Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Thursday, January 10, 2008
Soğuk zeytini vurdu, verim kaybının yüzde 50'ye çıkacağı uyarısı yapıldı
Dünya
10 Ocak 2008,Perşembe
ADANA - Kuraklığın, Doğu Akdeniz'deki zeytin üretiminde yüzde 30-40 verim kaybına neden olduğu, dona karşı önlem alınamaması durumunda verim kaybının yüzde 50, maddi kaybın ise 400 bin YTL'ye ulaşabileceği bildirildi.
Doğu Akdeniz Zeytin Birliği (DAZB) Başkanı Mehmet Güler, açıklamada, Sibirya soğuklarının etkili olduğu Türkiye'de, hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesi ile oluşan don olaylarının, genç zeytin fidanlarında ağır tahribatlara neden olduğunu ifade etti. Erişkin zeytin ağaçlarının -7 dereceye kadar dayanıklı olduğunu anlatan Güler, yeni dikilen fidanların ise soğuğa karşı dayanıksız olduğu, bu nedenle üreticilerin arazi sürme, sulama, gübreleme, ilaçlama ve yeni fidan dikimi yapmamaları gerektiğini kaydetti.
2007 yılı sonbaharı ve 2008 ilkbaharı itibariyle en az 20 milyon adet yeni fidanın toprakla buluşmasının tahmin edildiğini belirten Güler, şunları söyledi:
"Son yıllarda zeytin üretiminde aşama kaydettik. Yılda 200 bin ton yağ ve 800 bin ton zeytin üretiyoruz. Ancak yaşanan kuraklık, Doğu Akdeniz zeytin üretiminde yüzde 30-40 verim kaybına neden oldu, gerekli önlemler alınmazsa bu kayıp soğuklarla birlikte yüzde 50'ye çıkacak. Maddi kaybın ise 400 bin YTL olacağını tahmin ediyoruz. Gerekli önlemleri alıp bu başarıyı iklim şartlarına mahkum etmeyelim. "
"Dona karşı çiğit yakın"
Ocak ayında yaşanabilecek don olaylarına karşı üreticilerin gerekli önlemi almasını isteyen Mehmet Güler, "Sıfır derece ve daha soğuk olduğu günlerde özellikle yeni dikim yapılan zeytinliklerde sabaha karşı bahçe içerisinde dikkatli bir şekilde 'çiğit' artıkları kümeler halinde yakılarak, soğuk havanın tahribatı azaltılabilir" önerisinde bulundu.
Narenciye bahçelerinde olduğu gibi zeytinliklerde de duman oluşturularak donun önüne geçilebileceğini anımsatan Güler, üreticileri çiğit (pamuk tohumu) atıklarını kümeler halinde yakmaları konusunda teşvik ettiklerini kaydetti.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment