Wednesday, January 09, 2008

Muğla'da Avrupa Standartlarının Üzerinde Zeytinyağı Üretiliyor


Cihan Haber Ajansı
09 Ocak 2008 Çarşamba


Muğla'nın Yeşilyurt beldesindeki zeytin üreticileri, Avrupa standartlarının üzerinde olan zeytinyağlarını tescilletmek için çalışmalara başladı. İl genelinde yıllık 2 bin 500 ton zeytinyağı üretilirken Yeşilyurt'ta bu miktar 400 ton civarında.

Güney Ege Zeytinyağları Üst Denetim Kurulu Üyesi ve Muğla Ziraat Odası Temsilcisi Mustafa Karahan, "memecik" adı verilen zeytinlerin beldelerinin ana geçim kaynağı haline geldiğini söyledi. Bu türün aslının Muğla'da yetiştiğini vurgulayan Karahan, Ege Bölgesi'nin tamamındaki ağaç sayısının yüzde 80'ini memecik zeytinlerinin oluştuğunu kaydetti. Bu zeytinin 500 metre râkımlı Yeşilyurt gibi yerlerde yetiştiğini ve yağının çok kaliteli olduğunu belirten Karahan, yağhanelerdeki ölçümlerde 0 ila 5 arasında asit oranı bulunduğunu söyledi. Beldelerinin kaliteli zeytinyağını tescilletmek için geçen yıl çalışmalara başladıklarını anlatan Mustafa Karahan, konuyu Ulusal Zeytin Konseyi'ne taşıyacaklarını söyledi.

Karahan, zeytini olan Milas ve Aydın gibi yerlerden gelen çiftçilerin, özellikle beldelerinden yemeklik yağ götürdüğünü aktardı. Şu an serbest piyasada zeytinyağının 6 YTL'den satıldığını bildiren Karahan, üretici lehine çalışarak vatandaşlara iyi yağ yedirmek istediklerini, fiyatın sonraki mesele olduğunu vurguladı. Karahan, "Ankara'dan ziraat fakültesinde doktora tezi hazırlayan öğrenciler geçen yıl buraya geldi. Benim zeytinlikten zeytin götürdüler, sıktılar ve tahlil ettiler. Yurt genelinde 54 yerden numune almışlar. Burasının yağı, profesörün dikkatini çekmiş. Daha sonra bana telefon ederek yağhaneden yağ istediler, onu da gönderdim. Tahlillerinde, zeytinyağının içinde 19 mineral bulmuşlar. Avrupa standartlarının çok üzerinde bir ürün elde ediyoruz" dedi.

Zeytin üreticisi İsmail Karacan ise kuraklık sebebiyle esas zeytin yetişen Milas ve Aydın gibi yerlerde bu yıl ürün olmamasına rağmen kendi bölgelerindeki normal yıla göre yarı yarıya azaldığını söyledi. Karacan, "Zeytinin az olması sebebiyle bölgemiz yağını biraz daha kıymetlenecektir. Şu anda yağhaneden çıkış fiyatı 6 YTL ama bu şekilde kalmaz diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

No comments: