Thursday, January 31, 2008

Zeytine primde ısrarlılar



İspanya'yı ziyaret eden üreticiler, "Sektörün gelişmesi için önerilerimiz dikkate alınmalı" dedi


NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
31 OCAK 2008,Perşembe


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin (EZZİB) organizasyonunda Türkiye Madrid Ticaret Müşavirliği tarafından İspanya'da düzenlenen iş ve inceleme gezisine katılan üreticiler, sektördeki sıkıntının zeytinin milli ürün kabul edilmesi ile ortadan kalkacağını söyledi. Üreticiler ayrıca zeytinyağına olduğu gibi, zeytine de prim verilmesi gerektiğini belirtti.

Rakipsizler
İspanya'da zeytinciliğin sanayi dalı olarak geliştiğini tespit ettiklerini belirten EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Önal, "İşçilik maliyetinin yüksekliğine rağmen İspanya'da zeytin ve zeytinyağındaki üretim maliyetinin düşürülmesi, bu ülkenin yurtiçi ve yurtdışında rakipsiz olmasını sağlıyor. Bizim bu ülkeden alacağımız dersler var" dedi.

Arazi büyük
Türkiye'de zeytinciliğin parçalı yapısının son bulması gerektiğini söyleyen üretici Ali Aydın ise, "İspanya'da sektörün entegrasyonunu yerinde görüp inceledik. Çıkarmamız gereken en önemli ders Türkiye'de sektörün entegrasyon içinde hareket etmesini sağlamak olmalı" dedi. Eker Zeytincilik Ltd. temsilcisi Aykut Eker de, İspanyol zeytincilerinin arazi büyüklüğü ve dikilen ağaçların makineli hasada uygun olduğuna dikkat çekti. EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Kadri Gündeş de, primdeki yetersizliğin sektörün Türkiye'deki gelişiminin önünde engel oluşturduğunu kaydetti. EZZİB Yönetim Kurulu Üyesi Davut Er de sektörün zeytin ve zeytinyağında 500 milyon dolarlık ihracat yaptığını kaydetti.

No comments: