Thursday, January 03, 2008

Zeytinyağında ithalat yok


TARTIŞMALARA SON NOKTAYI DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI KOYDU

İhracatçı, üretici ve birlikler arasında iplerin kopma noktasına geldiği anlaşmazlık, yayınlanan genelge ile bitti

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
2 Ocak 2008, Çarşamba


Zeytin ve zeytinyağı sektöründe ithalat tartışmasına son noktayı Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) koydu. İhracatçının dahilde işleme rejimi kapsamında ithalat talebini karara bağlayan Müsteşarlık, yayınladığı genelge ile zeytin ve zeytinyağında ithalatına gerek olmadığını kaydetti. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, "Yaşanan bunca gelişmeden sonra ihracatçı, ithalatı bir hak olarak görüyor. İthalat talebimiz devam ediyor" dedi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise "2 ay gereksiz yeri bu konuları tartıştık. DTM doğru ve zamanında bir kararla tartışmalara son noktayı koydu" diye konuştu.

İsteğimiz sürüyor
DTM İhracat Genel Müdürlüğü'nün 25 Aralık'ta yayınladığı genelgeye göre ihracat rejiminin değiştirilmesine ve zeytin, zeytinyağında ithalata gerek olmadığını duyurdu. DTM'nin bu kararı sektörde değişik tepkilere neden oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birlik Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytin ve zeytinyağı ihracatına vergi iadesinin artırılması ve üreticiye verilecek primle ilgili DTM Müsteşarı ile bir görüşme yaptıkları bilgisini verdi.
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise, DTM'nin zamanlaması ile de doğru ve yerinde bir karar verdiğini söyledi. Çetin prim ve ihracatın teşviki için gerekiyorsa Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen başta olmak üzere ilgili hükümet üyelerini ihracatçılarla birlikte ziyaret etmeye hazır olduklarını vurguladı. Çetin, "Gelin hep birlikte bunun lobsini yapalım" diye konuştu.

Prime odaklanmalıyız
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan ithalat tartışmasının DTM kararı ile sona erdiğini belirtTİ. Tan, "Yapmamız gereken tarımsal ürünlere verilecek primle ilgili Tarım Kanunu maddesinin işletilmesini sağlamak olacak. Bunun için yılbaşını takip eden günlerde Tarım Bakanı Mehdi Eker ile biraraya gelerek prim ve ihracatın teşviki konularını gündeme getireceğiz" dedi. Tan ayrıca UZZK'nın sektörün tüm unsurlarını biraraya getirmeye kararlı olduğunu ifade ederek, "Bu kapsamda Zeytindostu'nun konseyimize üyeliği tamamlandı. Yakın bir zamanda ihracatçıları da Konseye üye yaparak onların bize ilettikleri sorunlar çerçevesinde gerekli yerlere ileterek, çözümü için uğraş vereceğiz" diye konuştu.

No comments: