Tuesday, January 15, 2008

Antakya'nın Zeytinyağı ABD Mutfağına Girme Yolunda


Cihan Haber Ajansı
14 Ocak 2008 Pazartesi


Zeytincilikte Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayan Hataylılar, zeytinyağını Amerikalıların mutfağına sokmak için mücadele veriyor.
Antakyalı genç girişimci Gönül Uğurlu, Dünya Bankası'ndan aldığı hibe ile yaptırdığı fabrikada ürettiği zeytinyağıyla ABD pazarına girme yolunda olduğunu söyledi.

Kaliteli zeytinyağı üretimi konusunda İtalyanlardan eğitim aldıklarını aktaran Uğurlu, ürettikleri zeytinyağını ABD mutfağına sokmakta kararlı olduklarını dile getirdi.

Hatay'da 44 bin 804 hektar zeytinlik alanda, 113 bin 766 ton zeytin ve 24 bin 120 ton zeytinyağı üretiminin gerçekleştirildiğini hatırlatan Uğurlu, "Bu potansiyeli değerlendirmek istedim. Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte Dünya Bankası'na sunduğum projemiz kabul edildi. Dünya Bankası'ndan yüzde 50 maddi destek alarak fabrikayı 250 bin dolara kurdum. Buradan ürettiğimiz zeytinyağını ABD'ye pazarlamak için bütün yolları denedik. Dünya'da zeytinyağı konusunda söz sahibi olan İtalyanlardan bile eğitim aldık. Tat konusunda aldığımız eğitimin faydasını gördük." dedi.

No comments: