Akdenizli olununca zeytinle aşk başlıyor zaten. Zeytinsiz kahvaltı, zeytinyağlısız yemek olmuyor. Sadece yemek mi güzel olan? Ya kültürü!... Bu blog, aşkımız zeytin ve zeytinyağı ile bilgileri sizinle paylaşmak arzumuzdan doğdu. Koray & Hakkı Yazıcı e-posta : mhyazici@gmail.com
Monday, November 26, 2007
'Zeytin İpekyolu' oluşturulacak
Ali Rıza Karasu /Zaman
26 Kasım 2007,Pazartesi
Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Panogiotis Koutsikos, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Messina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Georgios Karabatos, zirvede iki ülke arasında işbirliği imkanlarını masaya yatırdı.
Türkiye ile Yunanistan arasında geçen hafta imzalanan doğalgaz iletim hattının açılışından sonra şimdi de zeytinyağı hattı oluşturulacak. Mora Yarımadası'nda yapılan Türk-Yunan ekonomi zirvesinde, iki ülke arasında zeytinyağı dostluk köprüsü oluşturulması kararlaştırıldı.
Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları 8. Ekonomi Zirvesi, Yunanistan'ın Mora Yarımadası'ndaki Kalamata şehrinde yapıldı. İzmir Ticaret Odası (İZTO) organizasyonunda yapılan zirvede 'Zeytin Yolları Projesi' protokolü imzalandı. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş ile Messina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Georgios Karabatos'un imzaladığı protokol ve sonuç bildirgesi ile 2008'de düzenlenecek Kalamata-Pekin zeytin yolları haritasına İzmir de eklendi. Proje kapsamında 50 motosikletli 7-14 Temmuz 2008'de eski İpekyolu üzerindeki 22 ülkede zeytin fidanı dikecek. Zeytin ve zeytinyağını uluslararası düzeyde tanıtmayı hedefleyen proje, iki ülkenin turizmdeki işbirliğini de artırmayı planlıyor. Zirve geçtiğimiz yaz Mora Yarımadası'nda çıkan orman yangını sebebiyle Kalamata kentinde yapıldı. Toplantıya Türk ve Yunan işadamları yoğun ilgi gösterdi. İki ülkeden milletvekilleri, ticaret ve sanayi odaları başkanlarının katıldığı zirve sonrasında yangından etkilenen bölgede 100 hektarlık alanda Türk-Yunan dostluk ormanı oluşturulacak.
Toplantıda 'Ege Denizi'nde iki ülke savaş uçakları uçmasın' kampanyası da başlatıldı. Sonuç bildirgesine eklenen karara Midilli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi George Paparisvos, "Bu bizim işimiz değil, bu bir ekonomi zirvesi." diyerek itiraz etti. Paparisvos'un, "Bu, egemenlikle ilgili bir durum. Adalarda biz yaşıyoruz." eleştirilerine Türk-Yunan Ticaret Odası Başkanı Panogiotis Koutsikos, burada egemenlikle ilgili bir durumun bulunmadığını belirterek, "Ege, ayıran bir deniz değil, birleştiren bir deniz olsun diyoruz. Her iki ülkenin hava kuvvetlerine ayrılan bütçe çok büyük. Bu parayı afetlerde kullanabiliriz." diyerek, sonuç bildirgesinde yer almasını sağladı. Ekrem Demirtaş, zeytin ve zeytinyağının Yunanistan ile işbirliği yapılacak ortak alanların başında geldiğini söyledi. Zeytin Yolları Projesi kapsamında dikilecek her zeytin fidanının iki halkın dostluğunu kökleştireceğini dile getiren Demirtaş, iki ülkenin uluslararası zeytinyağı sempozyumu düzenlemesini de teklif etti. Türk-Yunan ticaret hacminin 2,5 milyar doları aştığını kaydeden Demirtaş, "Bize 3 milyar dolar yetmez, 5 hatta 10 milyar dolar ticaret hedeflemeliyiz. Turizm, denizcilik, taşımacılık yatırımları yapmalıyız. Ege-Avrupa Otoyolu ile İzmir-Edirne arası 500 kilometreye inecek. Bu yolu Selanik'e bağlamak gerekiyor. İzmir-Pire feribot seferlerini de başlatmanın zamanı geldi. Ayrıca Yunan firmalarını Türkiye'deki yap-işlet-devret projelerinde görmek istiyoruz." dedi.
Zeytin ve zeytinyağının Akdeniz ekonomileri için kilit noktası olduğunu belirten Messina Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Georgios Karabatos, zeytinyağının tüketiminin artırılması için ortak tanıtım çalışmaları yapılmasını istedi. Zeytinyağının barışı ve üretimi temsil ettiğini kaydeden Karabatos, Akdeniz kültürünü simgeleyen bu ürünü 200 milyonu aşkın turiste tanıtabileceklerini söyledi. Karabatos, "Türk ve Yunan işadamlarının desteğiyle zeytin müzeleri ve imalathaneleri kuracağız. Aynı zamanda bir kulüp kurmayı ve fuarlar düzenlemeyi planlıyoruz. Zeytin, iki halkın ortak değeri olacak." dedi. Yunan-Türk Ticaret Odası Başkanı Koutsikos, Türkiye'deki Yunan yatırımlarının 4,5 milyar Euro'ya ulaştığını kaydederek, bu rakamın Yunan sermayesinin Bulgaristan'a yatırdığı 1,8 milyar Euro'nun çok üzerinde olduğunu belirtti. İki ülke arasında turistik seyahat yapanların sayısının geçen yıl 850 bine ulaştığına dikkat çeken Oda Başkanı, ortak turizm acenteleri kurulmasını teklif etti. Koutsikos, "Artık turistleri kendimiz yönlendirelim. Paket turlar yapıp Avrupalı turistlerin bir hafta Türkiye'de, bir hafta Yunanistan'da kalmasını sağlayalım." şeklinde konuştu.
Turizm Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy, iki ülkenin turizmde işbirliğini geliştirmesi için tarifeli uçak seferleri konulmasını istedi. Olimpic Havayolları ile THY'nin işbirliği yapmasını öneren Ulusoy, "Gelin ortak uçuş yolları oluşturalım. İzmir'de aralıkta düzenlenecek turizm fuarına siz de katılın. Bu fuarı bir yıl İzmir'de, ertesi yıl Yunanistan'da düzenleyelim." dedi.
TÜRK-YUNAN EKONOMİSİ ZİRVESİNDE ALINAN KARARLAR
- 'Ege'de savaş uçakları uçmasın' kampanyası başlatılacak.
-Zeytin Yolları Projesi'ne İzmir'in dahil edilmesi önerildi.
-Türk-Yunan bankası çalışmaları devam edecek.
-İki ülke gençlerinin eğitimine destek verilecek.
-9. zirvenin İzmir'de, 10.sunun Mora-Arcadia'da yapılması kararlaştırıldı.
- Ortak turizm fuarları düzenlenecek.
-Uluslararası taşımacılıkta ortak şirket kurulacak.
-Güçlü bir turizm acentesi kurulacak.
-Turizmde ortak paket hazırlanacak.
-İzmir-Pire feribot seferleri başlatılması teklif edildi.
-İzmir-Atina direkt uçuşları yapılması istendi.
-Vizenin kaldırılması için girişimde bulunulacak.
-Yenilenebilir enerjide işbirliği gerçekleştirilecek.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment