Friday, November 16, 2007

Zeytinyağı üreticisine 2 YTL


NİHAT DELİBAŞI
Yeni Asır
16 Kasım 2007, Cuma


Tariş Zeytinyağı Birlik Başkanı Çetin, "Acil ihtiyaçlar için kilo başına kapora verdik. gerçek fiyatı sonra açıklayacağız" dedi

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, 2007-2008 kampanya dönemini kilogram başına 2 YTL kapora fiyatla açtı. Birlik Başkanı Cahit Çetin, Kurban Bayramı öncesi üreticinin acil ihtiyaçlarını karşılamak için böyle bir karar aldıklarını ve gerçek fiyatı önümüzdeki günlerde netleştireceklerini kaydetti. Sezonun sıkıntılı bir biçimde açıldığını bu sıkıntının ihracatçının Dış Ticaret Müsteşarlığı'na yaptığı Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithalat izni verilmesi talebiyle daha da arttığını belirten Çetin, "Böyle bir ortamda üreticinin günlük ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla kilogram başına 2 YTL'lik fiyat belirledik. Ancak bu, ürün ya da avans fiyatı değildir. Belirsizlik geçene kadar acil ihtiyaçların karşılanması için verilen fiyattır" diye konuştu.

Her yıl başka oyun
Zeytinyağı üreticisinin geçen yıl AB'nin fiyatları baskı altında tutma çabasıyla karşı karşıya kaldığını, bu yıl içeriden bazı sanayici ve ihracatçıların benzeri çabalarıyla uğraştıklarını kaydeden Çetin, son olarak kuraklık bahane edilerek "Olağanüstü durum" (mücbir sebep) talebinde bulunulduğuna dikkat çekti. Çetin, "İthalat talepleri nedeniyle yabancı alıcılar da ucuz yağ var beklentisine girdi. İhracat şu anda durma noktasına geldi. DTM, DİR kapsamında ithalat talebini reddettiğini bir an önce açıklamalı. Yoksa sektör kan kaybeder" dedi.
Çetin ayrıca bu sezon dünya zeytinyağı üretiminin 2 milyon 600 bin ton, tüketiminin ise 3 milyon ton civarında olduğunu belirterek, "İhracatçının böyle bir ortamda İspanya'nın 1 milyon 250 bin ton üretimi, 300 bin stoğu var, yılbaşından sonra yağ fiyatları düşecek şeklindeki söylemini doğru bulmuyorum. Kehanet yapacaklarsa bu işi bırakıp falcılık yapsınlar" dedi.

No comments: