Friday, January 04, 2008

70 kuruşa arazi Elazığlı sanayiciyi bile zeytinci yaptı


Sinan Doğan
Referans
04 Ocak 2008,Cuma


Yaklaşık 3 bin olan nüfusu ve ulaşılması zor coğrafyasıyla İzmir'in en küçük ilçesi Karaburun'da bugünlerde büyük hareketlilik var. Rumlardan kalan birkaç bin yaşlı zeytin ağacı ve maki örtüsüyle kaplı Haseki ve Sarpıncık köyleri arasındaki arazilerde iş makineleri harıl harıl çalışıyor. Binlerce dönüm arazi dikenli telle çevriliyor. Denize nazır araziler zeytin fidanları ile kaplanıyor.
Yatırımcıları buraya çeken ise Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün Hazine'ye ait arazileri zeytin tarımı yapmak isteyenlere dönümü 70-80 kuruşa kiralaması. Şimdiye kadar 25 bin dönüme yakın arazi girişimcilere en az 10, en fazla 49 yıl süreyle kiralandı. Bölgede arazi kiralamak için şahıs ve firmaların modern zeytincilik yapacak şekilde proje hazırlaması ve bunu defterdarlık ile çevre ve orman il müdürlüğüne onaylatması yetiyor. Bu şekilde 20'ye yakın girişimci bölgede yer aldı. Onaylanan projeler doğrultusunda dikilecek ağaç sayısı 1 milyon adete ulaşıyor. İzmir Defterdarlığı yetkililerine göre yeni başvuruların arkası kesilmiyor ama kiralanacak arazi tükendi.
Bölgede arazi kiralayan girişimciler içinde sürpriz isimler var. Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Elazığspor Kulübü'nün Başkanı Suat Öztürk, İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki bu isimlerin arasında. Ülker Grubu'nun da Olivia adlı şirket aracılığıyla yer kiralayıp zeytincilik yapmaya hazırlandığı ifade ediliyor. Yöre halkı ve Egeli zeytinyağı ihracatçıları ise arazilerin bölge dışından gelen yatırımcılara kiralanmasına tepkili.

Öztürk 40 bin ağaç dikecek
Mermer, gaz ve iplik sektörlerinde faaliyet gösteren Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Suat Öztürk, Mesta Tarım şirketiyle ilk defa Karaburun'da tarım sektörüne girdi. Zeytincilik için Milli Emlak'tan 49 yıl süreyle 1250 dönüm arazi kiraladıklarını açıklayan Öztürk, "Yatırıma 2006'da başladık. Geçen yıl 12 bin fidan diktik. Toplamda 40 bin fidana ulaşmayı düşünüyoruz. Planladığımız yatırım 4-5 milyon dolar. Zeytinde bu ilk yatırımımız. Zeytin ve zeytinyağında markalaşmak istiyoruz" dedi.
Karaburun'da zeytincilik yapma konusunda öncü olduklarını belirten Öztürk, kendilerini Öztiryakiler, Ülker gibi çok sayıda firmanın takip ettiğini söyledi.
Arazileri kiralamasında ağabeyi olan AK Parti Elazığ Milletvekili Tahir Öztürk'ün rol oynadığı şeklindeki iddiaların doğru olmadığını savunan Öztürk, "Abim yeni milletvekili oldu. Biz projeye daha önce başladık. Herhangi bir haksızlık ya da siyasi girişim yapmadık" açıklamasını yaptı.

Öztiryakiler'i zeytinyağı markası yapacağız
İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Başkan Vekili Tahsin Öztiryaki ise Karaburun'da bin dönümlük alanda zeytin yetiştirmek için başvurduklarını belirtti. Yatırım için defterdarlıktan onay beklediklerini kaydeden Öztiryaki, "İzinleri tamamlarsak 30 bin ağaç dikeceğiz. Zeytinin bu ülke için ne kadar önemli bir ürün olduğunu biliyoruz. 3 yıl önce İzmir-Seferihisar'da zeytin yetiştirmeye başladık. Şimdi bu işi genişletmek istiyoruz. Öztiryakiler mutfak gereçlerinde marka oldu. Hedeflediğimiz kapasiteyi yakalarsak zeytinyağında da markamızı kullanırız" dedi.
7 yıl önce Karaburun Yarımadası için proje hazırlayan ancak çalışmaları Tema Vakfı'nın açtığı dava nedeniyle kesilen Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, kiralamada önceliğin halihazırda zeytincilik yapanlara verilmemesini eleştirdi. Güreli, "Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı bu işten anlar mı anlamaz mı onu bilmiyorum. Doğru model yöre üreticilerine öncelik verilmesiydi" dedi.
Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa da yöredeki arazilerin Ankara'dan yönetilen operasyonla bazı kişilere dağıtıldığını öne sürerken, Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Manisa'daki Alyattes Organik Tarım Çiftliği'nin Kurucusu Dr. Reşat Akkan ise Hazine'nin firmalara tahsis ettiği bölgenin orman vasfı taşıyıp taşımadığı konusunda kamuoyunun aydınlatılmadığını savundu.

Ülker ismi kulaktan kulağa yayılıyor
Ülker Grubu'nun Karaburun'un Yayla Köyü'nde 1500 dönüm arazi alıp zeytinciliğe başladığı yönündeki iddialar yöredeki köylüler arasında kulaktan kulağa yayılıyor. İddiaları dedikodu olarak nitelendiren yetkililer, kendilerine Ülker Grubu'ndan herhangi bir şahıs ya da firmanın başvurmadığını ifade ediyorlar. Öte yandan Ülker'in bölgede yatırım yaptığını savunan Suat Öztürk, "Ülker kendi ismiyle ve doğrudan değil ama yöredeki bazı şahıslarla anlaşmalı üretim sistemini uyguluyor" dedi. Belediye Başkanı Serdar Yasa ise, "Olivia adlı bir şirket bölgede arazi aldı. Ülker bu işte doğrudan yer almıyor. Ama bu şirketi destekliyor" diye konuştu.

Milli Emlak Genel Müdürlüğü, İzmir Karaburun'da Hazine'ye ait arazileri zeytin tarımı yapmak isteyenlere dönümü 70-80 kuruşa kiralayınca, yatırımcılar.....

No comments: