Sunday, January 20, 2008

Kavgayı bitiren ihracatçı ve Tariş zeytinyağına prim için çalışıyor



Sinan Doğan
Referans
21 Ocak 2008,Pazartesi


Zeytinyağı ihracatçıları ile Tariş Zeytinyağı Birliği arasında Dahilde İşleme Rejimi kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilip verilmemesi üzerine yaşanan tartışmalara, Edremit'te yapılan zeytin şenliği ile nokta kondu. Üreticileri temsil eden Tariş ile ihracatçıların kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, geçen yıl 11 kuruş olan zeytinyağı priminin artırılması için hükümet nezdinde birlikte hareket etme kararı aldı.
Edremit'te belediye, ticaret odası, ticaret borsası ve ziraat odasının cumartesi günü düzenlediği 3. Edremit Zeytin Hasat Sonu Şenliği kapsamında düzenlenen panelde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, zeytinyağı için 2 YTL tutarında prim desteği verilmesi gerektiğini belirtti.

Eli taşın altında olanla işbirliği
Tariş ile ihracatçı arasında yaşanan kavganın sektöre faydasının olmadığını belirten Güreli, "Avrupa'daki üretici bizden 20 kat fazla prim alıyor. Sektördeki sorunların temelinde üreticinin primle desteklenmemesi yatıyor. Üreticiye prim verilmesi için birlikte mücadele edelim. Tariş ile yüzde yüz farklı düşünsek de eli taşın altında olanlarla aynı taraftayız" dedi. Türkiye'nin yıllar itibariyle ortalama 120 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya üretiminin yüzde 5-6'sını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Güreli, bu miktarda üretim ile dünya fiyatlarını belirlemede söz sahibi olamadıklarını kaydetti. Bu sezon kuraklıktan dolayı olumsuzluklar yaşadıklarını ifade eden Güreli, geçmiş yıllarda haftalık 2 bin ton olan ihracatın 120 tona kadar gerilediğini söyledi. İhracata yönelik ürün tedarikinde sıkıntı yaşayan zeytin firmalarının yurtdışındaki zincir mağazaların raflarından çıkmak zorunda kaldığını kaydeden Güreli, ABD pazarında da İspanyol ve İtalyan firmalarla rekabet etmekte sıkıntı çektiklerini ifade etti.

'Hedefe ulaşmak için Ankara'ya gidelim'
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise bir yandan zeytinyağı üreticisine prim verilmesi, diğer yandan da Avrupa Birliği'nin Türk zeytinyağına uyguladığı verginin kaldırılması ve kota için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. İhracatçının sıkıntılarını anladıklarını ama bunun ithalat yöntemiyle çözülmesine karşı olduklarını vurgulayan Çetin, zeytinyağında yaşanan sorunların faturasını üreticinin ödememesi gerektiğini kaydetti. Çetin, "Bugün birbirimizi yerken, herkes kamuoyunu yaratıp sorunları çözmeye çalışıyor. Bu doğru değil. Hedefimize ulaşmak için birlikte Ankara'ya gidelim" dedi. Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin önümüzdeki yıllarda 700 bin tona ulaşacağını kaydeden Çetin, giderek artan üretimin başta İtalya olmak üzere rakip ülkeleri korkuttuğunu söyledi. Avrupa'da zeytinyağı fiyatlarının yavaş yavaş arttığına dikkat çeken Çetin, "Fiyatlarda hızlı bir yükseliş beklemiyoruz. Buna karşı İspanya'da beklenen yağmurlar yağmadı. İspanyollar gelecek sezon üretimin bu yıl kadar olmayacağını düşünüyorlar. Biz de gelecek sezonda yüksek rekolte beklentisi içine girmeyelim" diye konuştu.

İhracatçı ve Tariş prim için birleşti

Yeniasır
20 OCAK 2008,Pazar


Dahilde İşlere Rejimi kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalinde uzlaşamayan ihracatçı ve üreticiler, AB ölçülerinde prim ve AB'nden kota temini konusunda ortak yol izlemeyi kararlaştırdı

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği arasında "Dahilde İşleme Rejimi" kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilip verilmemesi konusunda yaşanan tartışma, pirim ve AB kotaları konularında yerini işbirliğine bıraktı.
Edremit'te yapılan 3'üncü Zeytin Hasat Sonu Şenliği'nde üreticileri temsil eden Tariş ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, geçen yıl 11 YKr olan zeytinyağı priminin artırılması için hükümet nezdinde birlikte hareket etme kararı aldı. Tariş ve birlik, zeytinyağına AB ölçütlerinde prim alınması ve AB'nden kota temini konusunda ortak yol izlemeyi de kararlaştırdı.

Hasat sonu şenliği
Edremit'te belediye, ticaret odası, ticaret borsası ve ziraat odasının cumartesi günü düzenlediği Edremit 3'üncü Zeytin Hasat Sonu Şenliği kapsamında düzenlenen, "Zeytinin Geleceğine Bakış" isimli panelde konuşan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, Midilli Adası'ndaki Yunan üreticisinin zeytinyağı için 2 YTL prim aldığını belirtti. Güreli, sektörün rekabet edebilmesi için aynı desteğin Türk üreticisine de verilmesi gerektiğini vurguladı. Tariş ile ihracatçı arasında yaşanan kavganın sektöre faydasının olmadığını belirten Güreli, "Avrupa'daki üretici bizden 20 kat fazla prim alıyor. Sektördeki sorunların temelinde üreticinin primle desteklenmemesi yatıyor. Üreticiye prim verilmesi için birlikte mücadele edelim. Tariş ile yüzde yüz farklı düşünsek de, eli taşın altında olanlarla aynı taraftayız" dedi. Güreli, ABD pazarında İspanyol ve İtalyan firmalarla rekabet etmekte sıkıntı çektiklerini ifade etti. Güreli, "İhracat pazarlarını kaybetmemek için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan Dahilde İşleme Rejimi kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmesini istedik. Bu talebimiz şu ana kadar kabul görmedi. Bu talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Ankara'ya gidelim
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ise, bir yandan zeytinyağı üreticisine prim verilmesi diğer yandan da AB'nin Türk zeytinyağına uyguladığı verginin kaldırılması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Çetin, zeytinyağında yaşanan sorunların faturasını üreticinin ödememesi gerektiğini kaydetti. Çetin, "Bugün birbirimizi yerken, herkes kamuoyunu yaratıp sorunları çözmeye çalışıyor. Bu doğru değil. Hedefimize ulaşmak için birlikte Ankara'ya gidelim" dedi. Fiyat dalgalanmalarından üreticinin etkilenmeyeceği bir model oluşturulmasının zorunlu hale geldiğini belirten Çetin, marka desteği, tanıtım ve promosyon desteği konularında hükümete ortak öneriler getirebileceklerini belirtti. Avrupa'da zeytinyağı fiyatlarının yavaş yavaş arttığına dikkat çeken Çetin, "Fiyatlarda hızlı bir yükseliş beklemiyoruz. Buna karşı İspanya'da beklenen yağmurlar yağmadı. İspanyollar gelecek sezon üretimin bu yıl kadar olmayacağını düşünüyorlar. Biz de gelecek sezonda yüksek rekolte beklentisi içine girmeyelim" diye konuştu.

Cahit Cetin ve Ali Nedim Güreli, 'Zeytinin Geleceğine Bakış' Konulu Panelde Anlaşma Sağladı

İhlas Haber Ajansı
20 Ocak 2008,Pazar


Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği arasında 'Dahilde İşleme Rejimi' kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilip verilmemesi konusunda yaşanan tartışmalara, Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapılan 3. Zeytin Hasat Sonu Şenliği ile son nokta konuldu. Üreticileri temsil eden Tariş ile ihracatçılarının kuruluşu Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, geçen yıl 11 kuruş olan zeytinyağı priminin artırılması için hükümet nezdinde birlikte hareket etme kararı aldı.
Edremit'te belediye, Ticaret Odası, Ticaret Borsası ve Ziraat Odası'nın düzenlediği Edremit 3. Zeytin Hasat Sonu Şenliği kapsamında düzenlenen, "Zeytinin Geleceğine Bakış" isimli panele konuşmacı olarak TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği Cahit Çetin, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli, ETO Başkanı Erol Ürer ve Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer katıldı. Şükrü Tunar Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele Balıkesir milletvekilleri Ayşe Akbaş ve Cemal Öztaylan, Kaymakam Şefik Aydın, Havran Kaymakamı Fatih Genel, Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey, daire amir ve müdürleri, üreticiler ile siyasi parti temsilcileri katıldı.

İlköğretim okullarında yapılan "Zeytin" konulu resim yarışmasında dereceye giden öğrencilere ödülleri verildi. Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin bir yandan zeytinyağı üreticisine prim verilmesi, diğer yandan da Avrupa Birliği'nin Türk zeytinyağına uyguladığı verginin kaldırılması için mücadele edilmesi gerektiğini söyledi. Açılış konuşması yapan Belediye Başkanı Yunus Bozbey, panelin önemine dikkat çekti ve hayırlı sonuçlar elde edilmesini diledi. İhracatçının sıkıntılarını anladıklarını ama bunun dahilde işleme rejimi ile ithalat yöntemiyle çözülmesine karşı olduklarını vurgulayan Çetin, zeytinyağında yaşanan sorunların faturasının üreticinin ödememesi gerektiğini kaydetti. Çetin, "Bugün birbirimizi yerken, herkes kamuoyunu oluşturup sorunları çözmeye çalışıyor. Bu doğru değil. Hedefimize ulaşmak için birlikte Ankara'ya gidelim" dedi.

Fiyat dalgalanmalarından üreticinin etkilenmeyeceği bir model oluşturulmasının zorunlu hale geldiğini belirten Çetin, marka desteği, tanıtım ve promosyon desteği konularında hükümete ortak teklif götürebileceklerini belirtti.

Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin önümüzdeki yıllarda 700 bin tona çıkarma gibi bir hedefi olduğunu kaydeden Çetin, giderek artan üretimin başta İtalya olmak üzere rakip ülkeleri korkuttuğunu söyledi. Avrupa'da zeytinyağı fiyatlarının yavaş yavaş arttığına dikkati çeken Çetin, "Fiyatlarda hızlı bir yükseliş bekle
miyoruz. Buna karşı İspanya'da beklenen yağmurlar yağmadı. İspanyollar gelecek sezon üretimin bu yıl kadar olmayacağını düşünüyorlar. Biz de gelecek sezonda yüksek rekolte beklentisi içine girmeyelim" dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Küçükkuyu'dan ışıkları görünen Midilli Adası'ndaki Yunan üreticisinin zeytinyağı için 2 YTL tutarında prim aldığını belirterek, sektörün rekabet edebilmesi için aynı desteğin Türk üreticisine de verilmesi gerektiğini belirtti. Tariş ile ihracatçı arasında yaşanan kavganın sektöre faydasının olmadığını belirten Güreli, "Avrupa'daki üretici bizden 20 kat fazla prim alıyor. Sektördeki sorunların temelinde üreticinin primle desteklenmemesi yatıyor. Üreticiye prim verilmesi için birlikte mücadele edelim. Tariş ile yüzde yüz farklı düşünsek de, eli taşın altında olanlarla aynı taraftayız" diye konuştu.

Türkiye'nin yıllar itibariyle ortalama 120 bin ton zeytinyağı üretimi ile dünya üretiminin yüzde 5-6'sını gerçekleştirdiğine dikkat çeken Güreli, bu miktarda üretim ile dünya fiyatlarını belirlemede söz sahibi olamadıklarını kaydetti. Bu sezon küresel ısınmadan kaynaklanan kuraklık nedeniyle zor bir sezon yaşadıklarını ifade eden Güreli, geçmiş yıllarda haftalık 2 bin ton olan ihracatın 120 tona kadar gerilediğini söyledi.

ZEYTİN İHRACATÇILARI ZİNCİR MARKETLERDEN ÇIKMAK ZORUNDA KALDI

İhracata yönelik ürün tedarikinde sıkıntı yaşayan zeytin firmalarının yurtdışındaki zincir mağazaların raflarından çıkmak zorunda kaldığını kaydeden Güreli, ABD pazarında da İspanyol ve İtalyan firmalarla rekabet etmekte sıkıntı çektiklerini ifade etti. Güreli, "İhracat pazarlarını kaybetmemek için Dış Ticaret Müsteşarlığı'ndan Dahilde İşleme Rejimi kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilmesini istedik. Bu talebimiz şu ana kadar kabul görmedi. Bu talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz" dedi.

Türkiye'nin zeytinyağı üretiminin önümüzdeki yıllarda 700 bin tona çıkarma gibi bir hedefi olduğunu kaydeden Çetin, giderek artan üretimin başta İtalya olmak üzere rakip ülkeleri korkuttuğunu söyledi. Avrupa'da zeytinyağı fiyatlarının yavaş yavaş arttığına dikkat çeken Çetin, "Fiyatlarda hızlı bir yükseliş beklemiyoruz. Buna karşı İspanya'da beklenen yağmurlar yağmadı. İspanyollar gelecek sezon üretimin bu yıl kadar olmayacağını düşünüyorlar. Biz de gelecek sezonda yüksek rekolte beklentisi içine girmeyelim" diye konuştu.

Edremit Belediye Başkanı Yunus Bozbey ise, böyle bir etkinlikte TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifleri Birliği ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği arasında 'Dahilde İşleme Rejimi' kapsamında zeytin ve zeytinyağı ithalatına izin verilip verilmemesi konusunda yaşanan tartışmalara son verilmesi üreticileri sevindirdi.

No comments: