Monday, November 05, 2007

'Zeytinyağında biz kavga ediyoruz Yunanistan kârlı çıkıyor'


Zaman
Fikri Türkel
05 Kasım 2007, Pazartesi


Zeytinyağında yaşanan iç çekişmeler, ihracata olumsuz yansıyor. Sektörde yaşananları, 'kayıkçı kavgasına' benzeten İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, "Dünyada zeytinyağı pazarı hızla gelişiyor.

Sektörde çok farklı sesler çıkıyor. Üretici ve ihracatçı farklı konuşuyor. Birbirimizi yiyeceğimize birlik olup dünyadaki pazarları yiyelim." dedi. Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ da bu yüzden önemli müşterilerden Bulgaristan ve Romanya'yı Yunanistan'ın kaptığını ifade etti.

Aydın'da gerçekleştirilen Birinci Zeytin ve Zeytinyağı Şenliği'ne sektörünün yaşadığı sıkıntılar damgasını vurdu. Şenlik çerçevesinde düzenlenen panelde konuşan Oğuz Satıcı, kuraklık yüzünden üretimde sıkıntı olduğunu belirterek, "Zeytini hammadde olarak alıp bunu işleyerek yurtdışına satmak durumundayız." dedi. Zeytinin yurtdışına göre çok pahalı olduğunu kaydeden Satıcı, "Bizim bu plantasyon çerçevesinde zeytin ağaçlarının sayısı 250 milyonu bulabilecek ama bu süreç içerisinde de bunu yapmak mecburiyetindeyiz. Dahili işlem rejimi yapılmazsa ihracatta mevcut pazarlarımızı rekabetçiliğimizi kaybedeceğiz." ifadelerini kullandı. Konuşmasında verimliliğe dikkat çeken Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, İspanya'yı örnek gösterdi: "İspanya 300 milyon ağaçtan 1 milyon 200 bin ton zeytinyağı elde ediyor. Bizde ise 150 milyon zeytin ağacından 200 bin ton. Demek ki ürünü daha verimli hale getirmek için üretim şartlarımızı gözden geçirmeliyiz." Ege Zeytin-Zeytinyağı Üreticileri ve ihracatçıları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli de zeytinyağının İspanya'dan yüzde 10, Suriye'den yüzde 20 daha pahalı olduğunu belirterek, "Kutulu pazarlarda büyüyelim, diyenlerle aynı fikirdeyiz. Bir yıllık ithalat istiyoruz." diye konuştu. Zeytinyağına verilecek primin 1 YTL olması gerektiğini savunan Zeytin Dostu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken de, zeytinyağı priminin 11 kuruşa inmesinin üreticinin yüzünü güldürmediğini kaydetti. Panele katılan Aydın Milletvekilleri Ahmet Ertürk ve Özlem Çerçioğlu da Parlamento'da zeytin ve zeytinyağı komisyonunun kurulduğuna dikkat çekerek üreticinin içinde bulunduğu sıkıntıları çözüme kavuşturma sözü verdi. Öte yandan TİM ile Şişecam üç-dört tip zeytinyağı şişesi modeli üzerinde çalışıyor. Turquality çerçevesinde yapılacak sunumlarda şişenin üzerinde üreticinin amblemi bulunacak.

No comments: