Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Thursday, January 10, 2008
Zeytin sektörü Adana'da buluşuyor
Referans
10 Ocak 2008,Perşembe
Türkiye'nin yeni zeytin ve zeytinyağı üretim merkezi olmaya aday olan Adana'da 25-26 Ocak tarihlerinde sektörün masaya yatırılacağı bir zirve düzenlenecek. Adana Valiliği ve Tarım İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan zirvede; Doğu Akdeniz için uygun ağaç cinsi tespitinin yanısıra, fidan çeşitleri, zeytin bahçesi tesisi, üretimi ve bakımı, zeytin işleme teknolojileri, zeytinin bölge ekonomisine katkısı, zeytinyağı üretimi gibi pek çok konu detaylı olarak irdelenecek. Adana'da zeytincilik konusunda önemli bir potansiyel olduğunu söyleyen zirvenin düzenleme komitesi üyelerinden ve Çukurova Zeytin AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Coşkun, "Adana'da 1.5 milyon fidan var. 15 milyon ağaç dikecek yer var. 2004 yılında 200 bin ağaç dağıtıldı. 2007'de talep 1.5 milyona çıktı. Adana Valisi İlhan Atış'ın amacı sürdürülebilir bir zeytin yağı politikası oluşturmak. Zirveyi bunu sağlamak ve Ege'de yapılan hataları tekrarlamamak adına düzenliyoruz" diyor.
Zirvenin sonuçlarını bir kitapçık halinde yayınlayacaklarını ifade eden Coşkun, pek çok yatırımcının zeytin üretimi yapmayı planladığını belirtiyor.
Dekar başına 4 YTL gelir
Adana'da zeytinyağı üreten dört civarında fabrika olduğuna dikkat çeken Coşkun, yatırımların artması için insanların bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek "Adana'da zeytincilik sektörüne yatırım yapmak isteyen pek çok kişi var. Ancak konuyu çok iyi bilmedikleri için çekiniyorlar. Bİzim zirve ile amacımız biraz da insanları bilinçlendirmek" diye konuştu. Coşkun, Purolive markasıyla Adana'nın ilk markalı zeytinyağını üretiyor. 2006 yılının başında piyasaya sürülen marka şu anda 30'u aşkın markette, 20'nin üzerinde restoranda ve otellerde kullanılıyor. Coşkun, ilk aylarda ayda 75 kilo satış yaparken bugün bu rakamın yaklaşık 5 bin kiloya çıktığını aktarıyor. Zeytinin gelir bakımından buğday gibi ürünlere göre avantajlı olduğunu dile getiren Coşkun, "Buğdayın dekar başına geliri 400 YTL olur. Oysa ki dekar başına 50 tane zeytin ağacı dikseniz bundan 3 veya 5 sene sonra ağaç başına 40 kilo ürün alabilirsiniz. 2 bin kilo zeytininiz olsa ve 2 milyondan satılsa dekar başına geliriniz 4 bin YTL olur. Yani geliri buğdayın 400 zeytinin ki ise 4 bin YTL. Arada 10 kat fark var" diye konuşuyor. Coşkun yerel çeşitlerin öne çıkartılması gerektiğini ifade ediyor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment