Monday, January 28, 2008

İspanya örneğini inceliyorlar


EGELİ ZEYTİNYAĞ İHRACATÇILARI'NIN ARAŞTIRMA GEZİSİ DÜN BAŞLADI

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, "Uluslararası pazarda söz sahibi olmak istiyorsak onlardan öğreneceğimiz çok şey var" dedi

NİHAT DELİBAŞI (İSPANYA'DAN BİLDİRİYOR)

Yeni Asır
28 Ocak 2008, Pazartesi


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin (EZZİB) organizasyonunda, Türkiye Madrid Ticaret Müşavirliği tarafından dünyanın en büyük zeytin ve zeytinyağı üreticisi İspanya'ya düzenlenen iş ve inceleme gezisi dün başladı. Birlik Yönetim Kurulu üyeleri, sektör temsilcileri ve basın mensuplarından oluşan 27 kişilik heyet İspanya Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, İspanya Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği başta olmak üzere bu ülkenin zeytin ve zeytinyağıyla ilgili kuruluşlarını ve işletmelerini ziyaret ederek çeşitli temaslarda bulunacak.

Karasu sorunu
Heyet ilk olarak bugün İspanya Zeytinyağı İhracatçı Birliği(ASOLIVA) ve İspanya Tarım Kooperatifleri Konfederasyonu (CCAE) temsilcileri ile bir araya gelecek. Heyet üyeleri buradaki temasları sırasında karasu sorununun çözümüne ilişkin bilgi alacak. Geziyle ilgili açıklama yapan EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, "İspanya dünya zeytin ve zeytinyağında üretim lideri. Ancak bu alandaki ticarette ise, İtalya'nın liderliği sözkonusu. Son yıllarda İspanya, İtalya'nın pazardaki hakimiyetini kırdı. Dolayısıyla, dünya zeytinyağı pazarında söz sahibi olma hedefindeki Türkiye'nin İspanya'dan öğreneceği çok şey var. Sektör dünyada bir şey yamak istiyorsa İspanyasız olmaz" dedi.

Kooperatifçilik
İspanya'nın üretimde uygulanan teknoloji, üretim hacmi gibi unsurlarda her yıl gelişme gösterdiğini vurgulayan Güreli, "İspanya'da kooperatifler toplam zeytin ve zeytinyağı üretiminin yüzde 75'ini karşılıyor. Kooperatifçilik çok güçlü. Kooperatiflerle yapacağımız temaslarda gelecek sezonda izleyecekleri politikaları yerinde tespit etme fırsatı bulacağız" diye konuştu.

Üretimin yüzde 51'i onlara ait
330 milyon ağaç varlığına sahip İspanya, yıllık 1 milyon 200 bin tonluk zeytinyağı üretimi ile dünya zeytinyağı üretiminin yüzde 51'ini tek başına karşılıyor. Sofralık zeytin üretimi 500 bin ton olan İspanya dünya zeytin ve zeytinyağında fiyat belirleyici ülkesi. Kişi başına düşen tüketim ise, 14 kilogramı buluyor.

No comments: