Tuesday, November 06, 2007

Kömür madeni sahasına zeytin ormanı kurdular


Atay Holding, Aydın'da kiraladığı alana 2 milyon YTL harcamayla 45 bin ağaç dikerek örnek bir projeyi yaşama geçirdi

NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
06 Kasım 2007, Salı


Atay Holding, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan Aydın Şahnalı köyünde kömür çıkarmak ve hafriyat yapmak için kiraladığı maden sahalarında 2 milyon YTL'lik harcamayla 45 bin ağaç dikerek zeytin ormanı oluşturdu.
Atay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atay, Türkiye'ye örnek olacak bir proje başlattıklarını belirterek, "Olayın parasal boyutundan ziyade, örnek teşkil etmesi önemli. Gerçekleştirdiğimiz zeytin ormanı ile Türkiye'nin birçok yerinde maden sahalarının farklı bir biçimde değerlendirilebileceğini göstermek istedik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum" dedi.

Ekonomiye kazandırdık
Atay Holding, Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan kömür çıkarmak ve hafriyat yapmak için kiraladığı maden sahalarının üstünü boş bırakmak yerine ekonomiye kazandırdı. 3 bin 200 dönümlük alanın 3'te birine 45 bin zeytin ağacı dikilirken, 10 yıllık çalışma sonunda 200 bin ağaçlık bir zeytin ormanı oluşturulacak. Bölgede ağaç başına 20 kilogram verim hedeflenirken, sezona göre üretimin yüzde 25-50'si ise sofralık olarak değerlendirilecek.
Mevcut ormanı oluşturmak için 2 milyon YTL'lik bir harcama yaptıklarını belirten Atay Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atay, madencilikle tarımın bir arada yapılabileceğini gösterdiklerini söyledi. Atay, maden yatırımcılarının kendilerini örnek alaklarını dile getirdi.
45 bin zeytin ağacının 40 bininin Ayvalık tipi yağlık, 3 bininin Gemlik Domat ve 3 bininin Memecik tipi olduğunu kaydeden Atay, "Damlama sulama ve bodur budama yöntemleriyle verimliliği artırdık. Bölgede hiç tarım yapılmadığı için yetişen ürünlerin organik olduğunu tescil ettirdik. Organik ürün sertifikası aldık. 2 yıl önce de ilk ürünleri hasat etmeye başladık. Kömür sahasında hafriyat yapıldıkça yeni ağaç dikiyoruz" dedi.

İsmi aileden aldı
Ürünü dedesinin ve babasının köyünün adı olan Savrandere markasıyla ve organik ürün sertifikasıyla pazara sunduklarını açıklayan Atay şöyle devam etti: "Umurlu Organize Sanayi Bölgesi'nde 20 bin metrekare kapalı alana sahip arazimizde günlük 20 ton sıkma, 50 ton depolama kapasiteli bir fabrika yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu tesiste hem zeytin hem zeytinyağı üreteceğiz. Organik üretimin yanında geleneksel ürün de işleyeceğiz. 2007 sonunda faaliyete geçirmeyi planladığımız tesisi, zeytindeki kuraklık ve bağlı gelişen sebepler nedeniyle 2008 başında faaliyete geçirereceğiz."

ÜLKEDEKİ HER 100 ZEYTİN AĞACINDAN 23'Ü AYDIN'DA
Aydın, Türkiye'nin zeytin ağacı lideri. Ülkedeki her 100 zeytin ağacından 23'ü kentte bulunuyor.
Holding, 3 bin 200 dönümlük alanın 3'te birine 10 yılda 200 bin ağaçlık zeytin ormanı kurmayı hedefliyor.
Bölgede ağaç başına 20 kilogram verim bekleniyor.
Arazideki 45 bin zeytin ağacının 40 bini Ayvalık tipi yağlık, 3 bin Gemlik Domat ve 3 bini Memecik tipi.
Grup, günlük 20 ton sıkma, 50 ton depolama kapasiteli bir fabrika yatırımı gerçekleştirerek Savrandere markasıyla pazarlayacak.

No comments: