Saturday, January 12, 2008

Biraz iyi şeylerden söz edelim


Nazım Alpman
nazimalpman@birgun.net
Birgün Gazetesi
12 Ocak 2008,Cumartesi


..."Olumlu" bir makale yazmak istiyordum ki, haber e-posta ile geldi: Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği 2006-2007 döneminde "İhracat Şampiyonu" olmuş. Bu alanda toplam olarak 42 bin ton zeytinyağı ihraç edebiliyoruz. Bunun yarıya yakınını (17 bin ton) Tariş tek başına başarmış.

Aslında tam anlamıyla tek başına denilemez. Çünkü Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin tam 28 bin ortağı var. Kurumun Başkanı Cahit Çetin'in ifadesiyle "Bu Türk köylüsünün bir zaferi" olarak kabul edilmelidir.

Tabii bir de "elimizde ne var ne yok satalım, özel sektör her bir şeyi şahane yapar" anlayışına karşı dikilmiş bir onur heykeli söz konusu. İşte kooperatifçiğin neler yapabileceğinin bir göstergesi. Ancak iyi yönetilmesi koşuluyla... Kooperatiflere devlet karışmayınca, bakanlığın "kadro ambarı" haline getirmesinden kurtulunca köylülerin ulaştığı mertebe daha iyi ortaya çıkıyor. Zeytin ülkesi için savaşan Egeli bir gladyatör ruhuyla çalışan Tariş'in "Cahit Baba"sı yabancı ve yerli zeytinyağı devlerini alt etmesini biliyor.
...

No comments: