Friday, January 11, 2008

Zeytinyağı ihracatçısına ödül


NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
11 Ocak 2008,Cuma


HEDEF KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLERİN DIŞ SATIMINI ARTIRMAK

Başarılı zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları Ege İhracatçı Birlikleri Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle ödüllerini aldı. (FOTOĞRAF: ERCAN AKGÜN)
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 2006 ve 2007 yılında zeytin, zeytinyağında en fazla ihracat yapan üyelerini ödüllendirdi. Ege İhracatçı Birlikleri'nde yapılan ödül töreninde konuşan Birlik Başkanı Ali Nedim Güreli, "Zor geçen bir sezonun ardından, yeni yılın ilk günlerinde sektörümüzde çeşitli kategorilerde en fazla ihracat gerçekleştiren üyelerimizi motive etmek için ödül töreni düzenledik" dedi. Güreli, "Hedefimiz katma değeri yüksek ürün ihracatını artırmak. Bu konudu yol almamız lazım" dedi. Sektördeki sıkıntının küresel ısınmanın etkisiyle bu yıl da devam edeceğini ifade eden Güreli, "2008, sektörümüz açısından çok da hoş geçmeyecek. Böyle bir ortamda düzenlediğimiz ödül töreni ile sektöre moral verelim istedik" diye konuştu.
Ödül töreninin ardından verilen kokteylde ise
dahilde işleme rejimi kapsamında zeytin ithalatına izin verilmesi gündeme geldi. Maroli firmasının temsilcisi Hüseyin Kuru, Almanya pazarında Marmara markası ile kutulu ihracat yaptığını belirterek, "İhracatta yok dediniz mi bitti. Pazarın talebini yerine getiremediğiniz anda, rakiplerimiz bizden kaynaklanan boşluğu doldurur. Bir daha o pazarlara girmek ise çok zor olur. Dahilde işleme rejimi kapsamında zeytin ithalatına izin verilmeli" dedi.
Saltay Dış Ticaret Ltd. Şti Sahibi Salih Fahlioğulları da Aydın ve yöresindeki zeytin işletmelerinin yüzde 10 kapasite ile çalıştıklarına dikkat çekti.

Tariş şampiyon oldu
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 2007 yılı faaliyetlerinden "Genel Zeytinyağı İhracatı" kategorisinde, sektörde en yüksek ihracat yaparak, ihracat şampiyonu oldu. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen ödül töreninde kurum adına plaket alan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Genel Müdürü Güngör Şarman, Tariş Zeytinyağı'nın üretimden gelen gücünün iç ve dış piyasalarda da yerini aldığını ifade ederek, "Bu ödül Türk zeytinyağı çiftçisinin haklı gururudur. Ödülün gerçek sahipleri 28 bin zeytinyağı ortağımızdır" dedi. Şarman, zeytinyağı sektörünün en önemli unsurunun üretici olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye son yıllarda zeytinyağı üretiminde önemli mesafeler kattetti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bu alana stratejik ve ileriye dönük yatırımlar yaptı. Tüm bunlardan sonra üretimin seferberliğinin ve isteğinin sürmesi şarttır. Bunun için de sektörün tüm kesimlerinin buna destek olması ve umutlarının kırılmaması gerekmektedir. Bugün ihracatımızın gerçek şampiyonları çiftçilerdir."

İŞTE LİSTE
* 2006 yılı Ambalajlı Zeytinyağı İhracatı Kategorisi
1-Ekiz Yağ / 2- Olivos Gıda / 3- Yudum Gıda.

* 2006 yılı Tescilli Türk Malı Zeytinyağı İhracatı Kategorisi
1- Olivos Gıda Yağ Tarım San./ 2- Yudum Gıda San. ve Tic. / 3- Ticaret ve Sanayi Kontuvarı.

* 2006 yılı Tescilli Türk Malı Sofralık Zeytin İhracatı Kategorisi
1- Yeniçağ Gıda / 2- Maroli Gıda / 3- Sltay dış tıc.ltd.ştı.

* 2006 yılı Ambalajlı Sofralık Zeytin İhracatı Kategorisi
1- Yeniçağ Gıda San. / 2- Maroli Gıda Sanayi / 3- Ugs-Urla Gıda Ve Tarımsal Ürünler

GENEL SIRALAMALAR
* 2006 yılı Genel Sofralık Zeyti İhracatı Kategorisi
1- Yeniçağ Gıda San / 2- Maroli Gıda Sanayi / 3- Korhan Pazarlama Ve Dış Tic. A.Ş.

* 2006 yılı Genel Zeytinyağı İhracatı Kategorisi
1- Nejat Atalan Dış Ticaret / 2- Ekiz Yağ Ve Sabun Sanayii / 3- Lio Yağ San.

* 2007 yılı Genel Zeytinyağı İhracatı Kategorisi
1- Tarış Zeytin Ve Zeytinyağı / 2- Nejat Atalan Dış Ticaret / 3- Rast Gıda

* 2007 yılı Genel Sofralık Zeytin İhracatı Kategorisi
1- Yeniçağ Gıda / 2- Ugs-Urla Gıda Ve Tar. Ürünleri / 3- Maroli Gıda Sanayi

No comments: