Thursday, January 24, 2008

Ağaçlandırma Seferberliği


Metin GENÇOL
Orman Yüksek Mühendisi
Ege Orman Vakfı Genel Müdürü


Sizlere iki önemli konudan bahsetmek istiyorum. Birinci konu, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın başlattığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği. İkinci konu ise zeytin ağaçlandırmaları.

Küresel ısınmanın ve onun getirdiği iklim değişikliği etkilerini hepimiz yaşamaya başladık. Artık senaryo veya öngörü olmaktan çıkan küresel ısınma ile mücadelede bireysel olarak yapabileceklerimizin yanında bu süreci durdurmak için kurum ve kuruluşlara da önemli sorumluluklar düşmektedir. Henüz çok geç değil yeter ki şimdi harekete geçelim. Var olanı korurken, daha çok ağaç dikelim.

Bu düşünceden hareketle Çevre ve Orman Bakanlığı yurt çapında Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği başlatmıştır. 2008’de başlayacak ağaçlandırma seferberliği ile 2.300.000 hektar (Trakya büyüklüğünde) saha 2012 yılına kadar ağaçlandırılacak.

4122 sayılı Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği Yasası, ağaçlandırma konusunda ticari işletmelere ve vatandaşlarımıza da sorumluluk vermektedir.

Doğaseverler ağaçlandırma seferberliğine Resmi Kurumlar yanında dileyenler Ege Orman Vakfı ile işbirliği yaparak da katılabilirler. Ege Orman Vakfı kurulduğu 1995 yılından bu güne kadar 4600 hektar alanda 7 milyon fidan dikerek kendini ispatlamış bir kuruluştur.

Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında Torbalı-Arslanlar mevkiinde bulunan ağaçlandırma sahamızı doğaseverlerin desteği ile tesis etmeyi arzu ediyoruz. Kuruluşunuz adına koru veya orman oluşturabilirsiniz. 1.000-10.000 fidan arası koru, 10 bin fidan ve üstü orman olarak isimlendirilmektedir. 1.000 fidan ve üzeri fidan bağışlarında, arazide parsel başına bağışta bulunan kurum veya gerçek kişilerin isimleri yazılacaktır.

Ağaçlandırma çalışması İzmir Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü-Ege Orman Vakfı arasında imzalanan 26/11/2007 tarihli protokole göre gerçekleştirilmektedir. Ağaçlandırma alanının genel büyüklüğü 1375 dekar olup, 200 bin fidan dikimi hedeflenmektedir. Ağaçlandırma alanında arazi hazırlığı tamamlanmak üzeredir. Hazırlık kapsamında toprak teraslanıp, yangın emniyet ve servis yolları yapılıp, otlatma zararlarının önlenmesi için sahanın çevresi dikenli telle çevrilecektir. Fidan dikim çalışmaları 15 Ocak 2008 tarihi itibari ile başlayıp, Mart ayında sona erecektir.

Fidanlar dikilmekle kalmayıp 5 yıl süreyle bakıma alınır. (kuruyan fidanlar değiştirilir, ot alma, çapalama işlemi gerçekleştirilir)

Zeytin ağaçlandırmasına farklı bir açıdan bakacağız.

Bozuk orman alanlarında zeytin ağaçlandırmasının yapılmasının önünde duran engeller aşılmalıdır. Bilindiği üzere 2003 yılına kadar bozuk orman alanlarında öncelikle yöre köylüleri, eğer onlar talip olmazsa müteşebbislerde zeytin ağaçlandırması yapabiliyordu. Ancak 2003 yılında Danıştay 8. Dairesi bir başvuru üzerine yürütmeyi durdurmuştur.

Bozuk orman alanlarından ne anlaşılıyor?

Bozuk orman alanları çeşitli nedenlerle vasfı bozulmuş ormanlar olup maki örtüsüyle kaplı veya yer yer açıklık karakterinde ot ve çalıyla kaplı sahalardır. Buralar Orman İdaresinin namzet orman ağaçlandırma sahalarıdır. Orman ağaçlandırmasında çoğunluk çam türleri, servi, akasya fidanları dikilir. Ekonomik amacı kağıtlık veya kerestelik ağaç yetiştirmektir. İşte bu alanlara toprak vasfı, arazi meyli, iklim şartları ve sulama şartları uygun ise zeytin dikilebilmelidir.

Maliye Bakanlığı’na ait olup orman vasfı taşımayan emsal alanlarda zeytin ağaçlandırması yapılabilmektedir.

Ege Orman Vakfı da 2002 yılında Menderes - Oğlananası’nda 900 dekarlık alanda 30.000 zeytin ağacından oluşan bir tesis yapmıştır.

Damlama sulama sistemi de kurulan zeytinlikten geçtiğimiz yıldan itibaren ürün almaya başlamıştır. Ege Orman Vakfı için ileride önemli bir gelir kaynağı olacak, dolayısıyla Ege Orman Vakfı amaçlarını daha kolay gerçekleştirecektir. Ormanların korunmasına ve orman ağaçlandırmasına önemli katkıları olacaktır.
Bu nedenle zeytin ağaçlandırmasının önünde duran engeller Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, siyasi partilerin, üniversitelerin, gönüllü kuruluşların katkılarıyla kaldırılmalıdır.

Doğaseverler, Orman ağaçlandırması ve Zeytin ağaçlandırmasıyla ilgili daha fazla bilgiye 0 232 464 51 60 – 463 80 80 no.lu telefonlarımızdan ulaşabilirler.

No comments: