Wednesday, January 16, 2008

İzinsiz zeytin ağacı kesim cezası artırıldı


Yılmaz İşel
Olay Gazetesi
16 Ocak 2008 Çarsamba


İznik ilçesinin Çakırca köyünde bir üreticinin geçen hafta 25 yıllık 185 adet zeytin ağacını kesmesi dikkatinizi çekti mi bilemiyorum.

Üreticinin elindeki hızarla ağaçları keserken gazetelerde çıkan fotoğrafını gördüğümde doğrusu epeyi üzülmüştüm.
Zeytin ağaçlarının kesilmesine gerekçe olarak devletin verdiği fidan desteğinden dolayı zeytincinin zarar ettiğini söylemesi de düşündürücüydü.

Oysa İznik Marmarabirlik` e bağlı kooperatifler içinde zeytin teslimatından en yüksek bedeli alan bir kooperatif.
Dolayısıyla zeytinden zarar edildiği gerekçesi bana pek inandırıcı gelmedi.
Böyle olsa dahi, her isteyen zeytin ağacını kesebilir mi?
Yasalara göre bu mümkün değil ve izinsiz zeytin ağacı kesiminin cezası var. Üstelik bu cezalar Millet Meclisi Genel Kurulu`nda görüşülen `Temel Ceza Kanunlarına Uyum Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı` ile artırıldı.

Ağaç başına 60 YTL...

Tasarının kabul edilen maddeleriyle, zeytinliklerine bakmayan üreticiden ağaç başına alınan para cezası 10 YTL`ye, izinsiz zeytin ağacı kesen veya sökenlerden ağaç başına alınan para cezası da 60 YTL`ye çıkarıldı ve para cezalarında YTL`ye göre yeniden uyarlama yapıldı.

Bu maddelerle ilgili Meclis`te konuşan MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman, zeytin sahalarının daraltılamayacağı , ancak belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamına alınması halinde alt yapı ve sosyal tesisler dahil toplam yapılaşmanın zeytinlik alanın yüzde 10`unu geçemiyeceği hükmünün uygulamadan uzak kaldığına dikkat çekerek, zeytinlik sahalarının yerine apartmanlar dikildiğini söyledi.

Güneydoğu`ya Gemlik tipi...

Büyükataman ayrıca çeşitli bölgelerde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın zeytin dikimini teşvik etmesine karşı çıkarak şöyle devam etti:

`Ülkemizde plansız olarak zeytin dikimi yapılmaktadır. Yeşil zeytine yönelik belli bölgelerde zeytin fidanı dağıtımı yapılabilir ancak ısrarla Güneydoğu Anadolu`ya kadar uzanan geniş bir coğrafyada Gemlik tipi siyah zeytin fidanlarının dağıtılması uzun vadede zeytinciliğe ve Türk tarımına zarar verecektir. Gemlik tipi zeytinin anavatanı olan güney Marmara Bölgesi dışında yetiştirilen Gemlik tipi zeytinler, bölge zeytini gibi piyasaya sunulabilmektedir. Gemlik tipi zeytinin coğrafi işareti olmasına rağmen gerekli kontroller yapılmadığı için tüketicileri yanıltan, bölge üreticisini mağdur eden uygulamalar olabilmektedir. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nın zeytinle ilgili bir politika belirlemesi, bu politika çerçevesinde planlama yapması, arz ettiğim hilelerin önüne geçmek üzere başta Hal Kanunu olmak üzere çeşitli düzenlemeler yapması uzun vadede üreticimizin zarar görmemesi için yararlı olacaktır.`

`Devlet desteği gerekli...`

CHP grubunun görüşlerini açıklayan İzmir milletvekili Mehmet Ali Susam da fidan teşvikindeki yanlışlığa değindi ve şunları söyledi:

`Gemlik zeytini Aydın`a dikilmekte, Edremit`teki çizik zeytin gidip Aydın`da dikilmekte, böylece coğrafi işaretleme sistemine uyulmadan farklı bölgelerde farklı zeytinlikler yapılmaktadır. Bunun sonucu, Türkiye`nin çok iddialı olacağı bir dalda iddiasını yitirmesine neden olmaktadır. Sofralık zeytinde üretici kooperatifleri aldıkları ürünü stoklama maliyetinin altından da kalkamamaktadı r. Bu konuda devlet desteğine gerek vardır. Ama Yeniden Yapılandırma Kanunu ile kooperatifler kendi kaderine terk edilmiştir. Marmara Bölgesi`nden başlayarak, Ege Bölgesi`ne, Akdeniz`e kadar uzanan bölgedeki zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin sorunlarına bir devlet politikası olarak sahip çıkmamız lazım. Bu konuda TARİŞ başta olmak üzere Marmarabirlik ve ihracatçı birliklerimizin hazırladıkları raporlar açıktır. Bu raporlara dikkat edilirse inanıyorum ki, bu sorunlar çözülecek, zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin yüzü gülecektir.`

Bu tespitlere katılmamak mümkün değil.
Bir de zeytin fidanı dikimi teşvikiyle zeytinlik alanlarının genişlemesi ve artan rekoltenin nasıl değerlendirileceğ i sorunu var.

Rekolte artışından zeytinyağına düşük fiyatla gidecek bu ürünler üreticileri ne kadar memnun edebilir?
İşte o zaman zeytin ağaçlarının akibeti ne olur, bunun sonuçlarını düşünen var mı acaba?

No comments: