Monday, January 28, 2008

TÜRKİYE'DE KOOPERATİFÇİLİK İÇİN İSPANYA MODELİ ÖRNEK OLMALI


28 Ocak 2008 Pazartesi

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) üyeleri İspanya Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Asoliva ile İspanya Tarımsal Kooperatifler Birliği'ni ziyaret etti.
Zeytin ve zeytinyağı üretiminde dünyanın lideri olan İspanya'daki çalışmaları yerinde incelemek için bu ülkede bulunan 27 kişilik heyet, ilk olarak İspanya Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'ni ziyaret etti.
Ziyarette Birlik Genel Müdürü Rafael Pico Türk heyete İspanya'nın zeytin ve zeytinyağındaki ihracat politikaları hakkında bilgi verdi. İspanya'nın Avrupa Birliği'ne girdiğinden bu yana ihracatta önemli yaralar aldığını belirten Pico, bu yaralardan zeytin ve zeytinyağı ihracatının da darbe aldığını anlattı. Son 10 yılda zeytin ve zeytinyağında atılım gerçekleştirdiklerini kaydeden Pico, 15 yıl öncesine kadar 100 bin ton olan ihracat rakamlarının 600 bin tonlara ulaştığını dile getirdi. AB üyesi ülkelerin genelde İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve Portekiz'den zeytinyağı aldığı bilgisini veren Pico, 31 ekim tarihi itibariyle 616 bin ton zeytinyağı ihracatı yaptıklarını dile getirdi. 2006-2007'de 1 milyon 110 bin ton üretim yaptıklarını ifade eden Pico, bu rakamın 612 bin tonunu ihraç ettiklerini, 572 bin tonunun ise içpazarda tüketildiğini dile getirdi.

-TÜRKİYE'DEN YALNIZCA 100 TON ZEYTİNYAĞI ALIYORLAR-

2008 sezonunda 1 milyon 200-250 bin ton rekolte beklediklerini, Tunus, Fas, Cezayir, Filistin'den toplam 80 bin ton zeytinyağı ithal ettikleri bilgisini veren Pico, İspanya'nın Türkiye'den sadece 100 ton yağ ithal ettiğini söyledi. Pico, ''AB kotaları nedeniyle Türkiye'den ithal edilen yağlara çok yüksek vergi uygulanıyor. Bu yüksek vergiler nedeniyle Türkiye ile iş yapmak imkansız'' diye konuştu.

-''İSPANYA MODEL ALINMALI''

Sunumun ardından İspanya Tarımsal Kooperatifler Birliği'ni ziyaret eden EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli ve heyete, İspanya'da zeytin ve zeytinyağının işlenmesiyle ilgili bilgi verildi. Birlik teknik sorumlusu Teresa Perez Millan, ülkedeki zeytinyağı üretiminin yüzde 70'ini elinde bulunduran kooperatiflerin yıllık 14 milyar avroluk ciro sağladığı bilgisini verdi.
Sunumdan değerlendirmede bulunan EZZİB Başkanı Ali Nedim Güreli, yakın gelecekte İspanya'nın dünya zeytinyağı pazarında İtalya yı geçerek en büyük ihracatçı olacağını belirtti. Türkiye'de 2000 yılında uygula maya konan 4572 sayılı yeniden yapılandırma kanununun ihtiyaca yanıt vermediğinden hareketle revizyon ihtiyacının doğduğunu kaydeden Güreli, ''İspanya'da kooperatifler fiyatlarını günün koşullarına göre kendileri belirliyor. Finans kurumlarının uygun vadeli kredi imkanları var. Ancak devlet desteği sözkonusu değil. Kooperatiflerin piyasa fiyatına müdahalesi yok. Piyasa liberilizasyonu sağlanmış durumda. Yeniden yapılandırma ve kooperatifçilikte gerçekleştirilecek revizyonda İspanya, Türkiye'nin model alacağı ülke olmalı. Türkiye tarımda yeni model arayışı içinde. Bu model İspanya olmalı" diye konuştu.
Ziyaretlerin ardından Güreli, İspanya Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Genel Müdürü Rafael Pico ile İspanya Tarımsal Kooperatifleri Birliği teknik bölüm sorumluları Javier Lara ve Teresa Perez Millan'a plaket verdi.

No comments: