Friday, January 25, 2008

Edremitli İşadamı Zeytin Karasuyunu Geri Dönüştüren Makine Üretti


Cihan Haber Ajansı
25 Ocak 2008 Cuma


Edremitli işadamı, zeytin karasuyunu çözerek "zeytin özü" üreten bir makine geliştirdi. Kale Grubu Başkanı Faruk Durukan tarafından Kale Natürel Ltd.Şti. tesislerinde yapılan makine, zeytinyağı üreticilerinin devamlı sıkıntısı olan ve çevreye zarar veren karasuyu faydalı hale getiriyor.
Zeytin özü üreten makinenin dünyada tek olduğunu, seri üretim için patent çalışmasının bitmesini beklediklerini belirten Durukan, "Dünyanın 3 bin yıllık problemi olan zeytin karasuyunu, doğanın tanıdığı hale çevirip çözüyoruz. Daha önce zeytin yaprağı çayı, zeytin yaprağı ekstraktı ve üzüm ekstraktı gibi birçok çalışmayla ülke ekonomisine katkı sağlayan şirketimiz, şimdi de karasuları nereye atacağını şaşıran ve binlerce YTL para cezası ödeyen yağ fabrikalarının problemini kökten halletti." dedi.

Sözkonusu makineyle zeytin karasuyunun yağ fabrikasından dışarıya atılmayacağını, ayrıca içindeki zeytin özünün çıkarıcağını anlatan Durukan, "Zeytin özü yeniden ayrıştırılarak ilaç, gıda, kozmetik ve hayvan yemi sanayilerinde kullanılabilecek. 100 kilogram zeytin karasuyundan, 5 kilogram zeytin özü çıkıyor. Bir fabrika, bu makine marifetiyle elde ettiği zeytin özünü, kilosu 10 YTL'den satabilecek. Bu da ülkemizde yıllık çıkacak 7 bin 500 ton zeytin özünden 75 milyon YTL gelir demek." şeklinde konuştu.

Makineyi denedikerini ve olumlu sonuç aldıklarını belirten Faruk Durukan, şu anda Türkiye Patent Enstitüsü tarafından incelendiğini kaydetti: "İnşâallah 20 gün içinde incelemeler bitecek ve makinemiz patentli bir biçimde üretilmeye başlanacak. Dünya üzerinde zeytin karasularıyla uğraşan bütün zeytinyağı fabrikalarında, Türk keşfi bu makineler kullanılacak. Daha önce de önemli çalışmalarımız sayesinde Nobel ödülüne aday gösterilmiştik, bu defa alacağımız kanaatindeyim."

Durukan, ilk müşterilerinin Tariş olduğunu belirterek, "Tariş hemen harekete geçti ve üretilecek ilk 50 makineyi kendi tesislerine kurdurmak istedi." dedi.

1 comment:

Anonymous said...

Sizi tebrik eder başarılarınızın devamını dilerim.makineniz üretilmeye başlandımı kullanıma geçtimi?