Tuesday, January 08, 2008

Ayvalık’tan Shangay’a


Türk Zeytinyağı Çin Mutfağı’na yöneldi

Shangay’da 15-17 Mayıs 2008 tarihleri arasında düzenlenecek olan 4. Çin Uluslararası Zeytinyağı ve Yemeklik Yağ Fuarı “Oil China” bu yıl Türk üreticilerinin ve ihracatçılarının uğrak yeri olacak.

Türkiye Milli Organizasyonu’nu Ezgi Ajans Fuarcılık’ın gerçekleştirdiği fuar, zeytinyağı ve yemeklik yağı konusunda, 1,3 milyardan fazla nüfus ve geniş tüketimi ile Çin mutfağı, ihracat rakamlarını katlamak isteyen Türk üreticiler için önemli bir fırsat kapısı olacak.

Yaşam standartlarının tüketim kapasitesi üzerine artış etkisi, sağlık bilincinin nüfusu daha besinsel ve sağlıklı yemeklik yağları kullanmaya yönlendirmesi ile de alım konusunda seçici davranan Çin pazarı ile “Oil China”, üreticiler, ihracatçılar, tüccarlar, bayiler ve acentalarla direkt ve etkili iş imkanları sunuyor.

Yemeklik zeytinyağını yüzde 100 ithal eden Çin’de 2006 yılında 7 bin 635 ton yapılan yağ tüketimi 2007 yılında yüzde 70 artışla 12 bin 990 ton olarak açıklanırken 2010 yılında bu rakamın 60 bin ton olması bekleniyor.

Böylesine önemli ve birçok Asya ülkesini de içine alan bir bölgede gerçekleştirilen “Oil China”nın 2007 yılındaki edisyonu İspanya, İtalya, Yunanistan, Türkiye, Ürdün, Suriye, Portekiz, Tunus, Almanya, Avustralya, İsviçre, İsrail, Çin, Hong Kong’dan katılımcı firmalar yer almıştı. Özellikle İspanya, İtalya, Yunanistan ve Ürdün’ün ulusal katılımları büyük ses getirirken fuar, ihracat bağlantılarının gerçekleştirildiği önemli bir organizasyona imza atmıştı.

15-17 Mayıs 2008 tarihleri arasında 4’üncüsü gerçekleştirilecek olan “Oil China” özellikle gelişen Türk Zeytinyağı ve yemeklik yağ sanayi için ihracat açısından büyük önem taşıyor. Yabancı yemeklik yağlara daha çok ilgi gösteren Çinliler için Türk yağ markaları açısından ihracat alanında önemli bir atılım yaratabilecek potansiyele sahip bulunuyor.

Oil China ayrıca dünyanın en büyük gıda fuarlarından olan Sial China ile aynı şehirde (Shangay) ve aynı tarihlerde gerçekleştiriliyor. Bu da dünya gıda sanayinin kalbinin 15-17 Mayıs 2008 tarihlerinde Shangay’da atacağına işaret ediyor.

Oil China 2007 fuarında ziyaretçilerin yüzde 97’sini Çin vatandaşları oluştururken geri kalanı Kore, Japonya, Almanya, Malezya, İsrail, Singapur, İspanya, Türkiye, Tunus ve Arjantin’dendi.

No comments: