üretimini durdurdu.

No comments: