Tuesday, January 15, 2008

Muğla'da Belediyenin Kum Aldığı Yerde Zeytinlerin Kuruduğu İddia Ediliyor


Cihan Haber Ajansı
14 Ocak 2008 Pazartesi

Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Gökova beldesinde, yol yapımı için meyilli araziden kum ve çakıl alınması sonucu üst taraftaki zeytin bahçelerinin çökmeye başladığı belirtildi.

Bazı meyilli tarlalardaki çakıllı toprağın geçirgen olması sebebiyle su tutmaması sonucu zeytin ağaçlarının kuruduğu, bazılarında ise erozyon görüldüğü ifade ediliyor.

Demirtaş Mahallesi Çallıpınar mevkiinde, yetkili makamlarca defalarca tutanak ve raporlar tutulmasına rağmen yaklaşık üç yıldır Gökova Belediyesi tarafından dolgu malzemesi olarak kum ve çakıl alındığı öne sürülüyor.

Beldede oturan 85 yaşındaki Melek Özsoy, babasından kalma 100 yıllık tapulu zeytin tarlasının çökmeye başladığını söyledi. Tarlasındaki çakıllı toprağın su tutamaması sebebiyle ağaçlarının eskisi gibi mahsul vermediğini belirten Özsoy, bazılarının da kuruduğunu anlattı. Özsoy, yetkili makamlara defalarca müracaatta bulunmalarına rağmen belediyenin kum ve çakıl almaya devam ettiğini, kendilerine kimsenin sahip çıkmadığını ifade etti.

Gökova Belediye Başkanı Durmuş Ali Sazaklı ise arazi sahiplerinin işgüzarlık yaptığını iddia etti. 2004 yılında yapılan incelemelerde ağaçların kurumadığı ve özel mülkiyete zarar vermediklerine dair rapor aldıklarını belirten Başkan Sazaklı, "Raporda ayrıca, 'Bundan sonra alınmasın' diye uyarıda bulunuldu. Devletin kendi malzemesiyle yol yapıyoruz. Belediye olarak kimsenin özel mülkiyetine ve ormana dokunmuyoruz" dedi.

Ula Kaymakamı Ünal Çakıcı da bahse konu araziyle ilgili şikayette bulunulduğunu, araştırma yapmak üzere teknik ekip görevlendirdiğini belirterek, raporlar gelmeden açıklama yapmanın doğru olmayacağını söyledi.

No comments: