Thursday, November 15, 2007

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nde işler yolunda


Nedim Atilla
nedim.atilla@aksam.com. tr
Akşam Gazetesi
15 Kasım 2007, Perşembe


Geçen pazartesi işlerimi ayarlayıp yolumu bir türlü Çiğli’deki İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ne düşüremedim. Amacım 21 Mayıs 2007’de kurulan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin Birinci Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı izlemekti... İzleyemedim ama sağolsun genel kuruldaki dostlarımızdan bilgileri aldım, paylaşmak da boynumun borcu... Birinci toplantıda yüzde 100 katılım, oylamada yüzde 100 güvenoyu. Yani zeytinyağı sektöründen çıkan çatlak seslere aldırış bile etmemek gerek. Sektör UZZK çatısı altında uzlaşıyor. UZZK bu genel kuruluyla diğer konseylere de örnek oldu.

Genel kurul kayıtlara uygunluğu beyan ve tasdik edilerek hazırlanan Grup Üye Temsilci Listesi’nde kayıtlı 62 temsilcisinden 60 temsilci ile gerçekleşmiş. Divan Başkanlığına Marmara Birlik’ten Refi Taviloğlu, Başkan Vekilliğine üretici temsilcisi Ali Osman Menteşe, katipliklere Foça Bağarası Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Temsilcisi Ercan Yüksektepe, Gödence Köyü Tarımsal Amaçlı Kalkınma Kooperatifi Yetkili Temsilcisi Özcan Kokulu seçilmiş.

Önemli bir başlangıç

Genel kurulda, Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin’in dediği gibi, UZZK Toplantısı Türk tarımı için çok önemli bir başlangıç noktası... Yetkin konuşmasında, aklı selim sahibi herkes gibi, “Türkiye’de yeterli üretim var iken ithalatı değerlendirmek Türk çiftçisi açısından doğru bulmuyorum. Dünyada tüm ülkeler tarım sektörünü ve sektör üreticisini destekliyor, ulusal ölçekli bir tarım politikasının savunulması dünyadaki uygulamalara ters düşmeyecektir. Türkiye’de üretimden yana olunmalıdır” demiş.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Temsilcisi Ümit Bayram Kutlu da, ürün konseyinin ilkini hep birlikte kurmaktan duydukları gururu dile getirdikten sonra, “Zeytin ve zeytinyağı üretiminde ilk sıralara gelmeye ve tüketimi artırmaya çalışıyoruz” demiş. Bakanlık temsilcisinin şu sözlerine de dikkatinizi çekmek isterim: “UZZK; ülkemiz zeytinciliğinin gelişmesi, üretimin kayıt altına alınması, üretici, sanayici ve pazar entegrasyonunun sağlanması ile AB içinde Zeytin, Zeytinyağı Ortak Piyasa düzenine uyum, dünya ile rekabetin artırılması ve bu ürünlerdeki sorunların çözüme kavuşturulması yla Uluslararası Zeytinyağı Konseyi ile eşgüdümü sağlayacaktır.”

Zeytinyağında milat

Kurucular Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan ise şöyle konuşmuş: “Hedefimiz, kısaca sektörün tüm kesimlerini bir araya getirmek yasaya dayalı bir ulusal zeytin ve zeytinyağı konseyi çatısı altında sorunlarımıza çözüm üretmek ve bu sayede Ülkemiz zeytinciliğini layık olduğu onurlu tahtına oturtmaktı. Bu yüce hedef doğrultusunda bir araya gelen zeytincilik sektörünün siz Değerli Temsilcileri ve başta TC Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olmak üzere ilgili kurum kuruluşların desteği ile zeytincilik sektörü açısından milat sayılabilecek bir başlangıç gerçekleştirildi. Bu milat 21 Mayıs 2007 olarak tarihe geçmiştir. Bu tarihi olayın adı ise; ülkemizde ürün konseyleri arasında ilk kurulan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’dir. Bugün UZZK yine bir başka ilki gerçekleştiriyor, 1. Olağan Genel Kurulu’nda zeytin ağacının verdiği kutsal huzur ile onu geliştirecek yeni ve çok hayırlı bir oluşumun içinde olmaktan dolayı büyük onur ve gurur duyuyoruz. Biliyoruz ki bugün, hepimizin gelecekte çocuklarımıza anlatabileceğ i önemli bir gün. Konsey Türkiye tarım sektöründe önemli bir görev üstlenmiştir. Sektörde uzlaşma ve birleşmeyi sağlayacaktır. Zeytin dünyaya Anadolu’dan yayılmasına rağmen Türkiye’de misafir konumuna düşmüştür. Zeytincilikte önemli sorunlarımız var. Sorunların üretimde, ihracatta ve tüketimde yaşanmaktadır. “Üreticimiz prime ihtiyaç var diyor. AB uyum sürecindeyiz. Orada prim sisteme bağlanmış. O halde ‘prim şu kadar olsun, bu kadar olsun’ demenin anlamı yok. Aynı sistem ülkemizde de uygulanabilir. Hedefimiz, önümüzdeki yıllarda Türkiye zeytinciliğini ayağa kaldırmaktır.. .”

Seçilenler

Yapılan seçimler sonunda, Edremit Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi’nden Dr. Mustafa Tan, Unilever’den Mehmet Cavlı, Bursa Karacabey Ziraat Odası Yetkili Temsilcisi Hüsmen Solmaz, Balıkesir Sanayi Odası Yetkili Temsilcisi Yahya Ali Osman Ağacık, Ziraat Mühendisleri Odası Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Ayvalık Ticaret Odası’ndan Ahmet Selim Kantarcı, Burhaniye Ticaret Odası’ndan Murat Narin, Marmara Birlik’ten İ.Muzaffer Eren, Ege Gıda ve Endüstriyel Analiz Laboratuvarı A.Ş.’den Ummühan Tibet seçilmişler.

Denetleme Kurulu’na ise Edremit Ticaret Borsası’ndan A.Tarkan Denizer, Kimya Müh. Odası Ege Bölge Şubesi Yetkili Temsilcisi Prof. Dr. Gürel Nişli, Araştırma ve Danışma Kurulu Asil Üyeliklerine Ege Üniversitesi’den Prof. Dr. Ali Ünal, Adnan Menderes Üniversitesi’nden Prof. Dr. F. Ekmel Tekintaş, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Seyfi Özışık, Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. M. Ali Göven İzmir İl Kontrol Müd. Yetkili Temsilcisi İbrahim Özgenç seçilmişler.

Görev alanları kutluyoruz. UZZK’nın ülkemize hayırlı olacağına inanıyoruz.

No comments: