Saturday, January 05, 2008

Zade Türkiye’de ilk fıstık yağını üretecek


Merhaba Gazetesi
05 Ocak Cumartesi 2008


Helvacızade AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Büyükhelvacıgil, Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri’nde ürettikleri yağı bugün dünyanın 27 ülkesine ihraç ettiklerini bildirerek, 'ABD pazarına da girmemiz bizim için anlamlı. Çünkü büyük bir pazar. Örneğin New York'taki distribütörümüz, ürünlerimizi kentteki süpermarketlere veriyor' dedi.

Büyükhelvacıgil, 1991 yılında başladıkları yağ üretiminde yeni yatırımlar yaparak 2003 yılında dünya ölçeğinde üretim değerlerine ulaşan tesise sahip olduklarını belirtti.
2003 yılından önceki üretimlerini sadece yüzde 3 kapasite kullanımıyla gerçekleştirdiklerini, asıl atılımı son 5 yıl içinde yaptıklarını vurgulayan Büyükhelvacıgil, teknolojiyi ön planda tutan, kaliteye önem veren yapısıyla önemli bir noktaya geldiklerini söyledi.
Kendileri eşdeğerindeki otomasyonsuz yağ fabrikalarında yaklaşık 300 kişi istihdam edilirken kendilerinin, yüksek teknoloji ve tam otomasyon sayesinde 40-50 kişiyle fabrikayı yürüttüklerini anlatan Büyükhelvacıgil, 'Tam otomasyon sayesinde insana bağlı hata olmuyor, insan hatasından arındırılmış, maliyet ve masrafa boğulmamış şekilde üretim yapıyoruz. Yüksek teknolojiyi kullanarak yüksek verime ulaşıyoruz. Konya'da, KOBİ düzeyindeki firmalara da örnek olduğumuzu düşünüyoruz' dedi.
Büyükhelvacıgil, minimum zayiatla üretim yaptıklarını, aynı büyüklükte vasat bir fabrikada yüzde 10 üretim zayiatı oluşurken, kendi fabrikalarında bu zayiat oranının yüzde 3'e kadar düştüğünü dile getirdi.

ÜRÜNLERİ NEW YORK'TA SATILIYOR
Kadir Büyükhelvacıgil, şunları kaydetti: 'Bugün dünyanın 27 ülkesine ihracat yapıyoruz. ABD pazarına da girmemiz bizim için anlamlı, çünkü büyük bir pazar. Örneğin New York'taki distribütörümüz, ürünlerimizi kentteki süpermarketlere veriyor. Ama genel olarak Avrupa, Orta Doğu ve ABD pazarına mal sattığımızı söyleyebilirim. Dünyanın en büyük gıda marketler zinciri Kipa'ya mal vermeye devam ediyoruz. Kipa'nın, 'güvenli bir şekilde yağı satılabilir' anlamına gelen mavi bayrak verdiği dünyada tek yağ şirketiyiz. Ayrıca, bugünlerde Kipa'ya kendi markalarıyla yağ üretimi için de çalışmalarımız sürüyor.'

TÜRKİYE'DE İLK KEZ FISTIK YAĞI ÜRETECEKLER
Günlük 360 ton yağ üretim kapasitesine sahip olduklarını anlatan Büyükhelvacıgil, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Üretim büyüklüğü açısından Türkiye'nin ilk 3 yağ fabrikası içindeyiz. Fabrikamızda yüksek teknoloji sayesinde üretim aşamasında elde ettiğimiz yabancı yağ asitlerini topluyor, bu asitleri kimya, kozmetik ve yem sanayine ham madde olarak veriyoruz. Halen 14 çeşit yağ üretiyoruz, bunlar arasında 3 çeşit zeytin yağı, ayçiçeği, mısır, soya ve kanola yağını sayabiliriz. Bu ay sonunda Türkiye'de ilk defa fıstık yağı üreteceğiz.'

No comments: