Sunday, January 20, 2008

Edremit Zeytin Şenliği ve Tarım Fuarı Başladı


Cihan Haber Ajansı
19 Ocak 2008,Cumartesi


Edremit Belediyesi tarafından zeytin hasadı sonrası düzenlenen Edremit 3. Zeytin Şenliği ve Tarım Fuarı büyük ilgi gördü. Açılışa AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, CHP Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Edremit Kaymakamı Şefik Aydın, Belediye Başkanı Yunus Bozbey, İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar, Havran Kaymakamı Fatih Genel, ETO Başkanı Erol Ürer, Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, Kadıköy Belediye Başkanı Sezgin İnan, daire amirleri, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. İki gün devam edecek fuara 60'a yakın firma iştirak ediyor.
Başkan Bozbey, "Zeytin hasat sonu şenlikleri, geçmişten gelen bir kurtuluş sevincidir. Biz hem bu geleneği yaşatmak hem de sektör bileşenlerini bir araya getirmek amacıyla böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaya başladık. Üreticisinden tüketicisine, fidancısından makine imalatçısına kadar sektörün bütün temsilcilerini aramızda görmekten mutluluk duyuyorum. Zeytin, sahip olduğu besin değeriyle insan sağlığını koruyan bir mucizedir. Oysa ülkemizde kişi başına yılda 1 kg. zeytinyağı yiyoruz. Akdeniz ülkelerinde bu miktar 15-20 kilogramdır. Diğer unsurlar bir tarafa bunun, halkımızın zeytinyağını tam olarak tanımamasından kaynaklandığını düşünebiliriz." dedi. Açılış programında en büyük ilgiyi, tarlada temsili olarak işçiler tarafından zeytin ağacına bağlanan zeytin ağasını kurtarma pazarlığı gördü. Zeytin ağası olan AK Parti İl Genel Meclisi üyesi İsmail Dönder'i kurtarabilmek için Bozbey epeyce çaba sarf etti. Bozbey, ağayı 500 YTL'den başlayan pazarlık sonunda 350 YTL'ye işçilerin elinden kurtarabildi. Şenlikte folklor gösterileri ve Edremit Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu konser verdi. Ayrıca halka pilav nohut ve ayran ikram edildi.


Zeytin Ağasını Ağaca Bağladılar

İhlas Haber Ajansı
19 Ocak 2008 Cumartesi


Balıkesir'in Edremit Belediyesi tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Zeytin Kurtuluş Şenliği ve Zeytin Tarım Fuarı"nda, zeytin ağasını temsili olarak ağaca bağlayan işçiler, Başkan Yunus Bozbey'in 350 YTL ödemesiyle ağayı serbest bıraktı.
'Zeytin Hasat Sonu Şenlikleri ve Zeytin Tarım Fuarı', yoğun katılımla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan festivalde, belediye konservatuarı şarkılar seslendirdi. Zeytin hasat sonu şenliklerinin geçmişten gelen geleneksel bir kurtuluş sevinci olduğunu belirten Belediye Başkanı Yunus Bozbey, "Bizler hem bu geleneği yaşatmak hem de tüm sektör bileşenlerini bir araya getirmek amaçlı böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaya başladık. Sağlıklı yaşam insanın temel ihtiyacıdır. Her geçen gün bize sağlıklı yaşama götüren maddelerin listesi kabarıyor. Zeytin ve zeytinyağı kuşkusuz ki bu listenin başında yer almaktadır. Zeytinyağı, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezidir. Günde 2 çorba kaşığı zeytinyağı şart. Zeytincilik, bir gelenektir. Ülkemiz geniş zeytin üretim alanları ve asırlardır süregelen zeytincilik kültürüyle bu geleneğin en önemli temsilcilerindendir. Üretimden satıma kadar emek isteyen sektörün temsilcilerini bir araya toplamak, yeni pazarlar oluşturmak ancak bu tür organizasyonların artmasıyla mümkün olacaktır" dedi.

Kaymakam Şefik Aydın ise, zeytincilik sektörü hakkında bilgiler verdi. Tanıtım fuarına bu yıl 60 firmanın katıldığını belirten oda ve birlik başkanları, zeytincilik sektörüne destek verilmesi gerektiğini söyledi. Stant açılışları öncesinde temsili olarak işçiler tarafından zeytin ağacına bağlanan 'Zeytin ağası' İsmail Dönder, Belediye Başkanı Yunus Bozbey tarafından işçilere 350 YTL verilerek kurtarıldı. Geçtiğimiz yılki festivalde zeytin ağasını 300 YTL vererek kurtaran başkan Bozbey, bu sene 350 YTL'ye kurtarabildi. Zeytin işçileri, protokol mensuplarına, mahsullerinin daha fazla gelir getirmesi için temsili olarak ellerindeki zeytin dallarına bez bağlattırdı. Protokol daha sonra tüm stantların açılışını gerçekleştirdi. Vatandaşlar ve zeytincilikle uğraşan üreticiler fuara yoğun ilgi gösterdi. Yetkililer ve üreticiler, fuar alanını gezdikten sonra "Zeytinin Geleceğine Bakış" konulu panele katıldı. Fuara, Kaymakam Şefik Aydın, Balıkesir Milletvekilleri Ayşe Akbaş, Cemal Öztaylan, Ergün Aydoğan, Ahmet Duran Bulut, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur ve protokol mensupları katıldı.

No comments: