Wednesday, November 14, 2007

1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması Düzenleniyor


İhlas Haber Ajansı
14 Kasım 2007, Çarşamba

Zeytindostu Derneği, 1. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması düzenliyor.

Kuruluşundan bugüne kalite kavramına büyük önem veren ve kalite sorunlarının çözümü ile sektörün güç kazanacağına inanan Zeytindostu Derneği, Türk zeytinyağının kalite çıtasını yükseltmek için bir dizi proje yürütüyor.

Sektörde ilk uluslararası akredite kalite yarışmasını da bu amaçla düzenleyerek, yaşanan kalite karmaşasına son vermeyi hedeflediklerini açıklayan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, "Zeytindostu Derneği sektörde çözüm bekleyen sorunlara uluslararası çözümler getirmeye devam ediyor. Türk zeytinyağının kalitesinin tescillenmesi ile birlikte hem uluslararası pazarlardaki konumu güçlenecek. Hem de iç tüketiminin artması sağlanacak" dedi.

Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği'nin destekleri ile gerçekleştirilecek yarışmaya tescilli marka sahibi ve ürünleri piyasada fiilen satılan ya da ihraç eden (butik yada büyük ölçekli) üretici, yağhaneci, tüccar, sanayici, fason üretim yaptıran tüm firmalar katılabilecek.

Yarışmaya katılmak için 15 Aralık 2007 tarihine kadar Zeytindostu Derneği'ne başvurulması gerektiğini ifade eden Ölken, yarışmanın iki aşamalı olarak yapılacağını bağımsız denetim kuruluşları ve noter huzurunda alınan numunelerin önce ön kimyasal teste tabi tutulacağını, kimyasal testi geçen yağların duyusal analiz için yurtdışındaki uzman değerlendirme kuruluşlarına gönderileceğini açıkladı.

Yarışma sonuçları Zeytindostu Derneği'nin organizasyonu olan 2. Anatolive Zeytin ve Zeytinyağı Fuarı'nda açıklanacak ve kazananlara ödülleri fuarda düzenlenecek törenle verilecek.

Yarışma natürel sızma zeytinyağı olarak tek kategoride yapılacak, numune alımları 02- 31 Ocak 2008 tarihleri arasında başvuru sahiplerinin coğrafi kompozisyonuna göre yapılacak.

Yapılan değerlendirmeler sonucunda ilk üçe giren yağların belirleneceğini sonraki 7 yarışmacı yağa ise mansiyon verileceğini kaydeden Ölken, "Tüm kimyasal ve duyusal testi geçen tüm yarışmacılara ayrıca yarışmaya katılım sertifikası verilecek. Yarışmada ödül alan yağlara 50cc'lik şişeleri için yarışmaya katıldıkları mühürlü tank miktarına yetecek kadar yarışmadaki derecesini gösterir özel Zeytindostu Bandrollü etiketler verilecek" dedi.

No comments: