Thursday, November 08, 2007

Zeytinyağında 'bağımsız stok müessesesi' şart


Dünya Gazetesi
8 Kasım 2007


TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile ihracatçılar arasında zeytinyağında ithalat tartışması büyürken İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ayhan Baran, ithalatın geçiçi bir çözüm olduğunu, sektörün geleceğini uzun vadeli düşünmek gerektiğini ifade ederek, malın piyasaya arzını sağlayacak "bağımsız stok müessesesi" kurulması önerisini getirdi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği ile ihracatçılar arasında zeytinyağında ithalat tartışması büyürken İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Ayhan Baran, ithalatın geçiçi bir çözüm olduğunu, sektörün geleceğini uzun vadeli düşünmek gerektiğini söyledi. Malın piyasaya arzını sağlayacak "bağımsız stok müessesesi" kurulması önerisini getiren Baran, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi önderliğinde sektördeki tüm kesimlerden oluşacak bir stok müessesesinin bu sorunlara çözüm olacağını ifade etti.

Üretimin arttığı, üreticinin korunması gerektiği bir dönemde ithalat kararını zamansız bulduğunu belirten Baran, "Şartlar gerektiğinde ithalat olabilir. Ama üretimi ve üreticinin rekabet seviyesini düşürecek noktaya gelinmemesi lazım. Sektör adına üretimi artırıcı, Türk zeytinyağını değerlendirici kalıcı çözümler öneriyorum. Türkiye'nin 700-800 bin ton yağ açığı varken 100-150 bin ton olan en değerli zeytinyağını değerlendirmemek olmaz, buna çözüm bulmamız lazım" dedi.

"Türkiye'de en büyük sıkıntı zeytinyağının piyasaya sağlıklı bir şekilde arz edilememesi" diyen Baran, hammadde arzı sağlanması halinde hem ihracat bağlantılarının zamanında olabileceğini, hem iç piyasada istikrarlı bir şekilde sunum olabileceğini ifade etti.

İspanya ve İtalya'da durum farklı

Bu yıl 70 bin tona yakın üretim yapılacağını, 25-30 bin ton stokla 100 bin tona yakın zeytinyağı üretimi olacağını belirten Baran, "Önce bu yağın Türkiye'de iç piyasaya yönelik olarak değerlendirilmesi lazım. Eğer bunun piyasaya arzı sağlanamıyorsa da, üreticiye, üretime zarar vermeyecek şekilde tedbirler alınması lazım. Lisanslı depoculuk, stok müessesesi ile devamlı bir yağ arzı olsa bu sıkıntı çekilmez. Üretim zamanında üreticinin malını, değerini koruyacak, üreticinin maliyetlerini ve dünya piyasasındaki fiyatları dikkate alacak şekilde bir alım yapacak kurum şart. Resmi sıfat kazanan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi önderliğinde böyle bir bağımsız kurum oluşturulabilir. Sektörün bütün kesimleri bunun içinde olur" dedi.

Stok müessesesinin sektörde denge unsurunu sağlayacak bir sistem olduğunu anlatan Baran, "İspanya, İtalya'da kooperatifler bu görevi yapıyor. TARİŞ bunu yapamıyor. Çünkü hem üreticiyi koruyor, hem kendisi sanayicilik, ihracatçılık ve tüccarlık yapıyor" diye konuştu.

Kristal, 2008'de 15 milyon dolarlık yatırım yapacak

Aynı zamanda Kristal Yağları Ticaret ve Sanayi Konuvarı TAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili olan Ayhan Baran, firmaları açısından bu yılın geçen yıllara göre hem satış miktarı hem de ciro olarak daha iyi geçtiğini söyledi. Baran, 2008'de kapasitelerini artırmaya yönelik 15 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını bildirdi.

No comments: