Saturday, November 10, 2007

Türk ve İspanyol Zeytincileri Güçbirliği Yaptı


Yeni Şafak
10 Kasım 2007, Cumartesi


Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, İspanya'nın Oleoestepa Kooperatifi ile işbirliğine gitti. Konuyla ilgili protokole imza atan Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin ile Oleoestepa Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Eduardo Perez Perez, kooperatifçiliğin ruhunda birlik ve dayanışma olduğunu vurguladı.

Kooperatiflerin, gelecekte daha büyük öneme sahip olacağını anlatan Cahit Çetin, şunları söyledi: "Kooperatifçilik, üreticiyi evrensel koruma sistemleridir ve bütün dünyada amaçları ortaktır. Globalleşen dünyada, bölgesel üretici davranışlarından öte, güç birliği yapma zarureti ortaya çıkmıştır. Kooperatifçiliğin ruhunda da birlik ve dayanışma vardır. Birliğimiz ile Oleoestepa Kooperatifi arasında sağlanan işbirliği ve dayanışma, evrensel kooperatifçilik dayanışmasının en ideal ve güzel örneklerinden olacaktır. Bu işbirliği her iki kuruma ve hatta kooperatifçiliğe güç katacaktır. Dünya zeytinyağı ambarı İspanya'da kooperatiflerin piyasa payı yüzde 75 seviyelerinde. Bu son derece önemli bir güç. "Çetin, gerek AB gerekse ulusal düzeyde bir çok araçla son 20 yılda desteklenen İspanyol zeytinyağı çiftçilerinin, bu alanda büyük ilerleme kaydettiğini, ülke ekonomilerinde zeytinyağının en önemli sektör olduğunun altını çizdi. Türkiye'de de son 5 yılda zeytincilik alanında ulusal bakış açısının getirilmesiyle mesafe kaydedildiğini belirten Çetin, "Ancak daha alacağımız çok yol var. " dedi.

Oleoestepa Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Eduardo Perez Perez ise Türkiye'nin dünyanın önemli zeytin yağı üreticisi ülkelerinden biri olduğunu, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği'nin de uluslararası alanda önemli bir kurum olarak görüldüğünü hatırlattı. "Bu birliktelik ülkemiz çiftçilerine büyük yararlar sağlayacak. Üreten biziz, bu değerli ürünün stratejisinin belirlenmesinde de bizim etkimiz büyük olacak. Tariş'in üretim tesislerinden ve pazarlama sisteminden çok etkilendik. Özellikle pazarlama sistemi konusunda Tariş'ten öğreneceğimiz çok şey olduğunu gördük. Tariş Zeytin A. Ş. satış ve pazarlama şirketi modelini mükemmel bulduk. Biz de bundan örnek uygulamalar alacağız" diye konuştu.

İki kurum arasında imzalanan işbirliği protokolünde, ideal kooperatifçilik modelinin oluşturulması, karşılıklı eğitim-araştırma programı yapılması, üreticileri kormak için ortak strateji belirlenmesi, yatırımlar için kaynak temini, satış ve pazarlamada işbirliği gibi hükümer yer alıyor.

No comments: