Friday, January 11, 2008

Tüm girişimci kadınlar bu siteye!


BAHAR ÇUHADAR
Radikal
11 Ocak 2008,Cuma


İSTANBUL - Lojistik sektöründeki işini bırakıp, memleketi Çanakkale'deki aile zeytinliğini ticari faaliyete sokarak Karatepe Zeytinyağı'nı yaratan Ayşegül Ayman; asıl mesleği diş hekimliği olup da memleketi Trabzon'un yöresel bir iç giyimini markalaştıran Dr. Funda Çobanoğlu ve uzun yıllar ihracat yöneticisi olarak çalıştıktan sonra memleketi Adapazarı'nda doğal sabun üretimine başlayıp Efsun Sabunları'nı ortaya çıkaran Neslihan Memigüven yeni nesil girişimci kadınlardan... Onları buluşturansa önümüzdeki günlerde açılacak bir internet portalı: Kadineliyle.com.
Portalın kurucusu da elbette yine bir kadın, küçük ve orta ölçekli işletmecilere ve kadın girişimcilere danışmanlık hizmeti veren, aynı zamanda kuruluşundan bu yana KAGİDER (Kadın Girişimciler Derneği) üyesi olarak girişimci adayı kadınlara eğitim veren Sezer Aksoy.

Sitenin geliri kadınlara
Aksoy'un öncülüğünde kurulan portalda sadece kadın girişimcilerce üretilmiş ürünler satılacak, gelirin belli bir kısmı yine kadınlara destek olmak amacıyla KAGİDER'in Kadın Fonu'na ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı'na verilecek. Sabunlar, el yapımı geleneksel ve organik giysiler, keçeden yastık ve kilimler, geleneksel tatlılar, zeytinyağları... Üstelik ürünlerin sadece 'patronları' değil, üretimde emeği geçenlerin de büyük kısmı kadın. Sitede ürünü satılacak şimdilik 10 kadının bir diğer ortak özelliği de hepsinin girişimleriyle kendi memleketleri olan Anadolu illerine küçük yatırımlar yapmış olmaları...
Portalın yaratıcısı Sezer Aksoy, projenin çıkış noktasını, "Girişimci olmak isteyen, yolun başında olan ve kendi ürünlerini satmak isteyen kadınlar için bir satış kanalı yaratmak" sözleriyle anlatıyor. Dört yıldır KAGİDER üyesi olan ve girişimci adayı kadınlara eğitim veren Aksoy, girişimci kadınların en büyük sorununun 'pazar bulmak' olmasından hareket etmiş.
İlerleyen dönemlerde portalda girişimci kadınlara markanın sunulması, ürünün satılabilir noktaya getirilmesi gibi konularda bilgi vermeyi de planlayan Aksoy, elde edilecek gelirin bir kısmını KAGİDER'in Kadın Fonu'na ayıracak. Bunun dışında farklı kadın dernekleriyle görüştüğünü anlatıyor.
Artık kendi kendisinin patronu Karatepe Zeytinyağları'nın yaratıcısı Ayşegül Ayman, 15 sene özel sektörde çalıştıktan sonra işi gücü bırakıp dedelerden kalan zeytinlikleri değerlendirmek için kolları sıvamış. Bir buçuk yıl önce kurduğu şirketi ilk üretimini bir ay önce yapmış. Önündeki ilk şişelerin marka olarak piyasaya çıkmasında, KAGİDER'den aldığı eğitimin de payı olduğunu anlatıyor.
Portalın ilk katılımcılarından olan ve özel sektördeki kariyerini kendi işini kurmak üzere geride bırakan bir başka kadınsa Neslihan Memigüven. 15 sene ihracat sektöründe çalıştıktan sonra 2005'te Avustralya'da geçirdiği altı aylık sürede doğal ürünler piyasasıyla tanışmış. Yüzde 100 doğal kozmetik malzemeleri üretmek için işe koyulup memleketi Adapazarı'da doğal sabun üretimine başlamış ve ortaya Efsun Sabunları çıkmış.
Sabunu, el kremi, duş jeli, vücut losyonu izlemiş. Üretimi İstanbul dışına taşırken, Adapazarı'ndaki kadınlara istihdam imkânı yaratmanın da aklının bir köşesinde olduğunu anlatıyor.

Kadın kadına motivasyon
Memigüven de yolu KAGİDER'le kesişen kadınlardan. Portalda var olma nedenini sorunca "Satışlardan Kadın Fonu'na kaynak aktarılacak olması" diyor hemen ve devam ediyor:
"Benim için çok çok önemli olan bir şey bu. KAGİDER'in desteklediği projelere öncelik verilmesi de çok önemli. KAGİDER çok önemli bir açığı yerine getiriyor, girişimcilik konusunda destek olan çok az yer var. Kadınlara öncelik vermesi apayrı bir avantaj...
Her ne kadar eğitimli de olsanız, girişimci olmak daha başka bir kimlik. Erkek dünyasında girişimci olmak çok daha zor Türkiye'de. Kadın olmanın zorluklarını hissediyorum, ama her kadın kadar... KAGİDER'in avantajı sizin gibi bir şeyleri sıfırdan kurmaya çalışanlarla tanışıp, tecrübelerinden faydalanmanız. O zaman size pes etmeme motivasyonunu veriyor. Bunlar parayla karşılığı olmayan değerler."

No comments: