Tuesday, November 06, 2007

Zeytinciye markalaşın mesajı


"Orhangazi Zeytin Festivali yağış nedeniyle salonda gerçekleştirilirken, üreticiye zeytin üretiminde bilimsel yöntemlere yönelmeleri ve markalaşma önerisi yapıldı. "

NEVZAT OKUMUŞ-Bursa Olay Gazetesi
6 Kasım 2007

29. Orhangazi Zeytin Festivali kutlama ve ödül törenleri ile kervan yarışması dün yağmura esir oldu. Cumhuriyet Alanı`nda yapılması gereken kutlamalar bu nedenle Koç İlköğretim Okulu Salonu`na alınırken, zeytin üreticisi de yağmuru bereket saydı ve `Daneleri büyütmez ama yağış almayan yörelerde daneler şişer` şeklinde değerlendirdi.
Alandaki Atatürk Anıtı önündeki çelenk sunma töreni sonrasında salonda devam eden kutlamalar konuşmalarla başladı. Tarım İlçe Müdürü Gürkan Kabul, ilçenin en önemli tarımsal girdisi zeytincilikte verimli ağaç sayısının 1 milyon 640 bin olduğunu ve bu yıl 24 bin 500 ton olarak gerçekleşmesi beklenen rekoltede kuraklık etkisinin fazlaca yaşanacağını kaydetti. Orhangazi`nin son yıllarda adını zeytin fidancılığı konusunda da duyurduğunu ve bu konuda önde geldiğini belirten Kabul`den sonra söz alan Belediye Başkanı Yusuf Korkusuz da, Orhangazi zeytininin dünya standartlarına erişmesi için kalitesini yükseltmesi gereğine işaret ederek, üreticilerin bilimsel yöntemlere yönelmelerini ve üniversiteler ile işbirliği yapmalarını söyledi.
Orhangazi ve yöresinin sahip olduğu ekolojik özellikler nedeniyle dünyanın en kaliteli sofralık zeytinini yetiştirdiğini öne süren Kaymakam Ertan Peynircioğlu da, `Yüzde 60`ı zeytin ağaçlarıyla kaplı ilçemizde, zeytin üreticilerinin kendilerini yenilemeleri gerekiyor` diyerek, son yıllarda zeytine ve zeytinyağına artan iç ve dış talebin yanısıra, devlet desteğine de alınmasının üründe markalaşmayı ön plana çıkardığını ifade etti.
`Her yörenin kendine göre özelliği ve güzelliği var` diyerek sözlerine başlayan Bursa AK Parti Milletvekili Ali Kul, İznik Gölü ve havzasında da zeytin güzelliğinin öne çıktığını kaydetti. Konuşmasında zeytinin bu yöreye yıllık 50 milyon YTL`lik bir ekonomik girdi sağladığına dikkat çeken Kul, `Tek sıkıntımız bunu dünya standartlarına sokamayışımız. Dünyanın en güzel zeytinine sahip çıkalım` dedi. AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu da, tarımın zahmetli bir sektör olduğuna değinerek, tarımda kalkınmanın ülkenin kalkınması anlamına geldiğini söyledi. Tarım konusunda hükümetin önemli yasalar çıkardığına ve önemli projeler geliştirdiğine işaret eden Koyuncu`dan sonra son konuşmayı Vali Nihat Canpolat yaptı. Canpolat sözlerine terör konusundaki sağduyulu tutumları nedeniyle Orhangazilileri kutlayarak başladı. Festival törenlerindeki yağışı bereket olarak niteleyen Canpolat, zeytinin ve zeytin fidancılığının ayrı bir değer olduğu kadar, beraberinde de birçok sorunları bulunduğunu, ancak çözüm yolları arandığını ifade etti.
Gemlik Kaymakamı Mehmet Baygül, İl Tarım Müdür Yardımcısı M. Ali Koçkaya, İzmit Bekirpaşa Belediye Başkanı Abdullah Köktürk, Marmarabirlik Genel Müdürü Muzaffer Eren`in yanısıra, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri başkan ve temsilcileri ile ilçeli daire amirlerinin de izlediği törenler, şiirlerin okunması ve folklor gösterileri ile renklendi. Festival etkinlikleri kapsamında düzenlenen `Zeytin Güzeli` yarışmasında dereceye giren Ece Türker, Selin Menekşe ve Elif Nogal, `Zeytin Bahçe Bakım` da Ömer Sevinç, Arif Akoğlu ve Ünal Uysal, `Zeytin Dane` de Mustafa Taş, Ahmet Altıntaş ve Nihat Kan, `Zeytinyağlı Yemek` te Nurgül Gündoğdu, Kamer Avşar ve Nuray Turhan ile mansiyonda Hasine Yüksel ve Muzaffer Acar, `Zeytinyağlı Tatlılar` da Fatma Şahin, Naide Menekşe ve Rahmiye Türkmen ile mansiyonda Emine Beyazıt, beş, üç ve ikişer cumhuriyet altınları ile plaket ödüllerini katılan konukların ellerinden aldılar. Törende, yağış nedeniyle yapılamayan kervan geçişine katılacak belde ve köylerin hazırladıkları zeytinle işlenmiş panolar ve kıyafetler de sergilenerek, ayrı bir ilgi odağı oldu.

Orhangazi Zeytin Festivali`nin en renkli gölümlerinden birini oluşturan Kervan Geçişi, yağmur nedeniyle porgramın salona alınması üzerine yapılamazken, Kervan Geçişi için hazırlanan pano ve kıyafetler salonda sergilendi.
Zeytin Fesitvali kapsamında düzenlenen zeytin güzeli, zeytin yağlı yemek, zeytin yağlı tatlılar, bahçe bakım ve zeytin dane yarışmalarında dereceye girenler altın ve plaketle ödüllendirildi.

No comments: